רוטב צ'ילי מתוק הוא תוספת טעם מבורכת, במיוחד למי שאוהב לתבל את מזונו במעט חריפות ממריצה, ומחדדת טעמים.

 

בשנים האחרונות הסתנן לו רוטב צ'ילי מתוק ממתכונים אסייתים למתכונים ממוצא אחר לגמרי. יש מי שאוהב לתבל בו או לטבול בו שניצלונים או שוקי עוף פריכות, וכמובן שאפשר לתבל עמו את הסושי (במקום אבקת הוואסאבי או בנוסף). הוא הכרחי במתכוני ירקות או עוף מוקפצים, והוא נפלא להחרפת רטבים ומטבלים כגון מטבל יוגורט המוגש עם צ'יפס בטטות. כמה טיפות ממנו יקשטו ויעשיר כל מרק כתום או מרק מיסו בכוס.

  

 

מדוע כדאי להכין בבית

 

לעיתים רוטב צ'ילי מתוק שקונים בבקבוקים מיובאים אינו יותר מאשר ריבת צ'ילי - ולא מאוד חריפה. הרוטב בעיקר מתוק, ועיון ברשימת הרכיבים מראה כי בדרך-כלל הסוכר מופיע בתחילת הרשימה (כלומר, זהו רכיב משמעותי ביותר במוצר). החריפות במוצר הקנוי היא מתונה עד עמומה ועל כן צורכים כמות גדולה של ריבת הצ'ילי הזו, וכתוצאה מכך- גם בכמות גדולה של סוכר.

 

הכנת רוטב צ'ילי ביתי היא פשוטה ומהירה, והרוטב נשמר במקרר תקופה ארוכה (כשלושה חודשים). אני משתמשת בפלפלים חריפים יבשים שגדלים לי באדנית, אבל אפשר לקנות פלפלים חריפים יבשים. זכרו שככל שהם קטנים יותר, כך הם חריפים יותר. הפלפל הסודני הוא החריף ביותר והנפוץ בחנויות התבלינים. הפלפל התאילנדי הקטן חריף גם הוא, אפילו מאוד.

 

מדוע מדד החריפות של הפלפלים הוא חשוב? ככל שהפלפלים חריפים יותר כך גם הרוטב - וכך נוכל להשתמש בכמות קטנה ממנו לתיבול, ולמתן את צריכת הסוכר שנלווית אליו.

 

את הפלפלים אני טוחנת במטחנת תבלינים עם מלח גס. אם אין לכם מטחנה אפשר להשתמש בפלפל צ'ילי טחון (שבבי פלפל צ'ילי). את הטיפול בפלפלים כדאי לעשות עם כפפות חד פעמיות או דרך שתי שקיות של כריכים המגינות על האצבעות.

 

הרוטב מכיל ארבעה רכיבים: פלפלים חריפים, מלח, חומץ וסוכר.

 

אני משתמשת במלח גס שמסייע לטחינת הפלפלים אך אפשר להשתמש במלח שולחני רגיל בכמות קטנה בחצי עד שליש.

 

הסוכר חיוני לסמיכות, לשימור וכן לטעם. אפשר להשתמש בכל סוג סוכר שיש לכם, וגם דבש או אגבה יצלחו למשימה.

 

סוג החומץ אינו מהותי וניתן להשתמש בכל חומץ שיש לכם במזווה. חומץ התפוחים מומלץ בשל העובדה כי אינו מכיל תוספים כגון קרמל, צבע מאכל וחומר משמר.

 

רוטב צ'ילי מתוק ביתי

 

רכיבים

 

  • 8 פלפלים יבשים חריפים מאוד
  • 1 כפית שטוחה מלח גס
  • ½ כוס סוכר חום או לבן
  • ½ כוס חומץ תפוחים

 

הוראות הכנה

 

1. נפטרים מן העוקץ היבש של הפלפלים, שוברים או גוזרים עם מספריים לפיסות וטוחנים עד דק במטחנת תבלינים עם המלח הגס.

 

2. מרתיחים בסיר קטן את החומץ, הסוכר ותערובת הצ'ילי והמלח, ומבשלים על אש גבוהה 2 דקות עד שהסוכר נמס. לא כדאי לשאוף את האדים, זה צורב את דרכי הנשימה.

 

3. מעבירים את הרוטב כשהוא חם לבקבוק או צנצנת זכוכית נקייה, פוקקים כשמתקרר ושומרים במקרר. הרוטב מסמיך אחרי הקירור.