בטון זה ביטחון: בניינים מושמצים עשויים לשמש כמקלטים טובים

העורף חשוף, המקלטים מוזנחים ואין לכם ממ"ד? חילופי האיומים בין ירושלים לטהראן הם הזמן לשמור בזיכרון את מבצרי הבטון של ישראל הקטנה. יופיים מוטל בספק, אך הם עשויים להצדיק אחת ולתמיד את קיומם מול כל טיל איראני. ולא, הם לא מקלטים רשמיים (בינתיים)

מערכת Xnet

|

21.08.12 11:23

מבנים ממוגנים תחנה מרכזית חדשה תל אביב
מבנים ממוגנים תחנה מרכזית חדשה תל אביב (אסון סביבתי, חברתי וארכיטקטוני: התחנה המרכזית החדשה בתל אביב - עיר מקלט מיוזעת גם בימים רגילים, שמוטב לא לדמיין בימי מלחמה)
מבנים ממוגנים עריית חולון
מבנים ממוגנים עריית חולון (עיריית חולון: חלקו הראשון של המבנה מ-1958, חלקו השני נבנה 20 שנה מאוחר יותר)
מבנים ממוגנים בית ברל
מבנים ממוגנים בית ברל (המפא"יניקים רצו מוסד חינוכי על שם ברל כצנלסון, וב-1949 קמה המכללה לחינוך. בית ברל)
מבנים ממוגנים בית המשביר לצרכן ירושלים
מבנים ממוגנים בית המשביר לצרכן ירושלים (30 אלף איש הגיעו לחזות בפלא הזה נפתח בשנת 2011. האם ב-2012 הוא יגן על הקונים מפני טילים? בית המשביר לצרכן, ירושלים)
מבנים ממוגנים בית יד לבנים ירושלים
מבנים ממוגנים בית יד לבנים ירושלים (מבנה מרשים, בעל מראה חסון. בית יד לבנים בירושלים)
מבנים ממוגנים בניין הכנסת
מבנים ממוגנים בניין הכנסת (ב-30 באוגוסט 1966 נחנך משכן הכנסת. מסתתר בו מקלט מרשים, לטובת חברי הכנסת ובאי המשכן. הציבור יצטרך להדיר רגליו)
מבנים ממוגנים בניין אוניברסיטת חיפה
מבנים ממוגנים בניין אוניברסיטת חיפה (בניין אוניברסיטת חיפה, החולש על העיר ועל מפרץ חיפה, אינו זוכה לחיבה מקיר לקיר אף שיש לו אוהדים רבים. בולטותו אינה סיבה טובה לרוץ אליו בעת הצורך, ומצד שני, הבנייה איתנה. תחליטו)
מבנים ממוגנים מלון הילטון תל אביב
מבנים ממוגנים מלון הילטון תל אביב (הנוף - מדהים, הסגנון - ברוטליסטי. מלון הילטון בתל אביב בתכנונו של יעקב רכטר. אחד המבנים האיקוניים של העיר)
לשימוש בכתבה בלבד מבנים ממוגנים מנהרות הכותל
לשימוש בכתבה בלבד מבנים ממוגנים מנהרות הכותל (בנייה הרבה יותר מוקדמת, לשם השוואה: מנהרת צדקיהו בירושלים. מחשבות על מקומות מחבוא)
 

מה מחבר בין כיכר אתרים בתל אביב, בניין האוניברסיטה בחיפה ומכללת בית ברל בשרון? 1. כנראה שרוב אזרחי ישראל לא היו רוצים לראות מבנה נוסף שדומה להם; 2. בהיעדר "בור" שאליו מוזמנים רק נבחרינו, שלא לדבר על מקלט שכונתי ראוי, במקרה של התקפת טילים אנשים עשויים לרוץ ולהסתתר בהם. אולי זה מראה הבטון החשוף, ואולי התיבתיות המאיימת, שגורמים למבנים הברוטליסטיים להיראות מוכנים להפצצות יותר מכל בניין מודרני שנבנה מאז ובימינו.

 

חשוב להדגיש: אלה לא מקלטים רשמיים - אלה רק מחשבות מטרידות על מה שעלול לקרות לאזרחי ישראל החשופים, וניסיון יצירתי לראות מה נמצא מתחת לאף. לכן הכנסנו לרשימה מבנים עם מקלטי ענק כמו דיזנגוף סנטר בתל אביב או מוזיאון תל אביב (הישן והחדש). שלא נזדקק להם.

 

צילום: איתי סיקולסקי
רם כרמי הבימה (צילום: איתי סיקולסקי)

 

צילום: יריב כץ
מצודת זאב מוטי בן חורין (צילום: יריב כץ)

 

ויש עוד כמה שעשויים להיות שימושיים: מוזיאון תל אביב, דיזנגוף סנטר (שמצויד במקלט ענקי הסגור בימים כתיקונם), מנהרת צה"ל בירושלים, בניין בצלאל בהר הצופים, ואנדרטת דקר בהר הרצל שמופיעה בסרטון הבא:

 

 

גם בית ההבראה ''מבטחים'' בזכרון יעקב, שמשתפץ לקראת הפיכתו למלון פאר, הוא אפשרות:

 

 

צילום: חיים צח
קמפוס בצלאל הר הצופים (צילום: חיים צח)

 

גם הדרום לא מקופח: בבאר שבע יש לנו את מרכז הנגב ואת מעונות הסטודנטים של אוניברסיטת בן גוריון.

 

צילום: רועי אבנטוב
אדריכלות ברוטליסטית באר שבע איתי כ''ץ (צילום: רועי אבנטוב)

 

בית הנעורים בקיבוץ חולדה הוא עוד דוגמה שעשויה להיות שימושית, חלילה וחס, וכך גם חדר האוכל של קיבוץ כרם שלום. תושבי רמת אפעל יוכלו לברוח לבית יד טבנקין, בעוד שהרצליינים ישמחו לדעת שלרשותם עומד בית יד לבנים.

 

הצעות נוספות? שתפו.

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד