מי יתכנן את הבניין החדש של עיריית נתניה? חצי שנה לאחר שהוכרזה תחרות אדריכלים על תכנון הבניין, אחת התחרויות הנדירות בשנים האחרונות בישראל, הסתיים אתמול השלב הראשון והוכרזו ההצעות המצטיינות שעולות לשלב הסופי. מבין 39 הצעות שהוגשו, נבחרו חמש שהעפילו ל"שלב ברירת המזמין". בשלב זה יחליטו הנהלת העירייה וצוות השופטים על ההצעה הנבחרת, שגם תזכה את בעליה בפרס בסך 50 אלף שקלים.

כיום שוכנת עיריית נתניה באזור התעסוקה החדש, בבניין שתוכנן כקניון, אך חלק מאגפיה שוכנים במבנים נוספים הפזורים באזור ובעיר. בניין העירייה העתידי מתוכנן לקום על שטח הצמוד להיכל התרבות ובסמוך לקניון השרון ולרחוב הרצל - הרחוב הראשי. בית העירייה אמור להיות נקודת ציון בבירת השרון, בראשותה של מרים פאירברג, עיר הנהנית מצמיחה ופיתוח משמעותיים. זו גם התחרות החשובה ביותר שנערכה בתחום תכנון מבני ציבור בשנה האחרונה, מאז התחרות לתכנון מתחם בניין עיריית חולון.

החלישו מראש את האדריכלים

תחרות אדריכלים פתוחה היא אירוע נדיר בישראל, למרבה הצער. מדובר בהליך מתבקש שמאפשר לגורם המזמין לקבל מגוון רחב, כמעט בלתי מוגבל, של הצעות רעיוניות. יתרון נוסף, בדומה לתחרות "כוכב נולד", הוא פתיחת האפשרות בפני אדריכלים צעירים ואנונימיים לפרוץ ולהצליח, ללא קשרים והיכרות קודמת עם המזמין.

לפי דרישות הסף בנתניה, יכלו להתמודד רק אדריכלים בעלי ותק של חמש שנים ומעלה וניסיון בתכנון של מבני ציבור בשטח כולל של 10,000 מ"ר לפחות. תנאי הסף האלה עוררו התמרמרות בקרב אדריכלים צעירים, או כאלה שטרם תכננו פרויקטים גדולים ורואים בתחרות פתוחה קרש קפיצה לצמרת התכנון, מבלי לעבור את התלאות שמזמנים להם מקבלי ההחלטות – אלה נוטים להעדיף אדריכלים מקורבים ו/או בעלי ניסיון מוכח. בעקבות המחאה, החליטו מארגני התחרות בצעד חסר תקדים להקל את דרישות הסף. ואולם, אף שמדובר בתחרות פתוחה, הוכנס סעיף "ברירת מזמין" שמאפשר לעירייה להפוך את החלטת השופטים ולבחור באדריכל אחר בסופו של דבר. עובדה זו מחלישה את האמון במערך התחרויות, ומאפשרת לשיקולים זרים לחלחל לתהליך קבלת ההחלטות.

חמש ההצעות שעלו לשלב האחרון

1. זרחי (דוד זרחי, דניאל זרחי, שלמה תג'ר, נמרוד סרוק, נהלל סרוק, חן נתן, בן סרגוסי, איילה אבן זוהר): הצעתו של המשרד, הוותיק ביותר מבין המציעים שהעפילו לגמר, מאתגרת את הפרויקט ומתבלטת בכך שבחרה לא להציב מגדל משרדים טיפוסי - כפי שעלה מדרישות התחרות - אלא לחלק את המסה למקבץ מבנים בעלי אופי עירוני, המתאים בממדיו למצב האזור. מקבץ זה מקיף כיכר. השופטים ציינו כי "הצעה זו מצטיינת בעיצוב עירוני מרקמי, שקט ומשתלב בסביבה". עוד הוסיפו השופטים: "התכנון המוצע מאפשר גמישות תפעולית, שלביות ושילוב שימושים ההופך את העירייה ל'מקום' בעיר".

2. החדר (חנן פומגרין, ברד פינצ'וק, בובי לוקסנבורג), יחד עם אני בליצקי, תומר הררי ובשיתוף מדנס אדריכלים: הצעה זו, בדומה לשאר ההצעות (למעט של זרחי), מציגה מגדל משרדים. השופטים ציינו את הבחירה במיקום המגדל המאפשר נצפות טובה מכוון רחוב הרצל ואת יצירתה של "כיכר עירונית ציבורית איכותית בה חולקים בית העירייה, היכל התרבות הקיים ומבנה המדיטק".

ההצעה של ''החדר''. מגדל משרדים בולט (הדמיה: החדר)
ההצעה של ''החדר''. מגדל משרדים בולט (הדמיה: החדר)

3. קלוש צ'צ'יק בשיתוף קימל אשכולות (איתן קימל, מיכל קימל אשכולות, ניצן קלוש, לירן צ'צ'יק, גיא אייזיק): בהצעה שבה השתתף משרד קימל-אשכולות, שזכה השנה בפרס רכטר על תכנון בית הלוחם בבאר שבע וכן בתחרות לתכנון קרית הממשלה בירושלים, ציינו השופטים את העיצוב המקורי והטכנולוגיה המתקדמת למבנה גבוה המיועד לבית עירייה.

4. מאיר ניר בהשתתפות אפרת סידון ואדלה ציקינובסקי: הבניין, המדמה שער ענק, "פונה ומזמין את הבאים אליו הן מרחוב הרצל והן מרחוב רזיאל", לטענת השופטים. "העמדת המבנה יוצרת כיכר מאוחדת מחד וכניסה מודגשת לעירייה מאידך", הוסיפו.

5. רמי גיל, ציונוב-ויתקון, פיצו קדם: ההצעה, שבה משתתפים כמה מהאדריכלים הצעירים הבולטים בבנייה היוקרתית, מציגה מגדל מעוצב ברוח עדכנית שזכה להתרשמות השופטים. לדעתם, מדובר ב"חלל כניסה מרשים משולב עם הכיכר ובעל פוטנציאל".

כל אחד מחמשת המשרדים שהעפילו לגמר זוכה כעת ב-20 אלף שקלים, וכולם קיבלו הערות הבהרה לקראת הצגת הפרויקטים בפני השופטים ב-11 בדצמבר. בצוות השופטים יש שבעה חברים: היו"ר, אדריכל יוסי פרחי, מהנדס עיריית נתניה אדריכל פול ויטל, האדריכלים חיים קהת (ממשרד מנספלד-קהת), יוסי סיון (ממשרד יסקי-מור-סיון וג'ויס אורון, מנכ"ל עיריית נתניה לשעבר ואחראי על פרויקטים מיוחדים בעירייה צבי רק, וחברת מועצת העיר הממונה על התרבות, שושנה זילברברג. כמזכיר חבר השופטים שימש האדריכל אריה גונן.

עוד פרויקטים עכשוויים בנתניה