המבט הראשון מצמיח תהייה, המבט השני מעלה סימני שאלה טכניים, והמבט השלישי מעורר התפעלות. מדובר במראה לא שגרתי בהחלט - עמודים בגובה 2.7 מטרים, עמוסי פרטים, צורות, קפלים ובעיקר אסתטיקה שנדמית חד-פעמית. מאוחר יותר מתברר, שהיא אכן חד-פעמית. בכל עמוד כזה יש 60 מיליון אלמנטים שונים, שפותחו באמצעות אלגוריתם תת-חלוקה משוכלל שאותו תיכנת מיכאל הנסמאייר, אדריכל שווייצרי.

נכון להיום, הדרך היחידה להפוך את העמודים למציאות גולמית היא הדפסתם כפרוסות נפרדות, והנחת הפרוסות זו על גבי זו. פרוסות העמודים הן בעובי של מילימטר אחד, כך שלכל עמוד נדרשות 2,700 שכבות, ועשויות קרטון. השכבות הרבות מושחלות על עמוד פלדה מרכזי, שנועד לפונקציות שונות: סידור השכבות לכדי עמוד קוהרנטי עם כיווניות מדויקת, ויכולת לשמש כעמוד תמיכה שמסוגל להחזיק משא כבד. כרגע מדובר בעמודים בודדים - כל אחד שונה מחברו - שנודדים בין תערוכות. ואולם, היוצר מקווה להקים יער עבות של עמודים שלא יהיה רק קישוטי, אלא שימושי - עמודי תמיכה של ממש. הנסמאייר מספר בהתרגשות שלאחרונה מצא בית מלאכה בסין, שהבטיח לו כי אפשר להמיר את הקרטון בפלסטיק ולהדפיס פרוסות בחצי העובי (חצי מילימטר לפרוסה), מה שיעניק רמת דיוק וחוזק גבוהה יותר.

אינסוף צורות שונות

הנסמאייר הוא אדם רב כישרונות ותארים. אחרי תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במינהל עסקים, הוא החליט שבעצם הוא מתעניין באדריכלות וסיים גם תואר שני במקצוע זה. כיום הוא מלמד אדריכלות ממוחשבת בבית הספר לאדריכלות ETH בציריך. את התוכנה הוא כתב בעצמו, מתוך סקרנות לראות מה מתרחש כשלוקחים צורה ראשונית פשוטה ומחלקים אותה. התוכנה שלו מאפשרת לקבוע את הצורה הראשונית, את נקודת האמצע של החלוקה וגם את הכיווניות התלת-ממדית, וכך ניתן ליצור אינסוף צורות שונות. כשהטופוגרפיות השונות מן המחשב מתגלמות בעמוד המציאותי, הן נדמות כמו מתוך סרט מדע בדיוני משוכלל.

"אדריכלות היא בדרך כלל תהליך של הוספה", מתאר הנסמאייר בראיון בבית קפה בשווייץ. "נהוג להוסיף אלמנטים שונים, כמו לבנים, חלונות או משקופים, אחד לשני. רבים מהרכיבים קיימים כבר, והאדריכל מחליט באיזה אופן לצרף אותם. הוא יוצר מקצב ויזואלי באמצעות הוספה וגריעה של פרטים. אני רציתי לבדוק איך אפשר להתחמק מהוספה, ולעבוד רק באמצעות הכפלה של צורה מינימלית אחת. כך נוצרה התוכנה, שאינה מוסיפה דבר מבחוץ, אלא רק מחלקת צורה ראשונית".

פרט מאחד העמודים. בחיפוש אחר שפה אדריכלית חדשה
פרט מאחד העמודים. בחיפוש אחר שפה אדריכלית חדשה

האתגר הבא שלו הוא ליצור קשת באותו אופן. "אני רוצה לעבור מאובייקט שמסתכלים עליו בתערוכה, לשפה אדריכלית שיכולה להיות מדוברת במרחב", הוא מסביר. קו הגמר של התוכנה עדיין רחוק, ונדמה שהמכשול העיקרי שעומד בפניו הוא כיצד להסביר את אופן השימוש בה. "אני מקווה שהתוכנות שלי יהיו חברותיות מספיק גם לאדריכלים אחרים", הוא אומר, "כי אני סקרן לראות מה ייצא להם. אני בטוח שזה יהיה משהו שונה לחלוטין משלי. בפעמים הבודדות שניסיתי, לקח לאנשים המון זמן להבין איך התוכנה עובדת. בסוף התייאשנו".

אתה רואה באדריכלות הדיגיטלית שלב אבולוציוני בהתפתחות האדריכלות. לשם צועדת האדריכלות?

"אני רואה בזה כלי בן זמננו. כמו שמתכת ופלדה שינו את המסלול של האדריכלות לפני כ-150 שנה, מחשבים משנים אותו היום. התוכנות האדריכליות הן לא רק תחליף לעיפרון; הן גם כלי יצירתי שמכונן אדריכלות".