החיים קלים יותר לאדריכלים ומעצבים באזור המרכז: לרשותם עומד סופרמרקט עשיר של חנויות ואולמות תצוגה של מותגים שונים, מקומיים ומיובאים. צריך רק לבחור. בבירת ישראל המציאות שונה לגמרי. כמעט אין בעיר אולמות תצוגה של חברות העיצוב, ומי שרוצה לממש חומרים או לראות את החידושים צריך לרדת לאזור תל אביב והשרון.

זוג אדריכלים ירושלמים, מיכל ונתנאל מאיר מ"יומא אדריכלים", החליטו לעשות משהו בעניין והרימו יוזמה מרשימה יחד עם אשת העסקים דנה אייזנברג. בחלל ששטחו 320 מ"ר הם פתחו מקום נוח למפגש ולעבודה של אדריכלים, מעצבים ולקוחותיהם, שהוא גם במת תצוגה לשלל חברות עיצוב וגם גלריה. הם תכננו את החלל בהקפדה, וכולו ה"הולבש" בפריטים שתרמו המותגים השונים. שולחנות העבודה הגדולים מוקפים בספריות של חומרים וקטלוגים, זמינים להתלבטויות והשוואות.

ספריית חומרים וקטלוגים (צילום: עמית גרון)
ספריית חומרים וקטלוגים (צילום: עמית גרון)

השם שנבחר הוא "YH4" (קיצור של הכתובת – רחוב יד חרוצים 4), והוא נמצא בתפר שבין אזור התעשייה תלפיות לשכונת מגורים, במבנה בטון מרופט שמאכלס מפעלים, בעלי מלאכה - וגם את ''סם שפיגל'', בית הספר הידוע לקולנוע. הכניסה חופשית לכולם, "מעין סלון לאדריכלים ולקוחותיהם. לא משלמים עבור האירוח", מסבירה מאיר. המימון הוא באמצעות החברות, ששוכרות את החלל כדי להציג את מרכולתן. חלק מהאלמנטים תוכננו ועוצבו במיוחד עבור המקום, חלק הוצבו בו כפריטי מדף.

המתלה בעיצוב ''סטודיו קאהן'' (צילום: עמית גרון)
המתלה בעיצוב ''סטודיו קאהן'' (צילום: עמית גרון)

בין החברות מותגים בינלאומיים, יצרנים מקומיים, אומנים וגם אנשי מקצוע (כמו מסגר, נגר, יצרני רצפות עץ וחומרי גמר): St אור, נקסט דור, אגרסמן (מטבחים), אבסלוטו (אבן ושיש), הד סינמה (חשמל חכם), wooden-art (נגרות, זכוכיות וכלים), ilbango (כלים סניטאריים), רנבי (טקסטיל), מיצובישי (מיזוג אוויר), מרבליט (חיפויים), eu פרקט, יאלו (חלונות), אורטל (קמינים), חרמון מערכות (אזעקה), טולמנ'ס, גרין וול (גינות אנכיות), קשטן בטוצ'ינו (שקעים), adam-team (עבודות מתכת), הילי (קבלן בנייה), גני אורן (עיצוב ופיתוח נוף) וסטודיו קאהן (עיצוב מוצר).

המעצב יעקב קאופמן במפגש (צילום: מיכל מאיר)
המעצב יעקב קאופמן במפגש (צילום: מיכל מאיר)

המרחב תוכנן כ"בית פתוח". 320 המטרים הרבועים חולקו לתשעה ריבועים. הקובייה המרכזית משמשת כגלריה לתערוכות מתחלפות והרצאות, וסביבה חללים לעבודה, למפגש ולעיון. "כמו שעיר טובה צריכה לערב שימושים, כך המקום הזה צריך לפעול", מאמינה מאיר. "הרעיון נבע מרצון ליצור 'סטודיו על', שמעניק פרשנות חדשה למרחבי עבודה אורבניים משותפים. המקום מחבר בין תצוגה ועבודה ומנסה ליצור קשרים בין חלקי התכנון".

למי הוא מיועד?

"זהו חלל עבודה פתוח לכולם – לקהל הרחב, לאדריכלים ולקוחותיהם, וגם לבעלי מקצוע ולקבלנים. הוא מקל על העבודה: אפשר לבדוק את גימור העץ ליד השיש ואת סוג התאורה על טקסטורת המשטח. מעבר לכך הוא 'מטעין' את האדריכלים, שיכולים לצאת מהמשרדים שלהם, להתרענן ולבדוק מה התחדש".

לדברי מאיר, דווקא ירושלים, על רבדיה ומגזריה השונים, מאוד מתאימה לרעיון, "כי היא מקום בהתהוות. יש פה התרחשות תרבותית מרתקת וצמיחה של כוחות אמנותיים ויצירתיים. דווקא פה יכולה לצמוח פרוגרמה חדשה, המביאה מגזרים שונים להיפגש ולעבוד יחד".

למשל?

"בגלריה יושבים לעיתים מעצבים מהמגזר החרדי. המפגש איתם הוביל אותנו לחשוב על עבודה משותפת על מרחבים ציבוריים בשכונות החרדיות של העיר".

החברות מגיעות לקהלי יעד חדשים (צילום: עמית גרון)
החברות מגיעות לקהלי יעד חדשים (צילום: עמית גרון)

לחברות היתרון, לדבריה, ברור: הן מגיעות לקהלי יעד חדשים בירושלים, בלי צורך לשכור חנות או אולם תצוגה ולאבזר אותה. "יש כאן חיבור בין חברת התאורה לריהוט ולמיזוג האוויר, מצע שחורג בהרבה מעצם היותו חלל תצוגה. החברות מספקות זו לזו שירות בעצם נוכחותן המשותפת, ותורמות לאיסוף ספריית חומרים עשירה". היא מקווה שהחלל "יחזק את הדיון האדריכלי בעיר. היה כלכלי יותר למתג את המקום בצורה ברורה יותר, אבל גם ירושלים ראויה למקום כזה, וככל שיהיו יותר כאלה התרבות תחצה שכבות ולא תישאר נחלת העשירים בלבד".

תערוכת צילומים של האדריכלית שרון נוימן (צילום: אדריכל קובי קנטור)
תערוכת צילומים של האדריכלית שרון נוימן (צילום: אדריכל קובי קנטור)

בחודשיים האחרונים אירח YH4 תערוכה צנועה של מעצב המוצר יעקב קאופמן, את תערוכת "10 אדריכלים" – שהציגה עשרה נדבכים חשובים באדריכלות המודרנית של המאה ה-20, ובימים אלו מוצגת תערוכת צילומים של האדריכלית שרון נוימן. בנוסף הם התחילו בסדרת מפגשים המכונה "1:1", שבהם מתארחים אדריכלים המספרים על תהליך יצירתם. האדריכל פיצו קדם, שהתארח במפגש כזה, מצר על כך שבישראל "אין שיח אדריכלי וסיעור מוחות בין אנשי המקצוע. זוהי יוזמה ברוכה, בעיקר בעידן דיגיטלי, שבו כמעט ואין צורך להיפגש".

>> לדף הפייסבוק של YH4 ופרטים על המפגש הקרוב עם אדריכל מתי רוזנשיין לחצו כאן.

עוד מרחבים משותפים של עיצוב:

>> 11 מעצבים חולקים חלל באזור התעשייה של בת ים, לשנה אחת של צמיחה משותפת

>> חנות חדשה בשוק הפשפשים מציגה אך ורק מעצבים ישראלים