עד כמה הזויים יכולים להיות גורדי שחקים? הם בהחלט יכולים, כפי שהמציאות ממשיכה להוכיח, ועם האתגר הזה – לברוא מגדלים פנטסטיים, בלתי אפשריים לכאורה - התמודדו לאחרונה מאות אדריכלים מכל העולם. זה קרה במסגרת התחרות השנתית שמקיים מגזין eVolo לאדריכלות ועיצוב מאז 2006, ושמוקדשת לתכנון ועיצוב גורדי שחקים. השנה הוגשו לתחרות לא פחות מ-714 הצעות מ-94 מדינות. השופטים בחנו את הרעיונות, בחרו שלוש הצעות זוכות וחילקו ציונים לשבח ל-22 הצעות נוספות.

כצפוי משליטתו של דור המתכננים הצעיר בתוכנות התלת-ממד, הוצגו השנה שפע מגדלים נעים, מגדלים תת-ימיים ומגדלים מרחפים שנראים אמיתיים לחלוטין. אדריכלים צעירים מסין ומטייוואן, שגם קטפו את שלושת המקומות הראשונים, הסתמנו כבולטים ביותר בתחרות. העיסוק בסוגיות אקולוגיות וסביבתיות היה מאפיין משמעותי השנה, בעוד שחיבור המגדל למרקם העירוני וההיבט החברתי-עירוני העסיקו פחות את העוסקים במלאכה – שיקוף מהימן של המשבר התוכני ששורה על המקצוע, ולא רק בישראל.

בצוות השופטים הבינלאומי השתתפו בין היתר האדריכלית הניו יורקית מריה איילובה, ראש קבוצת האדריכלים והמעצבים טרפורם 1, האדריכל הצעיר גאל ברולה (Gaël Brulé) שהצעתו זכתה בתחרות אשתקד, והאדריכל מה יאנסונג (Ma Yansong) שנבחר לאחד מ-20 האדריכלים הצעירים המבטיחים בעולם בדירוג מגזין ICON.

פרס ראשון: מגדל מים בהימלאיה

  • אדריכלים: צאי צאנג, הונגצ'ון צאו, דונגבאי סונג (Zhi Zheng, Hongchuan Zhao, Dongbai Song), סין

השלישייה הסינית מודאגת מהתחממות כדור הארץ, הפוגעת בקרחונים ברכס ההימלאיה. המסת הקרחונים, בין השאר על פסגת האוורסט, אינה רק עניין אסתטי – בעקיפין היא עלולה להשפיע בחומרה על העולם. לפיכך, השלישייה מציעה להקים בפסגות הגבוהות בתבל מגדלי מים משוכפלים, שנועדו לווסת את פיזור המים המתוקים שזולגים מהקרחונים הנמסים. כמו כן נועדו המגדלים לאחסן את המים לשימוש עתידי, בהתאם למצב האקלים ולצרכי הדורות הבאים.

מגדלי המים בהימלאיה. להציל את העולם (באדיבות eVolo Magazine)
מגדלי המים בהימלאיה. להציל את העולם (באדיבות eVolo Magazine)

פרס שני: הר פלסטר

  • אדריכלים: ייטינג שן, ננג'ו וואנג, ג'י קסיה, ציאן וואנג (Yiting Shen, Nanjue Wang, Ji Xia, Zihan Wang), סין

גם ההצעה שזכתה בפרס השני שייכת לאדריכלים סינים, שמבקשים להציל את העולם ומתמקדים בנושא סביבתי. Band aid (פלסטר) הוא שמו של המגדל הזה, שמגיב לתיעוש ולכרייה שהחריבו שטחים טבעיים רבים בסין, בעיקר בהרים. תהליכי הכרייה והחציבה גרמו בהדרגה לעקירתם של בני המונג, שנאלצו להיפרד מאזור שבו חיו במשך דורות, ולהרס תרבות חיים שלמה.

תחבושת להרים. מגדל הפלסטר (באדיבות eVolo Magazine)
תחבושת להרים. מגדל הפלסטר (באדיבות eVolo Magazine)

הפרויקט נועד לרפא את ההרס שנוצר במדרונות ההרים, ולהשיב את התושבים לבתיהם ולעיסוקיהם המסורתיים. גורד השחקים המוצע, הנשען על ההר הקיים, בנוי על פי טכנולוגיות בנייה סיניות מסורתיות. פריסת יחידות המגורים מאזכרת את השפה הכפרית המקומית.

