''79 אדריכלות'' זכו בתחרות הצעירים לתכנון ''יד לבנים'' ברמת ישי

פרסום ראשון: המשרד הצעיר של גדעון רוזן וגיל אהרנסון נבחר מבין 109 הצעות של אדריכלים צעירים

נעמה ריבה

|

31.10.12 09:50

זוכה יד לבנים רמת ישי 79 אדריכלו
זוכה יד לבנים רמת ישי 79 אדריכלו (כך ייראה בית יד לבנים ברמת ישי: גדעון רוזן וגיל אהרנסון תיכננו מבנה צנוע מבלי לגעת ברוב השטח הפתוח מסביב)
זוכה יד לבנים רמת ישי 79 אדריכלו
זוכה יד לבנים רמת ישי 79 אדריכלו (מבט נוסף על ההצעה הזוכה. המבנה מבקש להציג את הדואליות בין שני המרכיבים של שגרה וזיכרון)
זוכה יד לבנים רמת ישי 79 אדריכלו
זוכה יד לבנים רמת ישי 79 אדריכלו (שני מסלולים מקיפים את מבנה ההנצחה. הקצר מוביל לספרייה ולחדרי הכיתות, והארוך יותר מוביל לקיר הנופלים (ראו הדמיה קטנה בכתבה))
מקום 2 יד לבנים רמת ישי מנוף
מקום 2 יד לבנים רמת ישי מנוף (ההצעה שזכתה במקום השני: רן גולדמן (מנוף אדריכלות) ניסה לשזור את החולין והזיכרון זה בזה)
 

משרד "79 אדריכלות" זכה בתחרות לתכנון בית "יד לבנים" ברמת ישי – כך נודע הערב (ד') ל-Xnet. בשונה מרוב תחרויות האדריכלים בישראל, הסגורות לאדריכלים ותיקים בלבד, התחרות הזו נפתחה בפני אדריכלים צעירים בלבד (עד גיל 40), בהחלטה משותפת של עמותת האדריכלים והמועצה המקומית רמת ישי.

 

המתמודדים התבקשו לתכנן מבנה צנוע, ששטחו 500 מ"ר בלבד. 109 הצעות התקבלו – מספר גבוה של משתתפים, שכמוהו לא נראה שנים רבות, ומעיד על הצורך הדחוף בתחרויות אדריכלים כאלה, הפתוחות לכולם ונותנות סיכוי גם לדור הצעיר של אנשי המקצוע. צוות השופטים בראשות האדריכלית פרלה קאופמן עמל כמעט חודשיים על בחינת ההצעות. נראה כי קנה המידה המצומצם של היישוב, שנמצא בפאתי עמק יזרעאל, הוביל לבחירה במבנה צנוע, שמשתלב בסביבתו והולם את השטח הפתוח סביבו. לאחר צמצום הדרגתי של ההצעות - 20, ואז 11, ואז 5 מועמדות סופיות – הוכרזו כאמור הזוכים.

 

האדריכלים גדעון רוזן (רוז'נסקי) (39) וגיל אהרנסון (36), השותפים במשרד "79 אדריכלות", הגישו בעבר הצעות לשתי תחרויות, וזוהי זכייתם המשותפת הראשונה. זהו משרד צעיר מאוד – פועל רק שנה - ובימים אלה הם עובדים על תכנון של שני פרויקטים בתל אביב. "אני רוצה להחמיא למארגני התחרות על היוזמה, זו הדרך היחידה של צעירים להתקדם", אמר אהרנסון ל-Xnet, זמן קצר לאחר הזכייה.

 

הדמיה: אור וצל הדמיות
זוכה יד לבנים רמת ישי 79 אדריכלו (הדמיה: אור וצל הדמיות)

 

את הפרויקט הם מכנים "בין היום-יום לזיכרון", והתכנון מבקש ליצור דואליות בין שני המרכיבים הללו. האדריכלים בחרו להשאיר את מרבית השטח פתוח, פראי וטבעי, ומאפשרים את השימוש היום יומי במתחם. לצורך כך יצרו שני מסלולים – "היום-יום" ו"הזיכרון" - הראשון פונקציונלי, מסלול קצר המוביל לספרייה ולחדרי הכיתות; השני ארוך יותר, עובר לצד קירות נמוכים המגדירים את מסלול הצעידה ומוביל לקיר הנופלים.

 

במקום השני בתחרות זכה אדריכל רן גולדמן (33), ממשרד "מנוף אדריכלים". לדבריו, "הפרויקט הוא ביטוי פיזי לרעיון שהתגבש בשנותיה הראשונות של המדינה, לפיו החול והזיכרון, האישי והקולקטיבי, שזורים זה בזה". במקום השלישי זכו האדריכליות מיכל גרינבאום ותמר נשיא.

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד