לך אל הנמל, עצל

מי שמכיר את נמל תל אביב בגלגולו הנוכחי, המעוצב והנהנתני, יתקשה לדמיין איך הוא נראה בשנותיו הראשונות: פונקציונלי, לא תואר לו ולא הדר. תערוכה שתיפתח ביום שישי במסגרת אירועי ''בתים מבפנים'' מציגה לראשונה תמונות ארכיון. לא היה אפילו דיאדה!

יפעת זבירין

|

16.05.11 03:45

נמל תל אביב קווים בנמל
נמל תל אביב קווים בנמל (כך זה התחיל: בונים את נמל תל אביב, בשנות השלושים)
נמל תל אביב קווים בנמל
נמל תל אביב קווים בנמל (עגורנים בנמל, בימים שהוא היה פעיל)
נמל תל אביב קווים בנמל
נמל תל אביב קווים בנמל (תחילת הדרך, מבט מלמעלה)
נמל תל אביב קווים בנמל
נמל תל אביב קווים בנמל (לרגל אירועים מיוחדים היו מגיעים לנמל נכבדי היישוב העברי)
טל ברמן קווים בנמל נמל תל אביב
טל ברמן קווים בנמל נמל תל אביב (נמל תל אביב היום. ההאנגר הפך ממחסן סחורות לאולם אירועים, העגורן הוא אנדרטה לימים עברו, והארובה כבר לא מפיחה עשן )
נמל תל אביב קווים בנמל
נמל תל אביב קווים בנמל (אחד ההאנגרים, כפי שהם נראו בימיהם הראשונים)
 

נמל תל אביב הפך בשנים האחרונות לאזור בילוי אהוב, והפופולריות שלו רק צוברת תאוצה, עם קהל שמגיע אליו מכל רחבי הארץ כדי ליהנות מהטיילת המעוצבת ומחופה דק, לקנות בחנויות שלאורכה ולאכול במגוון המסעדות שפורחות בנמל.

 

מי שמכיר את המקום בגלגולו הנוכחי יתקשה לדמיין איך הוא נראה בשנותיו הראשונות: נמל פונקציונלי, לא תואר לו ולא הדר. קצת מהימים ההם אפשר לראות בתערוכת צילום חדשה שתיפתח ביום שישי הקרוב במרכז לעיצוב ולאדריכלות "קווים בנמל", ותציג צילומים היסטוריים שנבחרו מתוך ארכיון הנמל, ומוצגים לקהל בפעם הראשונה.

 

הצילומים מציגים תיעוד נדיר של תהליך בנייתו של הנמל בשנות השלושים, ואת שגרת העבודה בו; מכונות, מבנים, פועלים ואנשי ציבור שהגיעו אליו לרגל אירועים מיוחדים. לצדן יוצגו בתערוכה גם תמונות של הנמל כיום, לאחר שיפוצו, מנקודות מבט שונות של צלמים עכשוויים.

 

"התערוכה מספרת את סיפור השתנותו של הנמל לאורך השנים - את הפיכתם של אזורי הפריקה והטעינה לאזורי בילוי ופנאי", מסביר שחר עובדיה, אוצר התערוכה. "מה שנבנה מתוך צורך פונקציונלי ופוליטי, התגלגל להיות יצרן ומארח של תרבות הפנאי והצריכה".

 

צילום: באדיבות ארכיון הנמל
נמל תל אביב גמל קווים בנמל (צילום: באדיבות ארכיון הנמל)

 

החלל המארח את התערוכה - האנגר 3 - הוא למעשה האנגר מקורי שנבנה ב-1936, ובשנים האחרונות שופץ והותאם לשימוש כבית ספר ומרכז למעצבים ולאדריכלים.

 

גם עיצוב התערוכה נעשה ברוח הארכיון: מסגרות התמונות יוצרו במיוחד מקרטון גלי המזכיר את ארגזי הסחורות של אותה תקופה, ועליהן כיתוב בלורד שחור ובכתב יד, במקום תגיות כיתוב מוזיאליות.

 

צילום: מושון חורש
מושון חורש קווים בנמל נמל תל אביב (צילום: מושון חורש)

 

בין הצלמים העכשוויים מציג בתערוכה טל ברמן, מתכנן ערים במקצועו, שבצילומיו ניתן לזהות זווית ראייה שונה על האלמנטים בנמל, מעין נקודת מבט ייחודית למתכנן. לדוגמה, הוא צילם את האנגר 14, כשמלפניו עומד עגורן ומאחוריו רידינג. המשותף לשלושת האלמנטים הוא השינוי שחל בהם מייעודם המקורי: ההאנגר, שהיה בעבר מחסן סחורות, שופץ להיות מרכז אירועים. העגורן הישן משמש כאנדרטה לימים עברו, והארובה המפורסמת של רידינג, שכבר אינה מפיחה עשן, עומדת בפריים כמעין פסל סביבתי.

 

ברמן מספר כי הוא גאה להציג בתערוכה בגלל ההקשר המשפחתי: סבו היה שותף לבניית הנמל כעובד של סולל בונה, וזו מבחינתו סגירת מעגל.

 

התערוכה תיפתח ביום שישי הקרוב, במסגרת אירועי "בתים מבפנים" - אירוע אדריכלי שמתקיים בתל אביב-יפו פעם בשנה, שבו, במשך סוף שבוע אחד, אפשר לסייר ולבקר בעשרות בתים פרטיים, מבני ציבור וממשל, בתי תפילה וגינות. לרשימת הסיורים המלאה.

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד