לא מיישרת קו: וילה יוצאת דופן בשרון

לא לבנה, לא קובייה: וילה שתיכנן יעקב רכטר עטופה בלבנים חומות ומתעגלת כשבלול סביב פטיו פנימי. לאחר 40 שנים, היא שופצה והותאמה בעבודת פינצטה והרבה כבוד למקור

נעמה ריבה

|

23.05.13 09:40

דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (המקום: אחד הרחובות הוותיקים ביישוב בשרון. מטראז': 400 מ''ר על מגרש של שני דונם. האדריכל יעקב רכטר תיכנן את הבית בשנות ה-70, ועכשיו שכרו הבעלים החדשים את משרד ''אבריאל-רייזקינד אדריכלים'', שחידשו ושיפצו אותו בהקפדה נאמנה לרוחו המקורית, תיכננו מחדש את הגינה וריהטו את כל חללי הפנים)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (הבית אינו טיפוסי לסגנונו של רכטר, לא בצבעיו החומים ולא בקוויו המתעגלים. הגג נפגע במרוצת השנים, וכדי לשחזרו מצאו אבריאל ורייזקינד מפעל איטלקי שעדיין מייצר את אותם הרעפים. תקרת העץ גבוהה וחשופה, וגרם מדרגות ספירלי מוביל למרפסת פנימית שמשקיפה על חלל הסלון. כל חדרי הבית נמצאים בקומת הקרקע, מתעגלים סביב פטיו פנימי (ראו תוכנית למטה) )
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (הפטיו הפנימי והעגול מוגדר בעמודי בטון חשוף - מהחומרים הבולטים ביצירתו של רכטר. מימין הספרייה החדשה שנבנתה בסלון )
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (הספרייה נבנתה בקווים אופקיים, שמדגישים את הקירות המתעגלים. משני צדיה ספק פסלים ספק גופי תאורה - פריטי אספנות, שכמו יתר רהיטי הבית, נקנו במכירות פומביות ואצל אספנים במסע שעשו המתכננים ובעל הבית ללונדון, סנט פטרסבורג ומוסקבה)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (הרהיטים בסגנונות שונים: מבארוק ורוקוקו ועד באוהאוס. במפלס העליון של הסלון, שאליו עולים בשלוש מדרגות, מוקם פסנתר כנף משופץ בן מאה שנים)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (כך נראה הסלון מתוך הפטיו)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (אחד מחדרי השינה. לחדרים אפשר להגיע או מכיוון דלת הכניסה או מהכיוון השני, דרך הסלון)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (גרם המדרגות השבלולי שמוביל למרפסת הפנימית. דלת הכניסה לבית הוכנה בשיפוץ ועליה נחרטה דוגמה עדינה. ידית פליז עגולה במרכזה מרמזת לקווים העגולים של הבית. ''אם לא מזהים מה ישן ומה חדש, כנראה שעשינו עבודה טובה'', אומרת דנה אבריאל)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (מבט מהמרפסת אל תקרת העץ החשופה והגבוהה. הקורות התומכות בגג הודגשו בשיפוץ באמצעות תאורה נסתרת)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (גרם מדרגות חיצוני מוביל מהבית לחצר מוצלת בצידו. את החצר ריצפו אבריאל ורייזקינד באריחים מפורטוגל, בדוגמה שמדגישה את קוויה המיוחדים)
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (עבודה רבה נעשתה בגינה, שהיתה מוזנחת. מלבד הצמחייה העשירה שנשתלה הוקפה הבריכה במסגרת אבן עבה שמדגישה את קוויה, ובקורות עץ טיק)
 

הווילה הזו, ברחוב ותיק ביישוב בשרון, לא נראית מכאן. היא לא לבנה, היא לא קובייה, והפנים שלה רוהט בפריטי אספנות שנקנו ברחבי העולם – רהיטים שאינם "עכשוויים" ואינם שגרתיים בישראל. אין זה פלא, משום שגם בעליה אינם ישראלים: לא משפחת רחמינוב, הבעלים המקוריים, שעבורם תיכנן בשנות ה-70 האדריכל יעקב רכטר את הווילה, וגם לא בעליה החדשים, שקנו אותה אחרי 40 שנה, במצב מוזנח למדי.

