לפני חמש שנים רכשה משפחת קופרשטוק, זוג עם ארבעה ילדים, דירה בשטח 53 מ"ר בקטמונים בירושלים. הדירה, בבלוק בן שתי קומות הטיפוסי לשכונה, גדולה יחסית לשכונה (שטח רוב הדירות בה 40 מ"ר בלבד) משום שאכלסה בעבר משפחה עם עשרה ילדים.

הבחירה של המשפחה בשכונת הקטמונים, הידועה כשכונת מצוקה, היא חלק ממגמה שמורגשת בה בעשר השנים האחרונות. "לכאן מגיעים רבים שאין ביכולתם לקנות דירה ברחביה". אומר אב המשפחה, האדריכל ירון קופרשטוק, שהפך את דירת השיכון הישנה לעכשווית.

לאחרונה הכריזה עיריית ירושלים על שינוי מדיניות התב"ע: במקום שיפוץ הדירות הקיימות והרחבתן, העירייה מתכוונת להרוס את הבלוקים הישנים ולבנות במקומם בניינים בני שבע קומות. משפחת קופרשטוק הספיקה ליהנות מהתב"ע הישנה. הדירה המקורית הורחבה ל-130 מ"ר, בתוספת מרפסת גג שיצרה מרחב פרטי ירוק ומוצל, המספק מפלט מצפיפות השכונה. תוכלו לראות אותו במסגרת אירועי "בתים מבפנים" בירושלים, שמתקיימים בסוף השבוע בעיר.

עוד ב"בתים מבפנים בירושלים 2011":

>> הווילה הנסתרת במוזיאון ישראל

>> החניון האוטומטי של פרויקט היוקרה ההיסטורי

>> נחלה בנחלאות: 4 קומות על מגרש ברוחב 5 מטרים

קופרשטוק הקפיד על חיבור בין ישן לחדש ועל שימוש בחומרים בסיסיים, כמו ברזל, בטון, עץ וקש. מגבלות השטח אילצו אותו למצוא פתרונות יצירתיים. למשל, גרם המדרגות לגג צר במיוחד: יש מקום לרגל אחת בכל מדרגה. "במקרים דומים מתכננים לרוב סולם מדרגות, או מדרגות ספינה, אולם חסרונם הוא שהם תלולים מאוד. אצלנו אין בעיה לעלות במדרגות עם מגש שעליו כוסות, צריך רק להתחיל ברגל הנכונה". במקרה שלהם עולים בשמאל ויורדים בימין. את המדרגות תוחם מעקה מרובע, פשוט קווים, בסיס לכבלי פלדה נמתחים. בחלקן האחורי הפכו המדרגות למדפים שעליהם חפצי נוי.

מעקה המדרגות מסתיים בחדר טלוויזיה פתוח משני צדיו - מקום להתאווררות טבעית, שמסייע לבני הבית להמעיט בשימוש במזגן. הגג מחופה דק וחצץ לבן, והפך לגן פורח. סביב הדק נבנתה ערוגה, נשתלו עצים והוצבו עציצים מברזנט.

הדירה רוצפה בטון צרוב (אבן גן). "בחרנו בבטון כדי לקבל רצפה חיה. היה לנו קשה עם אריחי הגרניט פורצלן למינהם. בחדרי הילדים ולמעלה הונח פרקט", אומר קופרשטוק. קירות אבן שהיו חיצוניים והפכו לפנימיים בתהליך ההרחבה, נשמרו כמות שהם והפכו לאלמנט דקורטיבי בשני חדרי האמבטיה.

''אשתי התגלתה כלקוחה קשוחה''

המטבח נצבע לבן. האי, שחציו משטח עבודה וחציו שולחן אוכל, הורכב משני דלפקים בצורת ריש, שמשתלבים זה בזה. אל האי הוצמד שולחן אוכל קטן, וניצב לו ארון אחסון מקש. בחדר המגורים שולט האפור (שתי ספות זהות), מתובל בכורסת עור אדומה. ארון שעומד בחלל ונצבע בתנור בכתום יוצר פינה נפרדת לפסנתר. בפינת האוכל שולחן שנבנה במיוחד: מסגר הכין את רגלי המתכת, שעליהן הונחה פלטת זכוכית. כסאות אוכל אדומים משלימים את התמונה.

פינה אהובה?

"הגג הוא גולת הכותרת מבחינתנו. אנחנו יושבים בו בכל הזדמנות".

יש חרטות?

"בדיעבד אני מצטער שלא העזתי לבקש מהשכנים אישור להעביר את הכניסה לבית לסמטה הצדדית".

קשה לתכנן את הבית שלך?

"אני אדריכל שמתמחה בפרויקטים ציבוריים. הקושי העיקרי בתכנון הבית היה אשתי, שהתגלתה כלקוחה קשוחה. יש לה טעם מצוין והיא ידעה בדיוק מה היא רוצה".

מה תעשה אחרת בבית הבא?

"אני שמח עם מה שיש. אשתי תגיד שאנחנו זקוקים לעוד חדר, ולעוד מטר בכל חדר".

טיפ לבונים?

"שימו לב לסביבה. כוונו את מיקום החדרים לפי מתאר הנוף - במיוחד במקרה שלנו, בו נכנסים לשכונה די מכוערת. הקפדנו 'להקשיב' לבניין ולמה שהיה בו קודם. בעיני שימוש במה שכבר קיים הוא מדליק, כמו טופוגרפיה".