מיתוג וחיזוק מעמדה של עיר, באמצעות היכל ספורט, בית משפט או אולם תיאטרון ומוזיקה, הם חלק ממסורת ותיקה של תכנון מוקדים עירוניים, ממש כמו המקדשים שהוקמו לפני אלפי שנים.

 

בלוד בחרו לחדש, ולשבור במידה מסוימת את המסורת השמרנית. כאן יוצרים מוקד עירוני שהוא כפר סטודנטים בליבה של העיר המעורבת, כך שניתן יהיה לחזק את ההתיישבות היהודית במקום שהפך לחצר האחורית והעלובה של תל אביב. בשונה משאר הפרויקטים שתיכננו אדריכלים ותיקים, כאן מדובר בשלישיית אדריכלים שסיימו רק לפני חמש שנים את לימודיהם ב"בצלאל", מה שמסמן תקווה צעירה ורעננה לעתידה היהודי של לוד.

 

הפארקים והתחדשות הרחובות שאנחנו סוקרים כאן בפרויקט החג מעניקים לתושבים חופש פעולה יחסי, ואילו מבני הציבור נועדו לא רק לשפר את איכות השירות, אלא קודם כל לארגן את חיי היום-יום ולחזק את הקשר בין השלטון לאזרחים. ואכן, המשותף לכל הפרויקטים שאמורים להיחנך השנה הוא שכולם נועדו לחזק את השלטון: בתי המשפט בקרית שמונה ובלוד, האצטדיונים ואולמות התיאטרון שישעשעו את ההמונים, וגם כפר הנוער שיוקם בלוד ביוזמת משרד האוצר ועמותת איילים, המורכבת מיוצאי צבא שבאו לחזק את ההתיישבות היהודית בסביבות מעורבות. ברשימה הזאת לא תמצאו מבנה ציבור אחד שמבקש לאתגר את חיינו באופן צודק ושוויוני, ולייצר מרחב רב-גוני ומגרה.

 

>> לשאר הכתבות בפרויקט החג של ערוץ האדריכלות:

איזה פארק מקימים בעיר שלכם - אמיתי או כאילו?

מחדשים את מרכז העיר: איפה מקימים חוף ים?

 

לוד: בית המשפט המחוזי

 

בין המרכז העירוני ההיסטורי לבין הקניון, נבנה בימים אלה בית המשפט החדש. הפרויקט שתיכננו האדריכלים דינה אמר ואברהם קוריאל, המתכננים במקביל את בית המשפט באשקלון, אמור להיחנך בסוף השנה בהשקעה של כ-110 מיליון שקלים. לאחר עשרות שנים של קיפאון בתחום, זהו נדבך נוסף במגמה הארצית של הנהלת בתי המשפט להקים היכלי משפט חדישים ומעודכנים.

 

לוד: כפר הסטודנטים

 

מגורים מוזלים בדירות חדשות ומעוצבות, מלגת לימודים מלאה ומרחק נסיעה של רבע שעה מהקמפוס – אלה הם חלק מהיתרונות שיוענקו לתושבי כפר הסטודנטים שיושלם בחודשים הקרובים בעיר. הפרויקט, בתכנון האדריכלים אביבה פרידמן, ישי בידר ואבי מנשה ממשרד זרתא, יאכלס ב-15 יחידות דיור כ-30 סטודנטים מאוניברסיטת תל אביב ובר אילן, ובו הושקעו 6 מיליון שקלים.

 

בשונה ממעונות הסטודנטים המקובלים, כאן יש תזכורת לבנייה המרקמית מסביב לחצר שתרכז אליה את הכניסות לבתים, ובה יתרחשו האירועים החברתיים של תושבי המתחם. על מטרתו העמוקה של הפרויקט ניתן ללמוד מדבריו של שר האוצר, יובל שטייניץ, שציין כי התוכנית "צפויה להביא לתרומה משמעותית למרקם החברתי, התרבותי והדמוגרפי של העיר לוד".

 

קרית שמונה: בית משפט מחוזי

 

בחודש מאי אמור להיחנך בית המשפט העירוני. הוא ממוקם בכיכר צה"ל שבמרכז העיר, וישתלב עם שאר מבני הציבור המשרתים את תושבי העיר הצפונית ואצבע הגליל. הפרויקט, שאותו תיכננו האדריכליות אורית וילנברג גלעדי וקרן ידווב, הוא אמנם מבנה קטן יחסית, אך העיצוב העכשווי והנקי בין בתי השיכון המתפוררים בעיר הוותיקה, יכול להעניק תרומה של ממש לעיר.

 

פתח תקוה: האצטדיון העירוני

 

האצטדיון החדש והענק, שייפתח לקהל בצפון פתח תקוה, הוא לא עוד אצטדיון אלא חוויה שהצופה הישראלי טרם זכה להכיר: קירוי מלא, נגישות מיידית לתחנת הרכבת, שדרת חנויות, מסעדה שצופה על המגרש, חדרי אח"מים לאירועים פרטיים ועוד. הפרויקט, בתכנון האדריכל יוסי בן נעים ממשרד גולדשמידט, ארדיטי, בן נעים, כולל בשלב זה כ-12 אלף מושבים ועלותו גבוהה: 200 מיליון שקלים.

 

נתניה: האצטדיון העירוני

 

לאחר שנים של עיכובים, האצטדיון החדש בעל 13,800 המושבים עתיד להפוך לאחד המוקדים המרכזיים בשרון. לא רק משחקי כדורגל יהיו כאן לפי התכנון, אלא גם הופעות ענק, טקסים ואירועים המוניים. האדריכל יוסי בן נעים תיכנן גם את האצטדיון הזה, שאמור להיחנך בסוף תשע"ב אחרי השקעה של 105 מיליון שקלים.

 

אילת: אולם רב-תכליתי

 

האדריכל מוטי בודק, המוכר כמי שתיכנן את תחנות האוטובוס המפחידות בכניסות לדרום תל אביב, מתכונן לפתוח בספטמבר הבא את אולם הספורט החדש של בית הספר צאלים. האולם שוכן אמנם בשטח בית הספר, אך מטרתו לשרת אחרי שעות הלימודים גם את תושבי הסביבה. מראהו עתידני, הוא משתרע על כ-1,450 מ"ר וכולל אולם כדורסל עם 500 מושבים, חדר כושר, שירותים ומלתחות. תקציב: 12 מיליון שקלים.

 

חיפה: היכל הספורט רוממה

 

היכל הספורט המחודש, בתכנונם של דינה אמר ואברהם קוריאל (שבנו את "המפרש" המפורסם של העיר), יכפיל את מספר המושבים הקיימים מ-2,500 ל-5,000 ויהפוך למרכז ספורט ותרבות עירוני. ההשקעה (כ-40 מיליון שקלים) נועדה להשמיש את ההיכל למופעים ואירועים רבי-משתתפים של בידור, קונצרטים ושבוע הספר. כדי שהמבנה יעמוד בתקני איגוד הכדורסל האירופי הותקנו בו מערכות סאונד משוכללות, לוח תוצאות וצגים אלקטרוניים מתקדמים ומערכת מיזוג אוויר חדישה. כיום משחקות כאן קבוצות הכדורסל העירוניות הפועל חיפה ומכבי חיפה, ובעתיד ישמש היכל הספורט לאירוח תחרויות ומופעי ספורט.

 

טבריה: היכל הדור הצעיר

 

בעוד שבועות אחדים תסתיים הבנייה של "היכל הדור הצעיר – מרכז לאמנויות הבמה של צעירי טבריה", שהוקם על חורבותיו של קולנוע אביב המיתולוגי, בתכנונו של האדריכל גדי שמיר ממשרד פיני וינברג. האולם יאגד תחת קורת גג אחת את הלהקות הייצוגיות של העיר ותיאטרון על טהרת בני המקום, בהשקעה של כ-7 מיליון שקלים, עם אולם רב-תכליתי של 300 מקומות ישיבה ושמונה חדרי פעילות לחוגים וחדרי הנהלה.

 

תל אביב: הבימה

 

חודשים ספורים לקראת חנוכתו, שממשיכה לבושש, הקופסה המגושמת והמנצנצת שנחתה על הבניין הקלאסי בקצה שדרות רוטשילד ממשיכה לעמוד כאבן שאין לה הופכין. אפשר רק לקוות שהפרויקט השנוי במחלוקת שתיכנן האדריכל רם כרמי יצליח להתחבב על תושבי העיר ואורחיה כאשר ייפתח, מה שלא ממש קרה עד כה. הגירעון שבו שרוי התיאטרון הלאומי, שלמענו התרחש הפרויקט הזה, אינו תורם לתחושת הפסימיות.

 

תל אביב: האגף החדש של המוזיאון

 

10 גלריות חדשות, ספרייה ענקית, מסעדה וקפיטריה, חנות מוזיאון ואודיטוריום עם 450 מושבים – מוזיאון תל אביב עומד להכפיל את שטחו עם פתיחתו של האגף החדש בנובמבר השנה. הפרויקט בתכנונו של האדריכל פרסטון סקוט כהן, הוא היחיד (!) מבין כל עשרות הפרויקטים שנסקרו כאן, שתכנונו נקבע בתחרות אדריכלים פומבית ולא בהזמנה סגורה.

 

תל אביב: מרכז הקולנוע הישראלי

 

האדריכל סלו הרשמן, שתיכנן את הסינמטק בשנות התשעים, מרחיב אותו משמעותית. "מרכז הקולנוע הישראלי" כולל שלושה אולמות קולנוע בגדלים שונים, ספרייה ומשרדים, מסעדה ואולם מבואה גדול למסיבות וקבלות פנים. הרשמן חובב התיאטרון עיצב את הבניין מתוך תפישה האומרת שבית קולנוע צריך לייצג פנטזיה: מערכות של מראות בקירות ובתקרות יוצרות אשליות אופטיות, שטיחים בצבעים עזים על הקירות והרצפות מגבירים את הגירוי הוויזואלי.

 

האדריכל מציג את הסינמטק החדש (צילום: מיכאל יעקבסון)
האדריכל מציג את הסינמטק החדש (צילום: מיכאל יעקבסון)

 

מעלה אדומים: הקונסרבטוריון העירוני

 

המרכז ללימודי מוזיקה ולקונצרטים עתיד להיפתח השנה על שטח של כ-1,200 מ"ר. האדריכלים דוד וחיה ברסלבי, המתמחים בתכנון אולמות מופעים, מציעים כאן 21 חדרי לימוד אקוסטיים, אולם חזרות לתזמורת של 90 נגנים, ספרייה ומשרדים. זהו חלק מהמרכז העירוני של מעלה אדומים, לצד בניין העירייה, היכל התרבות (שטרם הושלם) והקניון.

 

אשדוד: המשכן לאמנויות הבמה

 

האולם הייצוגי החדש של אשדוד נבנה כבר 10 שנים, שאב 100 מיליון שקלים ועדיין אינו מוכן, אך השנה אפשר להיות אופטימיים קצת יותר: בעירייה מתעקשים כי הפרויקט המסקרן בתכנונו של האדריכל חיים דותן ייחנך ויחל לשרת את תושבי אשדוד והסביבה. ההיכל, ובו אולם עם 950 מקומות ישיבה, הפך גם כך לאחד מסמליה של העיר בזכות צורתו הייחודית. זו משלבת, לדברי האדריכל, את תצורת הדיונות המקומיות שעליהן הוקמה העיר עם גלי הים.