פרס שלישי: מזבלה אנכית

  • לין יו-טא (Lin Yu-Ta), טייוואן

העיסוק הסביבתי מהעסיק גם את לין יו-טא, שהצעתה מבקרת את תרבות הצריכה המוגזמת. את מטמנות הפסולת, הנדחקות הרחק מהעין העירונית, היא בחרה למקם בלב העיר. באמצעות מגדלי הזבל היא מבקשת להציב תזכורת קבועה על המחיר הכבד של האשפה שאנחנו מייצרים, ולמקם תמרור אזהרה מטריד מול המגדלים המרהיבים שמקימים אדריכלים ושנועדו להותיר רושם ועוצמה טכנולוגית ואנושית.

לין מציגה את הנתון הבא בעבודתה: בניו יורק, כמות הזבל הממוצעת יכולה למלא נפח מגדל ממוצע של 1,400 מטר גובה, כמעט פי שלושה מגובהו של האמפייר סטייט בילדינג. לגובה הזה בדיוק היא מרימה את גורד השחקים האשפתי שהיא מציעה.

ציון לשבח: מגדל זכויות האדם בבייג'ינג

  • אדריכלים: רן טינהנג, לו ג'ינג, גאנג ג'אן (Ren Tianhang, Luo Jing, Kang Jun), סין

מדיניות החלוקה של משאבי הקרקע בסין היא נושא בוער, שמרתק ומטריד חוקרים גם מחוץ למעצמת המזרח. בהצעה לגורד שחקים בבייג'ינג נבחנת מחדש הזכות לשימוש בקרקע, באמצעות הקמתו של מגדל שבו כל אדם יכול להקים למשפחתו את ביתו בהתאם ליכולותיו ורצונו העיצובי. מדובר בקונסטרוקציית פלדה פתוחה, המאפשרת לתושבים לקבל יחידת שטח במבנה ולהקים בו את ביתם.

ציון לשבח: מגדל השחרור

  • אדריכלים: אקסליאנג לו, ייקאי לין (Xiaoliang Lu, Yikai Lin), ארה"ב

הנקודה הישראלית בתחרות אינה קשורה לניצחון של אדריכל מקומי, אלא לפרויקט שאותו מציעים להקים על הגבול העתידי בין ישראל לרשות הפלשתינית, כתחליף לגדר ההפרדה המנתקת בין שני העמים השכנים. בהצעה צוין, כי ישראל ופלסטין מתנהלות כשתי רשויות סמוכות המצויות במאבק תמידי. ההצעה מציגה רשות שלישית שתשתלב בין שתי הרשויות המסוכסכות כאזור ביניים שאותו ינהל האו"ם. במגדלים, המוצעים לקום לאורך שטח הביניים במקום גדר ההפרדה, ייערכו פעולות של שיתוף פעולה, הכרת תרבות האחר וגיבוש דרכים להעמקת השלום וההבנה בין שני העמים.

מגדלי השחרור. יורידו את מחירי הדיור? (באדיבות eVolo Magazine)
מגדלי השחרור. יורידו את מחירי הדיור? (באדיבות eVolo Magazine)

בין המרכיבים המוצעים להשתלב בגורד השחקים הזה אפשר למצוא שוק איכרים, אצטדיון כדורגל, מוזיאון, אולמות מופעים, גן חיות, בית מלון, מרכזי עסקים ומסחר. שטחים חקלאיים ימוקמו בחלקו העליון של המגדל, כשבחלקו הנמוך הוא ישתלב בסביבות מגורים.

>> ואצלנו: היכל או סקנדל?

תמונות ראשונות מהשיפוץ של היכל התרבות

הרס מוחלט באולם: הכל מוחלף (צילום: יניב ברמן)
הרס מוחלט באולם: הכל מוחלף (צילום: יניב ברמן)

לחצו לצפייה: כך נראה היכל התרבות - וכך הוא ייראה בשנה הבאה