סיפור אהבה בין אדם לעץ: ביתו של נגר אומן

ביתם של רותם ואלישע רובינוף במושב תימורים עשוי כולו מעץ: קורות השלד הובאו מפנסילבניה, דלתות הכניסה עשויות מעץ מנגו עתיק, פינת האוכל מאלון בן 300 שנים, ארונות המטבח מעץ פדוק, הידיות גולפו מענפים שנאספו בשדה הסמוך ואפילו כיור הרחצה עשוי שכבות מהודקות של דיקט

שרון היבש

|

09.02.12 08:11

בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (בית שכולו עץ במושב תימורים. בנוי בצורת אסם אמריקאי בסגנון עתיק, ולכן נדרשו עצים מפנסילבניה, שגדלים לגובה עצום)
בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (הקורות המיוחדות מהודקות זו לזו ויוצרות צורת משולש. הלחץ מחזיק את הגג, ללא צורך במחברים)
בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (עץ מלא הונח על הרצפה. בתוך הבית חולק החלל באמצעות קירות גבס, בגלל חששם של בעלי הבית מגודש ויזואלי)
בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (לא רק המעטפת עשויה עץ: בעל הבית הוא נגר אומן, והבית מלא פריטי עץ מיוחדים, כמו משטח העבודה במטבח, שעשוי מעץ אגוז ברזילאי)
בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (השולחן בסלון)
בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (חדר השינה שנמצא בקומה השנייה, בחלל שיצר משולש הגג)
בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (אפילו הכיור שבחדר הרחצה של ההורים עשוי שכבות מתעגלות ומודבקות של דיקט)
בית עץ תימורים אלישע רובינוף
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (מבחוץ מחופה הבית בארז)
 

בנייה בעץ אינה מקובלת בישראל, אבל העובדה שביתם של רותם ואלישע רובינוף עשוי כולו עץ אינה הפתעה: רובינוף, נגר ואומן שעוסק בחריטה אומנותית, מתפרנס מבניית בתי עץ ביישובים שבמועצה האזורית באר טוביה, ובמושב תימורים בו קבע את מגוריו.

 

זוהי לא רק פרנסה, אלא גם אהבה גדולה, עם הרבה להט: "בנייה בעץ היא מהירה יותר, איכותית יותר, מדויקת יותר ועמידה כמעט לחלוטין לרעידות אדמה", אומר אלישע. "קל יותר להגיע לתוצאה טובה בעץ מאשר בטיח ובבלוקים מבטון. כל העולם בונה מעץ, רק במזרח התיכון בונים מבטון, בעיקר משום שהעץ הוא לא חומר גלם שקיים באזור בהיצע גדול".

 

לאחר שנים של ניסיון הוא ידע בדיוק מה הוא רוצה. האדריכלית עמית צור סיפקה תוכניות מפורטות על פי בריף מדויק שנתן, והבנייה יצאה לדרך. הבית בנוי משני חלקים: ריבוע קטן יותר, שבו מוקמו מבואת כניסה, הסלון ופינת האוכל, וריבוע גדול שבו ארבעה חדרי שינה ומטבח. הקומה השנייה, שכוללת את חדר הורים וגלריה, נמצאת בחלל שיצר משולש הגג.

 

צילום: יניב ברמן
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (צילום: יניב ברמן)

 

לבנייה השתמש רובינוף בעצים שונים – אורן מסוג ספרוס, ארז שעמיד לפגעי מזג האוויר ואדיש למזיקים (ולכן נבחר לחיפוי החוץ), ודאגלאס פייר - עץ מחטני, כמו האורן, שגדל לגבהים, שהובא מפנסילבניה ומרכיב את שלד הבית. "הבית מעוצב בצורת אסם אמריקאי בסגנון עתיק. מצאנו באינטרנט ספק ונסענו לפנסילבניה עם התוכניות, כדי להזמין קורות עץ שייחתכו באורך ובעובי המתאים לנו", מספרת רותם.

 

הקורות המיוחדות יוצרות צורת משולש, חשופות בחלל ומהודקות זו לזו באמצעות חתיכות עץ. הלחץ ביניהן מחזיק את עומס הגג, ללא צורך במחברים. "זו שיטת בנייה עתיקה, שבה השתמשו בארצות הברית לבניית אסמים גבוהים. בארץ אין אפשרות להשיג קורות בסגנון הזה ולכן נסענו עד לשם. בארצות הברית נקראת שיטת הבנייה הזו BeamHummer. לסגנון הבנייה הם קוראים Post and Beam", מסבירה רותם.

