לא קשה להכין מרק בצל ויותר מכך – קל ונעים להבריא אותו. חומרי הגלם הם זמינים, כמו שארית יין מסוף הבקבוק של אתמול וכמה בצלים שתמיד נמצאים בסלסלה, ואפילו חריץ גבינה ישן שצריך לגרר בכוח על מנה לוהטת שתמיס את הגבישים הקשיחים.

 

כאן בלבנט, 15 מעלות וחצי ענן – ויש לנו חורף. לכן, לא נכין ציר בקר עשיר, או נשתמש בגוש חמאה שוויצרית לטיגון וערימת גבינה ליצירת קרם. מספיק ציר ירקות קליל שמתאים לאקלים ים תיכוני, וכף אחת של שמן זית לסיר כולו.

 

עוד במדור הבראת מתכונים

>> מרק עגבניות מוקרם ללא שמנת

>>  מרק בריא בכוס ב-5 דקות

>> אבקת מרק ביתית

 

מרק בצל חייב את טעמו העמוק לקרמל הבצל אשר נוצר בתהליך ארוך של בחישת כמות נאה של בצל חתוך בסיר עם כף אחת של שמן, וגם עליה אפשר לוותר אם רוצים. בכל פעם שהבצל ותחתית הסיר מתחילים "לתפוס צבע" מוסיפים כף או שתיים של מים או ציר ירקות ועוזרים לקרמל לצבוע את הבצל כולו ולהשתחרר מהסיר. כך הבצל לא נשרף, משחים באיטיות גם ללא שומן ומפתח את טעמו המתוק-עמוק באיטיות הודות לסבלנות שלכם.

 

לא חייבים לבסס את מרק הבצל על ציר ירקות, מים יכולים להיות תחליף לא רע בכלל אבל לחך המורגל בטעמים חזקים, ובמיוחד מי שעדיין לא נגמלו מההרגל להשתמש באבקות מרק, מרק המבוסס על מים שאין בהם אבקת מרק יכול להיות תפל.

 

אמצו לעצמכם הרגל טוב: בכל פעם שאתם מבשלים ירקות, שטפו אותם על קליפתם היטב (אפשר גם לקרצף, אבל ללא סבון) ושמרו את הקליפות לבישול נוזל ארומטי - הוא הציר. שמרו את קליפות הגזר, את גבעולי הכרשה הירוקים, את עלי הכרוב החיצוניים, את קלח הכרובית ועליו הירוקים, את גבעולי הפטרוזיליה שנשארו; ובקיצור- כל מה שסיבי מדי, גבעולי מדי אך עדיין יש בו טעם (וגם ויטמינים ומינרלים).

 

לא כדאי להשתמש ב:

 

  • ירקות סולניים: חצילים, פלפלים ועגבניות, משום שיש להם נטייה מרירה ומחמיצה.
  • כרוב סגול וסלק: משום שהם צובעים את הציר.
  • קליפות של ירקות עמילניים: תפוח אדמה, ארטישוק ירושלמי ובטטה, משום שהעמילן נשאר בציר ומשפיע על השימוש העתידי של הציר.
  • שורשים (של בצל וכרישה): משום שיש בהם יותר בוץ מאשר טעם.
  • קליפת שום : משום שיש לה ערך של קליפת שום...

 

__________________________________________________________________________________________

 

 

הכנת ציר ירקות מקליפות

 

1. שוטפים היטב את כל הירקות טרם קילופם. אפשר לקרצף עם מברשת או סקוצ' בלי סבון.

2. שמים בסיר גדול את כל הקליפות, הקצוות, העלים החיצוניים, גבעולים, עשבים ובקיצור – הכל, כל מה שלא רקוב או עמוס בוץ, אך שטוף היטב.

3. מכסים במים ומרתיחים כשעה או פחות.

4. מקררים ומסננים ללא הנוזלים שבתחתית הסיר משום שעלולים להיות אי אלו גרגרי חול.

5. מקפיאים לשימוש עתידי או שומרים עד חמישה ימים במקרר.

 

____________________________________________________________________________________________

 

מרק בצל

 

החומרים

 

  • 6 בצלים גדולים
  • 1 כף שמן זית
  • 2 כפות קמח מלא
  • קורט טימין יבש או טרי
  • 1 עלה דפנה
  • ½ כוס יין לבן
  • ½ 1 ליטר ציר ירקות
  • ½ כפית מלח (או יותר) ופלפל שחור טחון טרי

 

ההכנה

1. קולפים וחותכים את הבצל לחצאים ואז לרצועות אורך דקות.

2. שמים את הבצל והשמן בסיר ומחממים על אש בינונית כ-25 דקות, תוך בחישה מדי פעם עד שהבצל משחים.

3. מפזרים את הקמח מעל הבצל ובוחשים היטב, מוסיפים את היין וציר הירקות וכן את התבלינים (ללא מלח ופלפל).

4. מרתיחים ומבשלים מכוסה 40 דקות. מוספים מלח ופלפל.

 

 

>> למדור הבראת מתכונים