"כ-75% מהזמן שאנו משקיעים בפרויקט מוקדש למחקר. אנחנו קוראים לתהליך הזה 'אלכימיה אדריכלית', שמתארת בעצם את האבולוציה הטבעית של כל פרויקט", מספר ג'ייקוב לנגה (Jacob Lange), שותף בכיר במשרד האדריכלים הדני BIG. התהליך יכול להתחיל בלא פחות מ-100 רעיונות שונים, שכל אחד מהם נבחן ביחס לתוצאתו הצפויה על הבניין, השכונה והעיר.

אחרי שמנפים בשיטת האלימינציה את הרעיונות הפחות המוצלחים, "אנחנו משלבים שניים-שלושה רעיונות לכדי רעיון אחד, ואז שוב משלבים עוד כמה רעיונות, וכן הלאה, באבולוציה מתמשכת. בסוף אנחנו נשארים עם שני הרעיונות הכי חזקים לאתר הספציפי, ואותם ממזגם לאחד". את האלכימיה הזו אפשר לזהות גם בשרטוטים, במצגות הפוטוגניות ובסרטי הווידאו ש-BIG מכינים לפרויקטים שלהם. תמיד יופיע בהם תהליך החשיבה שלנגה מתאר. הנה הסרטון של אתר הסקי לוטאלאקי:

הפרויקטים שיוצאים מהמשרד הזה מבליטים את העובדה שהאדריכלים נהנו ליצור אותם; החללים חושפים את העובדה שהיה כיף לתכנן אותם. נראה שהחבורה הדנית הזו הצליחה לפצח את סוד התקופה: איכות לצד קלילות, רצינות לצד הומור, ועבודה קשה לצד הנאה כנה ממנה. התכונה הזו, יחד עם הכריזמטיות של מייסד המשרד, האדריכל ביארקה אינגלס (Bjarke Ingels), הפכו בשנים האחרונות את BIG, המשרד שנקרא על שמו - Bjarke Ingels Group) - להצלחה מסחררת באדריכלות העולמית.

המשרד רק הוקם ב-2005, וכבר מעסיק כ-100 עובדים בקופנהגן, 50 בניו יורק ועוד כמה בסין. אינגלס עצמו, בן 38 בלבד, הפך למותג בינלאומי. השנה הוכתר כ"אדריכל החדשן ביותר בעולם" בדירוג של העיתון "וול סטריט ג'ורנל", והבחירה לא הפתיעה משום שהפרויקטים של משרדו חדשניים בתכנונם ובעיצובם גם יחד, ורבים מהם מתאפיינים בקנה-מידה מוגזם – הם נראים גדולים במיוחד, או קטנים במיוחד ביחס למקובל.

בראיון טלפוני עם לנגה, לקראת בואו לישראל לכנס בנייה ירוקה בסוף החודש, הוא מנסה לפצח את סוד ההצלחה. "אני חושב שהסוד טמון באופן העבודה שלנו", הוא אומר. "אנחנו תמיד בודקים אם הפרויקט יכול לתת ערך מוסף, לא רק לאנשים שחיים בבניינים או משתמשים בהם, אלא גם לאזור שסביבם - לעיר. האדריכלות שלנו היא לא רק אינטרוברטית (מופנמת) אלא גם פונה החוצה. לדוגמה, אם במחקר נגלה שלשכונה אין שטח ירוק, אז נציע שטח ירוק על גג הבניין שאנחנו מתכננים, לרווחת כל השכונה".

איך אתה מסביר את ההתרחבות שלכם בתקופה של משבר כלכלי?

"הפעילות התחילה להתרחב לכל העולם לפני כמה שנים, וזה גרם לכך שהמשבר הכלכלי לא השפיע עלינו באופן קשה. זכינו, למשל, בתחרות לתכנון משרד הבנק הלאומי של איסלנד, רגע לפני שאיסלנד פשטה את הרגל. הפרויקט כמובן מעולם לא יצא לפועל, כך שהרגשנו את המשבר באופן נקודתי, אבל היו לנו במקביל פרויקטים במקומות אחרים".

לנגה, שעובד עם אינגלס מיום הקמת המשרד, הוא אחד משמונה השותפים הבכירים בו. כנהוג במשרדים גדולים, כל שותף אחראי על מקבץ פרויקטים, ובהיותו חובב סקי מושבע, היה זה טבעי שלנגה ינצח על תכנון אתר הסקי קוטאלקי בפינלנד (Koutalai Ski Resort). האתר, שעתיד להיפתח בשנת 2016, ישתרע על 47,000 מ"ר ויכלול יחידות מגורים, מסעדות, בתי קפה וכיכר שתשמש את הגולשים והתושבים גם יחד. המיוחד בפרויקט הוא שהמבנים עצמם ישמשו כמדרונות סקי, כך שאפשר יהיה לגלוש ממש עד החדר - או לפחות עד בית הקפה.

