מפעל "מגן" לייצור נשק של התעשייה הצבאית הוקם בתל אביב ב-1950, על שטח של 44 דונמים, ופעל ברצף עד 1996. במשך כל עשרות השנים האלה, יוצרו במפעל כלי נשק שונים, כדוגמת ה"עוזי" המפורסם, ובמקביל הופקה כמות לא מבוטלת של פסולת כימית מסוכנת, שהוטמנה באדמה מבלי שתיאטם כראוי ובכך תמנע דליפה אל מי התהום. בסקר זיהום מקיף שנערך ב-1997 נמצא שהקרקע רוויה במתכות כבדות ומסוכנות, ושמי התהום מתחת למפעל נגועים אף הם ברעלים מסוכנים.

המפעל נטוש, המוזות לא שותקות (צילום: יניב ברמן)
המפעל נטוש, המוזות לא שותקות (צילום: יניב ברמן)

כעבור שנה נעשו קידוחים מדרום ומצפון למפעל, כדי לבדוק אם הזיהום התפשט למי התהום שבסביבה. הממצאים היו חיוביים. לכן הוחלט שיש לסלק את האדמה הנגועה לרמת חובב, ללא דיחוי. 25 בארות מים בגבעתיים וברמת גן נאלצו להיסגר בשל ריכוז מזהמים גבוה פי 1,600 מהרמה המרבית המותרת בתקן הישראלי. בבארות אלה נמצאו חומרים מסרטנים ומזיקים לנשימה. מאחר שפינוי הקרקע טרם החל, כפי שהומלץ לעשות, החלו המשרד לאיכות הסביבה ועמותת אדם טבע ודין במאמצים לחייב את תע"ש ומשרד הביטחון לבצע את המוטל עליהם. רק לקראת סוף 2002 החל פינוי איטי של הקרקע מהמפעל הנטוש.

בשנת 2003 התבררו שוב ממדי הנזק, עם זיהום המשתרע על שטח של כ-10 קילומטרים רבועים באקוויפר החוף. עברה שנה, ואדמות נוספות שגרמו לזיהום החמור פונו. במתחם "המגן" תוכננו להיבנות כ-800 יחידות דיור בארבעה מגדלי מגורים, אך התוכניות נדחו עד להבאתם של ממצאים חדשים שיוכיחו שיפור ניכר במידת זיהום הקרקע. הסכנה הממשית היא כי בנייה בשטח, לפני טיהור ושיקום מלא, עלולה להרחיב את התפשטות הזיהום אל מי התהום ולחשוף בני אדם לגזים רעילים.

פרט מציורי הגרפיטי. השאר - בסרט בראש הכתבה (צילום: יניב ברמן)
פרט מציורי הגרפיטי. השאר - בסרט בראש הכתבה (צילום: יניב ברמן)

מ-2004 ועד היום לא נמצאו עדויות לסקרי שטח נוספים שנעשו במקום. מאחר שאין התקדמות ממשית בתוכניות הבנייה, ניתן רק להניח שהקרקע עודנה מזוהמת ובלתי ראויה למגורים. מי שבכל זאת נהנה מההפקרות הרשלנית הם אמנים שהפכו את שטח המפעל לגלריה של אמנות גרפיטי. וכך, ארבע הקומות של מפעל "מגן" מאכלסות תערוכה מפתיעה ועוכרת שלווה, שלוקחת כל אורח מזדמן למסע בעולם אפל של הרס, חורבן ורוע אנושי.

לפרקים קודמים בסדרה: