איך אתם מרגישים כשהבית מבולגן? אני יודעת מהי ההרגשה כשאני עוברת ליד חלק או חדר בבית ששולט בו אי-סדר, ויכולה לתמצת אותה למילה אחת ופשוטה - כיווץ. אני גם יודעת איזו הרגשה נפלאה יש לי כשאני נמצאת במקום מסודר ונקי. אני רוצה לנשום אותו, לזכור אותו, להישאר בתוכו ובעיקר לגרום לו להישאר בדיוק כך.

 

המטבח הוא המרכז של הבית, ואנו עוברים דרכו עשרות פעמים ביום ושוהים בו מספר דקות לא מבוטל. לכן, לרגל בואו של האביב וחג פסח בואו נחליט לא להיכנע למציאות האי-סדר, להפסיק להתכווץ - וליצור מציאות אחרת.

 

עושים סדר לפסח בערוץ עשו בעצמכם

 

>> נפטרים מהעובש במקלחת

>> הקץ לבלגן: מסדרים את הבית

>> 9 כללים לשיפוץ המטבח

 

 

הכנות מקדימות

 

  • מארגנים את השולחן של המטבח ואם אפשר גם את השיש, כך שלא יהיה עליהם דבר.
  • מביאים מספר ארגזים ריקים שאליהם נכניס את הכלים שבהם אנחנו כבר לא משתמשים, או שיש לנו מהם יותר מדי, ולכן חלקם פשוט לא בשימוש. את אלה נעביר לבני משפחה שרוצים, או לתרומות לנזקקים.
  • למי שיש עזרה בניקיון, מומלץ להזמין את העוזר/ת באותו יום, ומדי פעם להיעזר בו/ה.
  • מומלץ: עבודה בשניים היא קלה ומהירה יותר, משמחת יותר וכמובן בעלת מעוף וראייה מקורית של שני זוגות עיניים, במקום אחד. אני ממליצה בחום להיעזר בחבר או חברה קרובה.

 

 

5 שלבי קסם לכל סידור במטבח

 

1. שלב החשיבה הקצרה

 

לפני שאתם מארגנים כל דבר, בין אם מדובר בכוסות וצלחות, מזווה, כלי הגשה וכיבוד, סירים ומכסים, תבלינים ובקבוקים, ואפילו ארונות מוצרי החשמל למטבח, ארגנו לכם (בינתיים בראש) מקום נפרד בארון או המגירה (היום יש מגירות מאד רחבות וגדולות, מתחת לשיש).

 

  • כוסות: מספר הארונות והמגירות שיש להקצות לכוסות הם פונקציה של מספרם.
  • צלחות: מארגנים בראש מקום נפרד עבור צלחות היומיום ועבור צלחות של שבת, חג ואירוח.
  • מזווה: מסתכלים על כל הארונות הפתוחים וחושבים: האם נכון לנו לשנות את מיקום אכסונם של המוצרים, או שאולי אנחנו זקוקים לעוד ארון בכדי לאכסנם בצורה יעילה ושמישה?
  • תבלינים ובקבוקים (שמן וכדומה): מקום האחסון של התבלינים יכול להיות מגירה צרה המיועדת לכך, או מגירה רגילה. אם אין מגירות פנויות לעניין, ניתן לרכוש סלסלת פלסטיק ולהקצות מדף בארון עבור אותה סלסלה. במקרה שאין לנו כלל מקום עבור התבלינים, ניתן לרכוש סלסילה יפה ודקורטיבית (עם תחתית יציבה וישרה) ולהניחה על השיש.

 

 לסדר את המגירות לפי נושאים (צילום: Shutterstock)
לסדר את המגירות לפי נושאים (צילום: Shutterstock)

 

2. שלב ריקון הארון/מגירה

 

מרוקנים את כל הארונות והמגירות מכוסות, צלחות, כלי כיבוד והגשה, מכסים וסירים ותבלינים – כמובן שבשלבים, לפי האזור שאנחנו מסדרים – ומניחים על השולחן או השיש בצורה מסודרת.

 

3. שלב הניקיון

 

מנקים בצורה יסודית מבפנים ומבחוץ את כל הארונות והמגירות המרוקנים. את התבלינים ובקבוקי השמן, החומץ וכולי מנגבים עם מטלית לחה.

 

4. שלב המיון

 

  • כוסות וצלחות: עוברים כוס-כוס, צלחת-צלחת, ומחליטים מה נשאר ומה עוזב.
  • מזווה: עוברים על כל המוצרים. מה שפג תוקף זורקים לפח, מה שלא השתמשתם ולא תשתמשו לעולם ועדיין בתוקף - ישירות אל תוך אחד מארגזי התרומה.
  • כלי כיבוד והגשה: לא הגיוני שאנחנו משתמשים בכל הכלים שנרכשו או ניתנו לנו במתנה בחגים במשך השנים, ולכן זהו זמן מצוין להעבירם הלאה.
  • מוצרי החשמל למטבח: אם יש בידיכם מוצרי חשמל כפולים ומכופלים, העבירו אותם הלאה לבן משפחה או לארגז התרומות. כנ"ל לגבי מוצרי חשמל שאתם כלל לא משתמשים בהם. כרגע, הם תופסים מקום יקר, וחבל.
  • מכסים וסירים: יש למיין את כל הסירים על פי סוגים/גדלים , להכניס את הסירים מאותו הסוג אחד לתוך השני לפי הגודל ולאחר מכן להכניס אחד לתוך השני את הסירים שאינם מאותו סוג.
  • תבלינים ובקבוקים: עוברים תבלין-תבלין ובקבוק-בקבוק ומסתכלים אם הם עדיין בתוקף. מה שפג תוקפו – לזבל כמובן.

 

5. שלב הסידור

 

כוסות וצלחות: מתחילים להכניס את הכוסות בצורה ממויינת ולסדרן בשורות-שורות על פי הסוג. כוסות שמשתמשים בהן ביום יום במדפים התחתונים, כוסות לאירוח במדפים העליונים. את הצלחות היומיומית יש לסדר על המדפים התחתונים: הגדולות בערימה אחת, הבינוניות בערימה נפרדת וכן הלאה. עדיף שלא לשים גדלים שונים באותה הערמה מאחר שזה מקשה על הנגישות. במדפים העליונים והפחות נגישים, יש לסדר את הצלחות לאירוח ולחג.

 

מזווה: מכניסים אל הארון בצורה מסודרת וממויינת את המוצרים. כלומר, שורות-שורות של מוצרים, אחד אחרי השני: שורה של פסטות, פירורי לחם, קטניות וכולי. מאכסנים את קופסאות השימורים במדף נפרד באותו הארון (אם יש מהן הרבה) וגם במקרה זה, מקפידים על שורות-שורות של אותו מוצר אחד אחרי השני.

 

כלי כיבוד והגשה: מכניסים לארונות שהקצנו את כל הכלים, כאשר כלי ההגשה של היומיום בנגישות גבוהה ואילו כלי ההגשה לאירוח ויום חג יכולים להיות קצת פחות נגישים. במקרה שיש מעט מקום, ניתן להכניס את כלי הכיבוד האחד לתוך השני לפי גדלים, סטים או צורות.

  

מכסים וסירים: מקצים מגירה לכל המכסים. ממיינים אותם לפי גדלים, ומניחים אותם כמו שפורסים חבילת קלפים - את המכסה הראשון מניחים רגיל, ואת השני מניחים עליו מבלי לכסות אותו לגמרי (בכדי שבסופו של דבר כל המכסים יהיו גלויים) וכן הלאה.

 

אם אין לכם מגירה שלמה להקצות למכסים, יתן לרכוש סלסלה גדולה, להכניסה אל ארון הסירים ובתוכה לסדר את המכסים בצורה יעילה.

 

כשיש סירים מסוגים שונים שאינם יכולים להיכנס אחד לתוך השני או כאשר מאכסנים את הסירים בארון גבוה, יש לסגור את המכסה על הסיר בצורה הפוכה, כך שה"צ'ופצי'ק" של המכסה יהיה בתוך הסיר. עליו מניחים סיר נוסף עם המכסה הפוך וכן הלאה, עד שניצלנו את מרבית הגובה של הארון.

 

תבלינים ובקבוקים: אחרי שהחלטנו איזה מקום אכסון הכי נכון, יעיל ופרקטי עבורנו, אנחנו מכניסים את התבלינים פנימה בצורה מסודרת: ניתן לסדר על פי סוגים, גדלים או שכיחות השימוש בהם. את הבקבוקים מחזירים נקיים על פי שכיחות שימוש ולאחר מיכן על פי גודל. את הגבוהים ביותר בסוף הארון או המגירה והנמוכים לפניהם, וכך אף בקבוק לא נסתר מעינינו.

 

 

נגישה. מגירת הסכו"ם (צילום: thinkstock)
נגישה. מגירת הסכו"ם (צילום: thinkstock)

 

 

12 עצות נוספות לסידור המטבח

 

1. סדרו את הכוסות ואת המוצרים הנלווים קרוב לעמדת הכנת השתייה החמה, כאשר כמובן מה שקובע את המיקום היא נקודת החשמל הקרובה ביותר.

 

2. מקמו את כל הכלים החשמליים (אלו שלא בשימוש יומיומי ושנמצאים על השיש) במקום אחד - המדף הגבוה ביותר שיש בארונות המטבח. את כל החלקים הנלווים (הקטנים) הכניסו לקופסת פלסטיק ואחסנו באותו המדף.

 

3. מגשים: רובנו שמים מגשים על המקרר, אך שם הם תופסים אבק ולכלוך . חפשו בארונות מטבח את המדף הגבוה ביותר ונסו להכניס לתוכו את המגשים על הרוחב, בעמידה לצד הדופן.

 

4. כלי ששת: ניתן לרכוש בחנות לכלי בית מגשי אחסון זולים בגדלים שונים ופרקטיים עם מחיצות מגוונות. במקרה שאין מספיק מקום במגירה, ניתן להקצות עבור הששת ואזה יפה וגבוהה מקרמיקה ולהכניס לתוכה את כל כלי הששת הגבוהים וכפות העץ.

 

5. מגבות: במטבח קטן שבו אין מקום עבור מגירת מגבות, ניתן לקחת סלסלה ולהכניס לתוכה מגבות מטבח, ולהעמידן אחת לצד השנייה בצורה כזו שיהיה ניתן "לדפדף" בהן. כך רואים את כל המגבות ומשתמשים בכולן.

 

6. ספוגים ומטליות: להכניס לסלסילת פלסטיק פשוטה.

 

7. כוסות יין, סטים שמשתמשים בהם לעיתים רחוקות כדאי להשאיר באריזתם המקורית. שיטה זו ממקסמת את שטח האחסון, שכן אפשר לסדר קופסה על קופסה.

 

8. ניילון נצמד, נייר כסף ואפייה, שקיות סנדוויץ' ועוד: ניתן לאחסן במגירה הנמוכה ביותר במטבח.

 

9. צרכי אפייה: יש להפריד בסלסלה (או מספר סלסלות) ולא להכניסם מפוזרים לתוך מגירה במזווה.

 

10. את מוצרי המזווה יש להכניס למגירות או למדפים נשלפים, כך רואים את המוצרים כשפותחים את המגירה. במקרה שלא ניתן להקצות למזווה מגירות, יש למיין את המצרכים לקטגוריות – פסטות , קטניות , שימורים ועוד, ולהכניס את הסלסלות למדפים בארון. כך, כאשר מבקשים להגיע למוצרים מאחור, פשוט גוררים את הסלסה החוצה ורואים את כל אשר נמצא בה.

 

ולסיום, זכרו כלל אצבע חשוב: בסידור המטבח, או כל ארון ומגירה בבית, העצה הטובה ביותר היא לעקוב בקפידה אחר כלל ה"כותרות". כל מדף או מגירה צריך להכיל כותרת אחת או שתיים – ולא מכניסים אליו מוצר שאינו נכלל תחת הכותרת.

 

 

  • אניק נחשון היא בעלת "קסם של סדר " לסידור וארגון בתים ומשרדים

 

>> טיפים מעולים לסידור ארון בגדים