הגינה השכונתית שהוקמה לא מזמן בקופנהאגן (צילום: Iwan Baan)
הגינה השכונתית שהוקמה לא מזמן בקופנהאגן (צילום: Iwan Baan)

המבנה המפורסם ביותר שלנגה היה אמון עליו עד היום הוא "מגורי ההר" בקופנהאגן (The Mountain Dwellings), אחד הפרויקטים הראשונים של BIG ואחד מהשניים שהעניקו למשרד מוניטין עולמי (הפרויקט השני הוא "בית VM", שיוזכר בהמשך הכתבה). "מגורי ההר" הוא מבנה מגורים, ש-80 הדירות שנמצאות בו שוכנות זו על גבי זו במבנה אלכסוני, כך שכל אחת מהן מצוידת במרפסת ובחצר – שהיא הגג של הדירה בקומה התחתונה. קומפלקס הדירות שוכן על מגרש חניה גדול, אף הוא משופע. החזית הצפונית והמערבית של מגרש החניה מעוטרות בלוחיות אלומיניום, שעליהן מופיע איור עצום (3,000 מ"ר) של מצוקי הרים. גרם מדרגות אחד פתוח לציבור הרחב, ומאפשר לכל עובר ושב לטפס על "ההר" מבחוץ וליהנות מהנוף הנשקף מהגג. בפרויקט הזה, שזכה בארבעה פרסים, מתגורר אינגלס.

לנגה אחראי גם על אתר האינטרנט של BIG, שבעצמו זיכה את המשרד בפרסום ובפרסים. כשהוחלט להקים את האתר, עלתה השאלה "מה האתר שלנו מנסה לעשות?", והתשובה שהתקבלה, מספר לנגה, הייתה "להראות את הפרויקטים ולהימנע מכל דבר מתחכם או נוצץ מדי". התוצאה מזכירה את משחק הזיכרון: עשרות אייקונים ריבועיים, כל אחד בדוגמה ובצבע שונה, מרכיבים מגדלים צבעוניים על גבי מסך לבן. העיצוב, יש לומר, בא על חשבון השימושיות: החיפוש באתר אינו נוח.

לא מסתפקים באדריכלות: גם הריהוט שלהם

המשרד מחזיק שליש מהבעלות על חברה-בת לעיצוב תעשייתי, KiBiSi, בשותפות שווה עם המעצב התעשייתי לארס לארסן, ועם ינס מרטין סקיבסטד, שמגדיר עצמו פילוסוף של עיצוב, מעצב ותיאורטיקן. "האמנו ששלושת הכוחות יכולים להכיל פרופיל חזק יותר מאשר כל אחד לחוד", מסביר לנגה, שממונה מטעם "ביג" על החברה. "גם ב-KiBiS, כמו ב-BIG, לכל פריט יש רעיון ושעות רבות של מחקר מעמיק מאחוריו. לא מדובר בעיצוב לשם עיצוב".

הוא מזכיר את השולחן XTable, שהושק לאחרונה. זהו שולחן פשוט למראה, שמכיל פלאטה הנשענת על רגליים בצורת X. התחכום טמון ביכולת לכוונן את הרגליים לגובה הרצוי בעזרת מנואלה ידנית משובבת. KiBiSi מעצבים שלל פריטים - כיסאות, ספות, אופניים, אוזניות ועוד - כולם פונקציונליים ומתאפיינים בקו נקי. באופן טבעי, הם נמצאים בשימוש במשרדים של BIG, ששואפים לשלב אותם במבנים שהם מתכננים. "אנחנו חותרים לתכנון פרויקטים מלאים שיכללו גם את החוץ, גם את הפנים וגם את הרהיטים", מתאר לנגה את השאיפות, "ובינתיים מתקדמים לשם עם כל מוצר חדש שיוצא".

  • בסוף החודש יגיע לנגה לישראל, שבה הוא מבקר תכופות - משפחתה של אשתו מתגוררת כאן. הפעם גם יעניק כאן הרצאה. זה יתרחש ב-28 בנובמבר במרכז הקונגרסים "אבניו" במסגרת הכנס הבינלאומי השלישי לבנייה ירוקה. ההרצאה תעסוק, באופן מתבקש, ב"חדשנות באדריכלות".

