כולם חולמים להיות מארק ג'ייקובס, או לפחות לזכות להשכלה אקדמית כמו שלו. ונכון, לפעמים חלומות מתגשמים, אבל בדרך כלל צריך לעזור להם. או פשוט לשלם. בשורה התחתונה, רק מעטים יכולים להוציא 37 אלף דולר לשנת לימודים בפרסונס – בית הספר היוקרתי שבו למד ג'ייקובס. אז מצד אחד, בתי הספר הטובים בעולם יקרים באופן משמעותי משלוש המחלקות המרכזיות ללימודי אופנה בישראל (בשנקר, בבצלאל ובוויצ"ו חיפה). מצד שני, אין כמו התרוממות הרוח המלווה את הפסיעה במסדרונות שבהם הסתובבו בעבר טום פורד, קלווין קליין, ראף סימונס, ג'ון גליאנו ואלכסנדר מקווין.

 

למי ששוקל את האופציה, כדאי לדעת כי שכר הלימוד הגבוה הוא רק אחד מהחסרונות הכלכליים של לימודים בחו"ל. עליו יש להוסיף את המחיה בערים יקרות כמו לונדון, פריז או ניו יורק, את הטיסות לביקורים בארץ, את שיחות הטלפון לישראל ואת חומרי העבודה. וזאת בלי להזכיר את הגעגועים הביתה. לעומת זאת, אין ספק שהקרבה לצלחת תעשיית האופנה העולמית מקלה מאוד על השתלבות בבתי האופנה הגדולים – והרי זהו חלומו של כמעט כל סטודנט ישראלי לעיצוב אופנה.

 

בימים אלו נמצאת בעיצומה ההרשמה ללימודי אופנה בחו"ל. חלק מהמחלקות מציעות הרשמה מאוחרת עד ספטמבר, אחרות נסגרות ממש עוד רגע. חמשת בתי הספר המופיעים כאן נבחרו מתוך העשירייה המובילה של מחלקות האופנה בעולם לפי אתר האינטרנט פאשניסטה. ורק למקרה שתהיתם, שנקר הוא בית הספר הישראלי היחיד שהשתחל לרשימה, והתמקם במקום ה-15 המכובד.

 

 

מרנגוני בלונדון (צילום: באדיבות מרנגוני)
מרנגוני בלונדון (צילום: באדיבות מרנגוני)

 

 

מרנגוני, מילאנו / פריז / לונדון

 

תנאי קבלה: תואר ראשון ולימודים חד שנתיים: תעודת בגרות פלוס מבחן באנגלית. תואר שני: לימודים קודמים בתחום (תואר ראשון), תיק עבודות, מכתבי המלצה.

משך הלימודים: תואר ראשון: שלוש שנים. תואר שני: שנה. קורסי קיץ: שלושה שבועות.

מחיר לשנת לימודים: תואר ראשון: 14,500 יורו (לשנה). קורס חד שנתי: 19,900 יורו. תואר שני: 23,400 יורו. קורס קיץ: 3,500 יורו.

מלגה: בשנתיים האחרונות העניק מרנגוני מלגה מלאה ללימודי תואר שני בסך 120,000 שקל למעצב ישראלי, למסלול לימודי עיצוב בגדי גברים ונשים.

מורים בולטים: המורים הם כולם מעצבים ואנשי מקצוע העובדים בבתי האופנה הגדולים באירופה.

בוגרים בולטים: דומניקו דולצ'ה (חצי מהצמד דולצ'ה וגבאנה), רפאל מוסקינו.

קורסים בולטים: מינהל עסקים באופנה, E fashion – שיווק ומכירות אופנה באינטרנט בשיתוף עם קבוצת Yoox, עיצוב בגדי גברים בשיתוף עם בית האופנה Zegna, תואר שני בצילום אופנה, ניהול מותגי יוקרה.

ערך מוסף: מגורים במילאנו, פריז או לונדון, ערים גדולות המאפשרות לסטודנטים שמגיעים מ-70 מדינות ברחבי העולם לנשום עיצוב, אמנות ואופנה בכל רגע.

קשרים בתעשייה: מאז הקמתו ב-1935, מרנגוני הכשיר מעל 30,000 מעצבים ואנשי מקצוע. יותר מ-80 אחוז מבוגריו מועסקים כיום בבתי האופנה הבולטים. בית הספר מסייע ביצירת קשרים ובמציאת עבודה או התמחות בבתי האופנה, במשרדי האדריכלים ובמשרדי הפרסום והמדיה הגדולים בעולם.

