האדריכל הסיני וואנג שו (Wang Shu) הוא הזוכה בפרס פריצקר לשנת 2012. הידיעה על הזכייה של וואנג בפרס, שהוא החשוב ביותר באדריכלות העולמית, פורסמה הערב (ב') בתקשורת העולמית קודם זמנה הרשמי, וזאת בעקבות תקלה פנימית: זהות הזוכה נחשפה בטעות באתר הסיני של פרס הפריצקר.

הרכב השופטים הבינלאומי כלל שני אדריכלים זוכי הפרס בעבר - זאהה חדיד (2004) וגלן מרקט (2002). נוסף להם כלל הצוות אנשי משפט, ביקורת ואקדמיה וכן את האדריכלים יונג הו צ'אנג (Yung Ho Chang), אלחנדרו אראבנה (Alejandro Aravena) וג'והני פאלאסמה (Juhani Pallasmaa). בנימוקי השופטים נאמר, כי וואנג שו מצליח "לפתוח אופקים חדשים, בעוד שבמקביל מהדהדת בעבודתו התייחסות למקום ולזיכרון. המבנים שלו מאופיינים ביכולת ייחודית לעורר את העבר מבלי להתייחס באופן ישיר אל ההיסטוריה". דוגמה לכך ניתן למצוא במוזיאון ההיסטורי של העיר נינגבו (למעלה), שם הוא שילב לבנים ואריחים מבניינים הרוסים.

וואנג, בן 48, נולד בסין. מאז 1998 הוא עומד בראש משרד האדריכלים הקטן-יחסית Amateur Architecture Studio, בשותפות עם אשתו, לו ווניו (Lu Wenyu). הוא אינו מתמקד בתחום מסוים, ובמשך השנים הצליח להוכיח את שליטתו בקני-מידה שונים של פרויקטים - החל מבתי מגורים פרטיים קטנים ועד מגדלי מגורים, ספריות, מוזיאונים וקמפוסים אקדמיים. כל הפרויקטים שלו נעשו בסין, למעט שני מיצבים זמניים שהוא הקים ב-2010 באיטליה, אחד מהם במסגרת הביאנלה לאדריכלות בוונציה. ניכר שאינו רודף פרסום: כמו כמה מזוכי פרס פריצקר לפניו הוא אינו מחזיק באתר אינטרנט, ועדיין לא טרח לכתוב על עצמו ערך בוויקיפדיה, לפחות לא באנגלית.

האקדמיה הסינית לאמנויות בעיר האנגז'או (צילום: Zhu Chenzhou)
האקדמיה הסינית לאמנויות בעיר האנגז'או (צילום: Zhu Chenzhou)

בין הפרויקטים הבולטים שתיכנן: ספרייה אקדמית בסוז'ואו (2000), קמפוס שיאנגשאן (Xiangshan Campus) של האקדמיה לאמנות בהאנגז'או (2004), "חמישה בתים מפוזרים" (2005), מוזיאון לאמנות עכשווית בנינגבו (2005), "בית קרמיקה" (2006) והמוזיאון ההיסטורי בנינגבו (2008). מבקרי אדריכלות בעולם ציינו בעבר, כי עבודותיו מתאפיינות בנוכחות דומיננטית במרחב ומוכיחות את עצמן מבחינת התפקוד. הצלחתו במישורים אלה מוכיחה שליטה בהעמדה נכונה של הפרויקט באתר, בחלוקת הייעודים, בבחירת החומרים ובאיזון העדין בין מסה וחלל, פנים וחוץ, מסורת וחדשנות.

וואנג מעיד על עצמו, כי לתפיסתו האדריכלות היא תוצר ספונטני, מאחר שהיא מייצגת את חיי היומיום. "כשאני אומר שאני בונה 'בית' במקום 'בניין' אני חושב על משהו שקרוב יותר לחיים, חיי היומיום", הסביר באחת מהרצאותיו. "כשהקמתי את הסטודיו שלי, המטרה היתה להדגיש את ההיבטים הספונטניים והניסיוניים של עבודתי, בניגוד לשמרנות ומונומנטליות". בנוסף למעורבותו בפרקטיקה המקצועית, זוכה הפריצקר מכהן כפרופסור וראש בית הספר לאדריכלות באקדמיה הסינית לאמנות בהאנגז'או, ואשתקד גם פרופסור אורח בהרווארד.

בשנים האחרונות זכתה עבודתו להכרה בינלאומית, והודות לכך זכה לפני שנתיים בביאנלה בוונציה בציון לשבח, בזכות אותו מיצב שבנה בה. באותה שנה זכה משרדו גם בפרס שלינג הגרמני (Schelling Architecture Prize). ב-2011 העניקה לו האקדמיה הצרפתית לאדריכלות את "מדלית הזהב של האדריכלות" (grande médaille d’or).

יוקרה, מדליה ו-100 אלף דולר

פרס פריצקר לאדריכלות ניתן מאז 1979 לאדריכל שרשם הישג משמעותי, והוא הפרס החשוב ביותר הניתן כיום לאדריכל. מעניקה אותו משפחת פריצקר, והוא קרוי על שמו של איל ההון היהודי-אמריקאי ג'יי פריצקר (ואשתו סנדי), מי שהקים את רשת המלונות "היאט" והיה חובב אדריכלות. רשימת הזוכים כוללת אדריכלים מהוללים כמו פיליפ ג'ונסון, אוסקר נימאייר, פרנק גרי, נורמן פוסטר, פיטר צומטור וזאהה חדיד (האשה הראשונה שזכתה בפרס). בשנת 2010 זכו בפרס צמד האדריכלים היפני קזויו סג'ימה וריו נישיזאווה – העומדים בראש משרד האדריכלים SANAA – המתכננים בימים אלה בשיתוף האדריכל הישראלי אריה קוץ את קמפוס "בצלאל" החדש בירושלים. אשתקד זכה האדריכל הפורטוגלי אדוארדו סואוטו דה מואורה.

מלבד היוקרה העצומה המתלווה לזכייה, יוענקו לוואנג שו מדליה ופרס בסך 100 אלף דולר. בהתאם למסורת הפרס, המוענק מדי שנה בבירת מדינת הלאום של הזוכה, את הפרס יקבל וואנג בבייג'ין בסוף מאי. עד אז, מי יודע, אולי כבר יספיקו להזמין אותו לישראל כדי לתכנן מבנה ציבור גדול.

פרויקט ''בית הקרמיקה'' בעיר ג'ינחואה (צילום: Lv Hengzhong)
פרויקט ''בית הקרמיקה'' בעיר ג'ינחואה (צילום: Lv Hengzhong)