3 פרויקטים מעניינים של BIG:

1. VM Houses (הושק בשני שלבים – 2004 ו-2005)

"בתי VM" הם שני בנייני מגורים, אחד בצורת V ואחד בצורת M. על פי אנשי BIG, ההשראה לפרויקט הייתה ה- Unité d'Habitation של לה קורבוזייה, והושם דגש על אור טבעי, פרטיות ונוף מוצלח לכל דירה. כל הדירות הן בעלות מרפסות אלכסוניות, שמאפשרות לראות נוף ולא את השכנים, והעיצוב של כל דירה הוא ייחודי.

כאשר היזם, פר הופפנר, החליט למסור את הפרויקט למשרד חסר ניסיון כמו BIG הצעיר, רבים הרימו גבה, אך התעוזה השתלמה: VM נחשב לאחד מבנייני המגורים המבוקשים בבירת דנמרק (90% מהדירות נמכרו כבר בשבוע הראשון של מסע השיווק, אומר האדריכל). לנגה מספר שהופפנר התלהב מהפרויקט תוך כדי תכנון, והכפיל את השטח הבנוי שלו; לאחר כמה חודשים הוא הכפיל אותו שוב. אחר כך השיג את שני המגרשים הסמוכים והפקיד בידי BIG את העבודה גם בהם.

2. מרכז תרבות באלבניה (2014)

בטירנה, בירת אלבניה, עומד לקום מרכז תרבות ובו מסגד, מרכז מוסלמי ומוזיאון להרמוניה בין-דתית, שישתרעו על פני 27,000 מ"ר. BIG זכו בפרויקט בתחרות בינלאומית. "ההצעה זכתה בזכות היכולת ליצור חלל ציבורי מזמין וגמיש, שיוכל לארח מבקרים יומיים וגם אירועים דתיים בקנה מידה גדול", נימקו השופטים את החלטתם.

המסגד המודרני יוכל להכיל בחלל הפנימי 1,000 מתפללים ובחלל החיצוני עד 10,000 מבקרים באירועים מיוחדים ובחגים. המרכז כולו מורכב משלושה בניינים היוצרים משולש – שתיים מפאותיו הן המשך ישיר של רחובות טירנה והשלישית פונה למכה. הכיכר נוצרת על ידי החלל שבין הבניינים, שם הם מתעגלים לתוך עצמם כדי ליצור שטח ציבורי נרחב. באלבניה חיים נוצרים קתולים, נוצרים אורתודוקסים ומוסלמים. לאחרונה נבנו בעיר הבירה שתי כנסיות, אחת לכל עדה, ועם השלמת המסגד בשנת 2014 תהווה הבירה את המרכז של שלוש קבוצות הדת.

3. תחנת כוח בקופנהאגן (2016)

BIG זכו בפרויקט בתחרות אדריכלים פתוחה, בזכות הצעה יצירתית למדי. המתחרים התבקשו לתכנן באזור תעשייתי בקופנהגן תחנת כוח שתמיר אשפה לאנרגיה. אנשי ביג הוסיפו לתחנה שני אלמנטים שלא הוזכרו בהנחיות: התחנה תפריח טבעת עשן בקוטר 30 מטרים בכל פעם שהיא תנצל טונה של פחמן דו-חמצני. זאת, כדי לעורר מודעות להשלכות הסביבתיות של צריכת אנרגיה.

האלמנט השני מפתיע לא פחות: גג התחנה יהיה מדרון סקי. אל פסגת הבניין יגיעו במעלית, שתעלה במקביל לארובת העשן ותספק מבט אל נבכי התחנה, וממנה יגלשו המבקרים לקרקע. השופטים אהבו את העובדה שתחנת כוח יכולה להפוך לאטרקציה ולהפוך דף בהיסטוריה של טיפול באשפה ויצירת אנרגיה: לא עוד פעולות הנעשות באזורי תעשייה נידחים, אלא בניין שמזמין את הציבור להגיע ולהכיר את העשייה מקרוב.

זהו המבנה הסביבתי הגדול והיקר ביותר בדנמרק, אומר לנגה, ותקציבו מוערך בכ-800 מיליון יורו. בטקסט שליווה את ההצעה כתבו BIG: "תחנת הכוח החדשה היא דוגמה למה שאנחנו מכנים 'קיימות הדוניסטית'. קיימות לא צריכה להיות עול על כתפי האדריכלות, אלא יכולה לשפר את איכות החיים שלנו. תחנת כוח שהיא גם אתר סקי הופכת את המבנה ואת העיר לסביבתיים, כלכליים וחברתיים, כלומר בני-קיימא".