דבר הבוגר: מעצב שמלות הכלה והערב ארז עובדיה (בוגר מחזור 2000), נציג בית הספר בישראל: "החוויה במרנגוני שבמילאנו היתה מדהימה. זהו קמפוס בינלאומי שבו אתה פוגש סטודנטים מכל העולם, חלקם בנים לשושלות של אופנה וטקסטיל. לא ניסיתי להתקבל למוסדות בארץ, כי כאן מבקשים ממך להיות חצי מעצב לפני שאתה פותח את הפה. במרנגוני למדתי הכול מאפס תוך השתלבות בתעשייה. אחד היתרונות של לימודים במילאנו הוא היכולת להתמחות כסטז'ר כבר בזמן הלימודים בבתי אופנה מפורסמים ולסייע בתצוגות האופנה. זה לחיות את הסצנה כל יום".

 

 

סנטרל סיינט מרטינ'ס (צילום: EVERYDAYLIFEMODERN,cc)
סנטרל סיינט מרטינ'ס (צילום: EVERYDAYLIFEMODERN,cc)

 

 

סנטרל סיינט מרטינ'ס, לונדון

 

תנאי קבלה: תעודת בגרות בציון משוכלל של 80 ומעלה, תיק עבודות ומבחן באנגלית.

משך הלימודים: תואר ראשון: שלוש-ארבע שנים. תואר שני: שנתיים. כמו כן, יש לימודי תעודה ממוקדים בני חודשים ספורים ולימודי קיץ של כמה שבועות.

מחיר לשנת לימודים: תואר ראשון: 12,700 ליש"ט (לשנה). תואר שני: 11,500 ליש"ט לשנה הראשונה, 7,320 ליש"ט לשנה השנייה. עבור מחירי הקורסים המיוחדים יש ליצור קשר עם בית הספר.

מלגה: בית הספר מעניק מלגות לתואר שני. מלגות לתואר ראשון תיאלצו לחפש במקומות אחרים.

מורים בולטים: פרופ' לואיס ווילסון, ראש המחלקה ללימודי תואר שני, כונתה על ידי היומון הדיילי טלגרף כ"דיקטטור האופנה". כמו כן, מדי שבוע יש הרצאות אורח של בוגרי המוסד: המעצבים ג'ונתן סונדרס, ריצ'רד ניקול, סטלה מקרטני ואחרים.

בוגרים בולטים: ג'ון גליאנו, אלכסנדר מקווין, חוסיין שאלאיין, ריפאת אוזבק, קתרין האמט.

קורסים בולטים: לצד התואר השני המצוין שמעניק המוסד, שמשמש ככרטיס כניסה לכל בית אופנה בעולם, יש עוד שני מסלולים מרתקים: אופנה ותיאוריה, שבמסגרתו תתמקדו בפיתוח יכולות ניתוח אקדמיות של תחום האופנה; ועיצוב ומרקטינג, שם תתמקצעו ביכולות שיווק וניהול אופנה.

ערך מוסף: לונדון היא אחת הערים המרכזיות בעולם, ומדי עונה מתקיים בה שבוע אופנה בולט וחשוב.

קשרים בתעשייה: המחלקה לאופנה היא חטיבה בבית הספר לאמנויות ועיצוב. הסטודנטים יכולים לשתף פעולה גם עם המחלקות לאמנות, לטקסטיל, למדיה, למשחק ולקולנוע.

דבר הבוגרת: מולי גרד, מעצבת גוטקס (בוגרת תואר ראשון במחזור 2001 ותואר שני במחזור 2006): "הלימודים מאוד אינטנסיביים. המלצה שלי: אם אתה לא באמת באמת רוצה את הלימודים האלה – אל תיכנס לזה מלכתחילה. החוויה בבית הספר מדהימה. זה היה חלום ילדות שלי להתקבל לשם, כיוון ששם למדו מעצבי האופנה הגדולים בעולם. זוהי גם מקפצה קלה יותר לתוך תעשיית האופנה, אם כי אני מאמינה שהכול תלוי באישיות של הבן אדם".

