משפחה ישראלית ממוצעת ולא יוצאת דופן - זוג שעובד במקצועות חופשיים ושני ילדיהם - החליטה לצאת מהקופסה, תרתי משמע: הארבעה עברו להתגורר בטריילר, רכב נגרר שיובא מארצות הברית, הממוקם באזור השרון, בקרבת חוף הים. כדי לשפץ את הטריילר ולעצב אותו מחדש למגוריהם, החליטו ההורים להיעזר בעבודה מקצועית. קרן מילכברג פורת, מסטודיו ID253 לתכנון אדריכלי ועיצוב פנים, הופקדה על המשימה, ובמקביל לשיפוץ הרכב הקיים היא תיכננה ובנתה חדר משחקים חיצוני, שאף הוא ניתן לשינוע במקרה הצורך.

לעצב רכב נגרר כמו יאכטה

"מדובר במשפחה שמאסה בלופ האינסופי של החיים, וחיפשה דרך שתאפשר לה ליהנות ממה שהחיים יודעים להציע, מהתענוגות הפשוטים – ילדים, ים וטבע", מספרת מילכברג פורת. הדיירים ביקשו חלל מגורים נעים ואופנתי, שמשתמש ככל הניתן בחפצים מקוריים. לכן הם ביקשו מהמעצבת לשפץ ולמחזר את הקיים, ולהחליפו רק במקרה של חוסר ברירה. גם בבניית חדר המשחקים, החיצוני לטריילר, הם ביקשו לתכנן את העבודה על טהרת המיחזור.

הטריילר, מתוצרת Airstream, יוצר בשנות ה-60 על פי מודל קלאסי של החברה האמריקאית. כשהגיע לארץ, כבר נזקק לשיפוץ ועיצוב: חלונות שבורים הוחלפו, שטיח ישן הוסר ובמקומו הונחה רצפת פרקט שנצבעה בגוון אפור. פנים החלל נצבע בגווני לבן, ואלה שולטים גם בפריטי הנגרות.

"לחיות בטריילר זה כמו לחיות בטיול מבחינה מנטלית. תוך יום הם יכולים לזוז ממקום למקום", מסבירה המעצבת, ומציינת כי לנגד עיניה עמד מודל החיים ביאכטה - חלל תנודתי שמחייב פתרונות מודולריים ורב-שימושיים. לדוגמה, ספות שהופכות במקרה הצורך למיטות, או אי עבודה שמשמש במטבח גם כשולחן אוכל, ובעת הצורך מתרומם ומגלה מתחתיו כיריים.

ארונות המטבח וארונות האחסון הוחלפו, אך עוצבו ברוח הארונות המקוריים. אביזרים שהגיעו עם הטריילר, כגון ידיות וחלק מהתאורה, נשמרו, שופצו ונתלו מחדש.

חדר המשחקים: שאריות עצים נפלטו מהים

הדיירים ביקשו כאמור לבנות את חדר המשחקים מחומרים ממוחזרים, ו-75% מחומרי הבנייה נאספו ולוקטו ממקורות שונים. הדק והרצפה בנויים משאריות עצים שנפלטו מהים, ושנאספו על ידי הדיירים והמעצבת. העץ שממנו נבנה הדק הגיע מפירוק; חיפוי קירות הפנים עשוי לבידי עץ, שהיו פעם רצפה ומוחזרו. "הרבה יותר קל לחשב כמה מטרים של עץ חדש צריך לקנות במחסן עצים ולבנות. נדרשת מיומנות אחרת כדי לתכנן עבודה מחומר קיים", מסבירה מילכברג פורת, ולדבריה, שיטת הבנייה הזו מאפשרת שליטה בתקציב.

מבחינת עיצוב, ביקשו ההורים להשיג חלל מוגן שישמש מקום לשהייה ומשחק - חדר שיתאים לעיצובו של הטריילר ולרוחו, ויספק להם מקום מפלט מפגעי האקלים והחוץ. "החיים עם הסביבה הם סוג של פנטזיה: או שחם מדי או שקר מדי או שיתושים עוקצים. הם רצו להיות בחוץ, אבל להיות מוגנים מכל אלה", מזכירה מילכברג פורת שמדובר בסגנון חיים יוצא דופן.

ההורים ביקשו לילדיהם סביבה לא מתחנפת, חדר שקט ונטול גירויים מתקלפים, עתירי צבע, "רעש" או דוגמאות. לכן, החלל נועד לעורר בילדים שקט פנימי, לפתח את הדמיון, לשמור על ריכוז ומיקוד, ולאפשר להם להעסיק את עצמם מבלי להידרש לגירויים חיצוניים. אך לא רק הילדים נהנים ממנו: לאחר שעות המשחק הופך החדר לסביבתם של המבוגרים - לאירוח, לישיבה רגועה מול הנוף או לכל מטרה מהנה אחרת.

 חלל שיתאים גם למבוגרים בשעות הערב (באדיבות קרן מילכברג פורת)
חלל שיתאים גם למבוגרים בשעות הערב (באדיבות קרן מילכברג פורת)

מבחינת עיצוב, יש כאן קומפוזיציות א-סימטריות במיקומם של החלונות ביחס לקירות, במיקום הספרייה ביחס לקיר, ובחלוקת המדפים ובעוביים. לדעתה של המעצבת, חשיפתם של ילדים לא-סימטריה תורמת לחידוד יכולת ההתבוננות, החשיבה והתפישה החזותית והמתמטית.

על אף שמידותיו של החלל הן 10 מ"ר בסך הכל, שולבו בו פונקציות שונות: שולחן תלוי בחבלים ומתקפל במידת הצורך, פינת ישיבה, ספרייה עשויה מעץ צבוע לבן שמדפיה מגיעים עד לתקרה, ויחידה שמכילה שתי מגירות אחסון גדולות לצעצועים. לוח מגנטים עשוי פח, שמהווה את ציפוי המבנה, הושקע בתוך הקיר במהלך הבנייה. מהתקרה בולטים גוף תאורה שנלקח מהטריילר ונתלה במרכז החדר, וגלשני עץ שמאוחסנים כשהם אינם נמצאים בשימוש.

הספרייה מגיעה עד לתקרה (באדיבות קרן מילכברג פורת)
הספרייה מגיעה עד לתקרה (באדיבות קרן מילכברג פורת)

כדי ליצור חלל שישמר את תחושת החוץ, בנתה המעצבת רחבת-דק שהעלתה את גובה מפלס הכניסה ומשמשת כבסיס לטריילר ולחדר המשחקים. החדר נבנה בסמוך לטריילר, כך שהשניים מהווים קומפלקס מגורים אחד, אך רחוקים מספיק כדי לאפשר חדירה של אור טבעי לחלונות ולאוורור. ציפוי חיצוני מפח מגולוון מחפה את קירותיו החיצוניים של חדר המשחקים, ודומה לחיפוי האלומיניום החיצוני של הטריילר.

ויטרינה גדולה נפרשה על פני חזית שלמה של החדר ומאפשרת מעבר בין החדר לבין הדק החיצוני. היא מטשטשת את הגבול בין חוץ ופנים, ומאפשרת למי שהולך על הדק או נמצא בתוך החדר להרגיש כאילו הוא שייך לחלל המשתקף מולו. שני פתחים נוספים, צרים וארוכים, ממסגרים את העצים שבחוץ, ומאפשרים גם לילדים לצפות בנוף.

כדי לשמר את הטמפרטורה בחדר ולהגן עליו מכניסת חרקים ומזיקים, נאטמו המרווחים האופייניים לדק, אך צורתם נשמרה. שתי שכבות של עץ - שכבה ממוחזרת ושכבה חיצונית נקייה - תורמות לבידוד ולאיטום הקירות. גם הגג עשוי באותה טכניקה: שתי שכבות מבודדות בתוספת יריעת PVC עליונה, שמקורה במיחזור.

היכנסו לגלריית האדריכלות של XNET:

>> עשרות בתים יפים ברחבי הארץ והעולם

>> וגם: נהנים לשחק בבוץ - בתים שעשויים מאדמה

>> והבניין החדש של פייסבוק: פרטיות? תשכחו מזה