 

היא גם יוצאת דופן בין בנייניו של רכטר, זוכה פרס ישראל לאדריכלות: הוא אהב להשתמש בבטון חשוף (בית המשפט בתל אביב ומוזיאון הרצליה, למשל), וכאן הבית מחופה בלבנים חומות. המבנים שלו התאפיינו בדרך כלל בגיאומטריה אורתוגונאלית (קווים ישרים שניצבים זה לזה, כמו במלון הילטון בתל אביב, למשל), וכאן המבנה שבלולי ומעוגל.

 

צילום: אביעד בר נס
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (צילום: אביעד בר נס)

 

גודל הבית 400 מ"ר, על מגרש של שני דונם. הרוכשים בחרו בו לאחר שסיירו בעיר עם דנה אבריאל ורנן רייזקינד, השותפים במשרד האדריכלים שבו בחרו: המיקום, לצד מגדל מים ישן, קסם להם. הם החליטו שלא להרוס ולבנות מחדש, כמקובל במחוזותינו, אלא להיפך – מהרגע הראשון היה ברור ללקוח ולמתכננים שהשפה המקורית של הבית תישאר. השינויים נעשו בעבודת פינצטה: הם שחזרו את פרטי המעטפת שהתבלו, תיכננו מחדש את הגינה, החליפו חלק מהחיפויים בבית וריהטו את כל החדרים. "אם את לא מזהה מה חדש ומה ישן כנראה שעשינו עבודה טובה", מתגאה דנה אבריאל, שמגדירה את העיצוב "אקלקטיות שעובדת".

 

מהרחוב הבית כמעט ואינו נראה: רק הלבנים שעוטפות את החזית מבצבצות מעל לגדרות. במרוצת השנים נפגע הגג. רייזקינד ואבריאל ביקשו לשמר את מראהו המקורי ולכן פנו למפעל איטלקי שעדיין מייצר את אותם הרעפים. "לא רצינו לאבד את ממד הזמן וה'פטינה' שהצטברה במשך השנים", מספר רייזקינד. גם את ארגזי רוח – שסוגרים את קצה הגג ומשפיעים על מראה הבית – שיחזרו לפי המקור: הם נבנו מקורות עץ ברוחב הלבנים – שבעה ס"מ (ביצוע: אריה לאוצקר), ונוספו מרזבי נחושת."כל זאת נעשה במטרה לשמר את המראה המקורי ואת תחושת ההמשכיות בין פנים לחוץ, ללא שייווצר תפר שמסגיר את האזורים החדשים לעומת הישנים", מסבירים השניים את המאמץ.

  

צילום: אביעד בר נס
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (צילום: אביעד בר נס)

 

עבודות פיתוח מסיביות נעשו בגינה, שהיתה מוזנחת. אבריאל מכנה אותן "מעשה של קליפות". כבוגרת המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, היא ממפה את אזורי החוץ כ"שטיחים", שכל אחד מהם מיועד לפעילות אחרת – מנוחה, אירוח וכו'. קווי המתאר של כל "אריג" מקבילים לקשתות הקירות הפנימיים בבית.

 

צילום: אביעד בר נס
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (צילום: אביעד בר נס)

 

הבריכה הוקפה באבן ליימסטון. המסגרת – 30 ס"מ רוחבה – מדגישה את הקווים העגולים של הבית, וסביבה קורות עץ טיק (אבן וטיק: ''PARQUETEAM''). עוד מרחב פתוח למנוחה נמצא בצדו האחר של הבית (ראו תוכנית למטה): מדרגות מעוגלות מובילות לחלל מוצל שרוצף בסגנון פורטוגזי, ושאותו מכנים אבריאל ורייזקינד "הציפור", בגלל צורתו ממבט על.