 

צילום: יניב ברמן
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (צילום: יניב ברמן)

 

בתוך הבית חולק החלל באמצעות קירות גבס, שלא חופו בעץ בגלל חששם של בני הזוג מגודש ויזואלי. רצפת עץ מלא הונחה בכל החדרים, למעט במטבח ובחדר הרחצה של הילדים, שרוצפו באריחי קרמיקה.

 

אבל לא רק המעטפת עשויה עץ. הבית משופע בפריטי עץ מיוחדים: דלתות הכניסה, הראשית והאחורית, נבנו מעץ מנגו עתיק. פינת האוכל נבנתה מעץ אלון בן 300 שנה שהובא מבתים שפורקו בחו"ל. משטח העבודה במטבח נחתך מפלטת אגוז ברזילאי שנמצאת אצל בעל הבית שנים רבות. ארונות המטבח נבנו מעץ פדוק, המאופיין בצבע קליפה שונה מצבע הפנים. ידיות הארונות גולפו מענפים שנאספו בשדה בקרבת הבית.

 

צילום: יניב ברמן
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (צילום: יניב ברמן)

 

במטבח נתלה אוסף כלי נגרות עתיקים של בעל הבית ואת פני הבאים מקדם אקווריום גדול המכיל דגים טורפים, וחוצץ בין הסלון למבואת הכניסה. חלקו התחתון - ארון עשוי ברזל ועץ - משמש לאחסון נעליים.

 

צילום: יניב ברמן
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (צילום: יניב ברמן)

 

אפילו הכיור בחדר הרחצה של ההורים עשוי עץ. "השתמשתי בדיקט מיוחד ודק, שיכול להתעגל ומודבק בשכבות רבות. התוצאה המתקבלת היא יחידה קשיחה, שעליה הדבקתי פורניר מעץ מייפל. לקה יקרה אטמה את העץ לחלוטין והעניקה לכיור את המראה הסופי". מספר אלישע.

 

למעט קיר חזית אחד, שחופה באבן מתועשת, שולט העץ גם מחוץ לבית - במרפסות, בדק הכניסה ובמדרגות. סלעי בזלת שהיו בשטח שולבו במשטח ובולטים מתוכו.

 

צילום: יניב ברמן
בית עץ תימורים אלישע רובינוף (צילום: יניב ברמן)

 

לא יותר יקר לבנות מעץ?

 

"העלות דומה לזו של בנייה רגילה ברמה בסיסית, שמתומחרת בכ-6,000 שקלים למ"ר", אומרת רותם, ומוסיפה שבניגוד למה שניתן לחשוב, נחסכות כאן עלויות חימום וקירור: "בלוק לא מבודד כמו עץ שבתוכו מונח בידוד. לישון בבית מעץ זה כמו לישון בבית שעטוף בשמיכת פוך". בחורף, היא מעידה, הם כמעט לא מחממים. בקיץ מקררים מעט. "הבית הוא כמו תרמוס, כשמקררים או מחממים – הטמפרטורה נשמרת".

 

על החשש משריפה הם עונים בבדיחות הדעת שאם הבית נשרף, מטאטאים ומתחילים מחדש. "יש לנו חומרים מעכבי בעירה, גלאי עשן וספרינקלרים. אני לא חושבת שבבנייה רגילה אין סכנה כזו", משיבה רותם.

 

איזה תחזוקה מחייב העץ?

 

"העץ הוא חומר טבעי. רואים עליו את פגעי השמש. תדירות הצביעה שלו היא עניין של טעם. ב-12 שנות מגורים צבענו פעם אחת", אומרת רותם. "את הדק במרפסת לא צבעתי עשר שנים כי אני אוהב את המראה הבלוי והמיושן", מוסיף אלישע.

 

ורותם מסכמת: "הסטיגמה שיש לעץ לא מוצדקת. נכון שהוא חי וזז ומתעוות, אבל אני מסתכלת על בתי אבן רגילים ורואה את כמות התיקונים לה הם נדרשים, כי הקירות נסדקים כתוצאה מתזוזות האדמה. למרות חוזקו של העץ - הוא גמיש". 

 

>> איך נראה בית עשוי במבוק, שמיועד לאזורי מוכי שטפונות?

>> ואיך נראית וילה יוקרתית שכולה ממוחזרת?

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד