בוקר אחד בשנת 1983 עצר קונטיינר עמוס נעלי סירה לבנות בפתח ביתם של מעצבת האופנה ירדנה זיו ובעלה הצייר טולי זיו. השולח: יזם האופנה ניסים מזרחי – ראש אינדיאני בשבילכם – שראה יום קודם לכן את זיו, אז מעצבת המותג, בנעליים שעליהן צייר בעלה. בשבועות הבאים ישב זיו וצייר על כל אחד מזוגות הנעליים יצירות של הצייר הקטלוני חואן מירו. הנעליים המצוירות נמכרו בהצלחה רבה ברשת האופנה המקומית, ואף נרכשו על ידי בית היוקרה הרודס בלונדון. "הגדולה של ניסים היתה בזיהוי מגמות ורעיונות, והפצה שלהם", אומרת זיו, שמשמשת כיום כמעצבת ראשית בחברת הוניגמן.

 

 

 

 

ראש אינדיאני הוקמה על ידי ניסים מזרחי ב-1976, ולמשך שני עשורים ניסחה את אופנת הצעירים בישראל עם בגדים בהדפסים של קית הרינג, כריות כתפיים על מקטורני נשים וגומיות מכנסיים לופתות רגליים שנראו על דוגמנים כחני פרי, אילנה סיבוני ואילן אשר. "איזה נשים הולכות עם ראש אינדיאני?" נכתב באחת ממודעות הקמפיין של החברה. התשובה: כאלה שאוכלות ספגטי בולונז, מריחות פאלומה פיקאסו ונוסעות באוטוביאנקי Y10. במשפט אחד: "אשה עם ראש אינדיאני", כסלוגן קמפיין אחר. צמד המעצבות שהובילו את המותג היו זיו, שעבדה בחברה לסירוגין בשנים 1986-1978, ואילנה כרמלי, שעבדה כמעצבת בשנים 1990-1979.

 

 

 

 

בתקופת הזוהר חלשה ראש אינדיאני על יותר מ-70 סניפים ברחבי הארץ והיתה לחזקה ברשתות האופנה הישראליות. הסיבה לכך פשוטה: לא היו אופציות אחרות. "בשנות ה-70 לא היתה בישראל אופנה לצעירים", משחזרת זיו את תחילתה של החברה. "היו כמה מפעלי קונפקציה שרכשו בדים מיבואנים בנחלת בנימין, אבל לא היתה חברה שפנתה לצעירים באופן מובהק. ניסים שב בדיוק מארצות הברית והביא איתו סגנון חדש. הוא החליט שהוא רוצה לשנות את העולם. היום המהלכים שלו נראים מובנים מאליהם, אבל בשנות ה-70 זה היה חדשני".

 

קסטרו תל אביב אומנם מתאמצים בשנים האחרונות לקשור את עצמם למכתיבי דעה מקומיים (הפרוזדור, סלון ברלין), אך מזרחי חבר לדמויות מפתח בחיי הלילה של תל אביב הרבה לפני כולם. היחצן שמעון שירזי עבד כבר בגיל 17 כמוכר בחנות הדגל של המותג ברחוב מונטיפיורי בתל אביב (מול מגדל שלום), ששילבה בין חנות בגדים ל"קפה אופנה". בקומה השנייה זכתה אשת החברה פנינה רוזנבלום לפינת עיצוב ואיפור אישי, הרבה לפני שהשיקה את אימפריית הקוסמטיקה שלה, ו"אדם" שימש כמוכר ויועץ לחברה עוד בטרם הפך לזמר מצליח. מזרחי גם שיתף פעולה עם מעצבים צעירים: ב-1981 הוזמנה דורין פרנקפורט להרכיב קולקציית קפסולה למותג תחת השם Catwalk, שדוגמניה היו חברי להקת תיסלם; ושלוש שנים לאחר מכן הוזמן יובל כספין לעצב קו אקסטרווגנטי למותג. מכנסי השרוואל שעיצב היו הצלחה כבירה, והתכתבו עם השיח על אופנה מקומית.

 

 

 

 

"ניסים הבין שכדי להצליח צריך לעורר רעש תקשורתי", מסבירה זיו. "ראש אינדיאני הפך לחלק אינטגרלי מתל אביב וכולם רצו לקחת חלק בזה, רצו להיות חלק מהמגמה השלטת. אני זוכרת אוטובוסים מלאים בנסיעות מאורגנות של אנשים מהצפון, מהדרום, מאיפה לא, שהיו מגיעים לחנות במונטיפיורי רק כדי לחזות בפלא שנקרא ראש אינדיאני. זו היתה תופעה בקנה מידה לאומי. היום לא תמצא היסטריה כזו, אבל אז הקהל היה רעב לאופנה וניסים סיפק לו את מה שהוא רצה".

 

 

 

 

חברת ראש אינדיאני נסגרה סופית ב-2003 לאחר שנקלעה לחובות עצומים. היא הותירה אחריה סכסוך משפחתי לא פתור בין האחים דני וניסים, וסלוגן סקסיסטי אחד: "הגוף שלך, הראש שלו".

 

 

עוד במופע שנות ה-70:

המלתחה הביטניקית של חבורת לול

בגדי התום של שוקולד מנטה מסטיק

חלי גולדנברג - הדוגמנית של העשור

דיזנגוף סנטר - הקניון הראשון בישראל

הנעליים של גולדה מאיר