 

צילום: אביעד בר נס
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה HP (צילום: אביעד בר נס)

 

הפרטים מדוקדקים: פרופורציות דלת הכניסה הם 1:2 – 2.40 על 1.20 מטרים. היא עשויה עץ אלון ועליה תחריט עדין, שקדמו לו סקיצות רבות (דלתות: "עץ ירוק"). במרכזה ידית עגולה מפליז, שמרמזת על הקווים המעוגלים בתוך הבית.

  

צילום: אביעד בר נס
דנה אבריאל רנן רייזקינד רכטר בית בהרצליה (צילום: אביעד בר נס)

 

את פני הנכנסים מקדם גרם מדרגות ספירלי, שמוביל למרפסת פנימית המשקיפה על חלל הסלון הגדול, שמעליו תקרת עץ חשופה וגבוהה. חדרי הבית נמצאים כולם במפלס הקרקע, סובבים סביב פטיו שמוגדר בעמודי בטון חשוף, מהחומרים הבולטים ביצירתו של רכטר.

 

צילום: אביעד בר נס
דנה אבריאל רנן רייזקינד בית בהרצליה (צילום: אביעד בר נס)

 

בסלון שני מפלסים: פסנתר כנף בן למעלה ממאה שנים הוצב על מעין במה, ששלוש מדרגות יורדות ממנה לאזור קריאה ואירוח. על דופן הקיר נבנתה ספרייה חדשה בעלת קווים אופקיים ש"מדגישים את קווי המבנה העגולים", מסביר רייזקינד (ביצוע: מוטי שדה ויוסי בן אדון). קורות העץ שמחזיקות את הגג זכו להדגשה באמצעות תאורה נסתרת ("לוצ'ה").

 

רצפת הסלון מחופה באריחי קרמיקה חומים מקוריים, אך החדרים שמקיפים את הפטיו מצידו השני חופו מחדש בעץ אלון גושני מפירוק. הבית מעגלי: אל המסדרון המוביל לחדרים אפשר להגיע מכיוון דלת הכניסה, או מהצד השני, דרך הסלון ודלת גבוהה שתוכננה בעיצוב תואם לזה של דלת הכניסה.

 

מערך החדרים והקירות נותר כשהיה. הרהיטים וגופי התאורה – חלקם מזכירים פסלים – נקנו במסע משותף של המתכננים ובעל הבית ללונדון, סנט פטרסבורג ומוסקבה, במכירות פומביות ואצל אספנים, בסגנונות שונים: מבארוק ורוקוקו ועד באוהאוס.

 

צילום: אביעד בר נס
דנה אבריאל רנן רייזקינד בית בהרצליה (צילום: אביעד בר נס)

 

חדר הרחצה יוצא דופן, עם ציור קיר שצויר לבקשת הלקוח, לאחר שבחר אימג' מתוך ספר על מניפות עתיקות. את המלאכה המורכבת ביצעה רסטורנטית ממוזיאון ההרמיטאז' בסנט פטרסבורג, שהוטסה לישראל ועבדה בבית שבועיים (כלים סניטריים: Devon&Devon, ''חזיבנק'').

 

יוכנס לרשימת השימור?

 

הווילה הזו לא דומה לשום פרויקט אחר של רכטר. מריבת בנייניו עוטים בטון ומורכבים ממשחקים בגיאומטריה אורתוגונאלית, ואילו כאן מערך חללים לא שגרתי, בקווים מקושתים. את הקווים העגולים שמאפיינים את הבית מצאנו גם ב"בית הקשיש", שתיכנן רכטר מול עיריית הרצליה שנתיים לפני הווילה הזו.

  

 

>> לאתר של אבריאל-רייזקינד אדריכלים.

 

>> וילה מיוחדת בהרצליה פיתוח, עם תקרה מצוירת, שמיועדת להריסה

>> ואיך הופך בית ההבראה המפורסם שתיכנן רכטר בזכרון יעקב למלון פאר?

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד