את קמפוס המדעים שיקימו הטכניון ואוניברסיטת קורנל בעיר ניו יורק, יתכנן אחד ממשרדי האדריכלים הגדולים בעולם: SOM. הקמפוס החדש, שייבנה באי רוזוולט – בין מנהטן לקווינס – ישתרע על שטח של כ-44 דונם והקמתו עשויה לעלות כ-1.5 מיליארד דולר. מדובר בשמונה מבנים, הנראים כמו לוחות מתכת וזכוכית שמחציתם שוכבים ומחציתם עומדים.

 

מההדמיות שיצאו בינתיים ממשרד האדריכלים SOM מתבלטת מערכת הלוחות הסולאריים שתקרה את גגות המבנים – פרויקט שאפתני בחיסכון באנרגיה, לבטח בניו יורק, שהיא מטרופולין מזהם ובלתי חסכני בעליל באנרגיה. המבנה הראשון בקמפוס מתוכנן לייצר בעצמו את האנרגיה לכל צרכיו, ובכך יהיה הבניין הגדול ביותר בחוף המזרחי הפועל בהתאם לתקני LEED platinum.

 

שמונת המבנים שירכיבו את הקמפוס מתאפיינים בשפה אחידה, עם שימוש בחומרים המזוהים עם ההיי-טק – זכוכית ומתכת - כך שהפרויקט יתבדל משדה גורדי השחקים שצמח במאה ה-20 על גבי האי מנהטן, ממול. מבני הקמפוס עתידים להשתלב בפיתוח נוף מתאים, שיכלול בין השאר גינות קהילתיות, גגות וקירות ירוקים ואפילו יער עירוני קטן. אותו מתכנן אחד מאדריכלי הנוף הבכירים בעולם, ג'יימס קורנל, שפרויקט ה- High Line שלו כבר הפך בתוך שנתיים בלבד לאחת האטרקציות הבולטות בעיר.

 

 

לוח הזמנים שאליו התחייבו הזוכים הוא לחוץ: ב-2017 צריכה בניית השלב הראשון להסתיים, אם כי השלמת הקמפוס כולו מתוכננת להתרחש רק כעבור 20 שנה, בשנת 2037. הקמפוס, שיתמקד במחקר, עתיד לאכלס 2,000 סטודנטים ו-300 אנשי סגל, ויעסיק כ-8,000 איש.

 

בהכרזתו על הזכייה אתמול אמר מייקל בלומברג, ראש עיריית ניו יורק, כי הפרויקט החדש משנה את כללי המשחק העירוניים ומעניק ל"תפוח הגדול" חלקת אדמה חדשה. הקמפוס אכן עשוי להרחיב את מוקדי הכוח אל מחוץ למנהטן, ולהחזיר לניו יורק את ההובלה בתחום המדעים וההייטק – נחלתו של החוף המערבי, בהובלת סן פרנסיסקו ועמק הסיליקון.

 

היו כאן בנתב"ג

 

בגיליון הסיכום של שנת 2011 שפירסם המגזין "טיים", נבחר כאחת מההמצאות הטובות של השנה החולפת מגדל אל-חמרה (Al Hamra Firdous Tower) בכוויית סיטי, בירת כוויית, שתיכנן המשרד. המגדל, המתנשא לגובה 412 מטר, זכה בתואר הודות לצורתו המאפשרת מבט פנורמי אל הנוף מכל אחד מחלונותיו, ובזכות איכויותיו התכנוניות בהיבט האקלימי. הזכייה של SOM בתכנון הקמפוס החדש מצטרפת לזכייה נוספת שלו השבוע, קטנה בהרבה: תחרות לעיצוב חנוכייה שנערכה בשיקאגו. וכך נראית החנוכייה.

 

אגב, משרד SOM פעל גם בישראל. זה קרה במסגרת תכנון פרויקט "נתב"ג 2000", הלוא הוא טרמינל 3 של שדה התעופה, שם תיכנן המשרד את אולם מקבלי הפנים (בשיתוף רם כרמי ועדה-כרמי-מלמד, שפרשו בעקבות חילוקי דעות מקצועיים והוחלפו בצבי לישר ובאילן אלדר). לישר נזכר כי העבודה עם המשרד האמריקאי לא הייתה קלה, בגלל השוני בשיטות העבודה: "שלהם נראתה לנו מרובעת וקשיחה, אך יש לה הרבה יתרונות כשמטפלים בפרויקטים גדולים כמו הטרמינל". לדעתו, תרומתו של משרדSOM לפרויקט הישראלי סייעה רבות באיתור פתרונות בנושאים טכניים וחומריים, וכן בפרטים.