 

 

פרסונס. בית הספר המוביל בעולם (צילום: Agamitsudo)
פרסונס. בית הספר המוביל בעולם (צילום: Agamitsudo)

 

 

פרסונס, ניו יורק

 

תנאי קבלה: תואר ראשון: תיק עבודות, מבחן באנגלית, אישור באנגלית חתום על ידי נוטוריון על תעודות לימוד קודמות (תעודת בגרות, תואר קודם). תואר שני: תואר ראשון, תיק עבודות, המלצות.

משך הלימודים: תואר ראשון: ארבע שנים. תואר שני: שנתיים. לצד אלה יש סאמר סקול בן ארבעה שבועות המתקיים בפריז או בניו יורק; ותכנית בת חצי שנה של פרה-קולג', המיועדת לצעירים מגיל 16 שרוצים להתקבל לבית הספר.

מחיר לשנת לימודים: 18,400 דולר לסמסטר. לימודי קיץ: 6,200 דולר.

מלגה: תואר ראשון – אין. תואר שני – לפי בקשה.

מורים בולטים: לצד מורים מקצועיים, המוסד מתהדר בכיתת אמן של מעצבי אופנה אמריקאים נודעים כמו דונה קארן ומייקל קורס. בעבר ניהל את המחלקה לאופנה המנטור טים גאן מ"פרויקט מסלול".

בוגרים בולטים: טום פורד, דונה קארן, מארק ג'ייקובס, פטריק רובינסון (אקס גאפ), לזארו הרננדז וג'ק מקולו מפרואנזה סקולר.

קורסים בולטים: מסלול אקדמי של "היסטוריה, תרבות וחברה" באופנה, ותואר ראשון בעיצוב נעליים.

ערך מוסף: שכונת גריניץ' וילג' במנהטן, שבלבה ממוקם בית הספר, היא גן עדן לסטודנטים. סוג של פיצוי לשכר הלימוד הגבוה.

קשרים בתעשייה: מאז שנוסד ב-1896, פרסונס הוא בית הספר המוביל בעולם ללימודי אמנות ואופנה. רמת הלימודים בו היא הגבוהה ביותר, ובוגריו הנודעים השתלבו בתפקידי מפתח בתעשייה העולמית. לבית הספר תורמים רבים, ערבי גאלה וכיתת אמן של בוגריו הנודעים.

דבר הבוגר: מעצב שמלות הכלה והערב ברי מאייר (בוגר מחזור 1997): "ידעתי שאני רוצה ללמוד שם, כי זהו בית הספר הטוב בעולם. בהתחלה לא התקבלתי אז למדתי שנתיים ב-FIT, ואז נבחנתי שוב והתקבלתי. פרסונס הוא מקום שנושמים בו אופנה, בית ספר קונספטואלי מאוד שמלמד אותך כיצד לבנות קולקציה וכיצד לשווק את עצמך. העובדה שבית הספר מחובר לתעשייה מביאה אותך להשתלב בענף כבר בשנה ראשונה, למשל בעזרה בתצוגות בשבוע האופנה בעיר, ובשנה השלישית אתה מתחיל לעבוד בבתי אופנה בניו יורק".

 

 

FIT (צילום: edenpictures,cc)
FIT (צילום: edenpictures,cc)

 

 

FIT - Fashion Institute of Technology

 

תנאי קבלה: מבחן באנגלית, כתיבת מאמר באנגלית, אישור על לימודים מוקדמים, המלצות, תיק עבודות וריאיון אישי.

משך הלימודים: יש מסלול לימודי תעודה בן שנתיים ומסלול לתואר ראשון בן ארבע שנים.

מחיר לשנת לימודים: 6,775 דולר לסמסטר. על כך יש להוסיף כ-1,250 דולר דמי ניהול והוצאות כמו ביטוח בריאות וחומרי גלם.

מלגה: יש, לפי בקשה.

מורים בולטים: מנהלת המוזיאון והאוצרת הראשית של FIT, חוקרת האופנה ולרי סטיל.

בוגרים בולטים: קלווין קליין, נינה גרסייה (השופטת החמוצה של "פרויקט מסלול"), פרנסיסקו קוסטה (המנהל האמנותי של בית קלווין קליין), ראלף רוצ'י, נורמה קמאלי.

קורסים בולטים: היסטוריה של האופנה האמריקאית במאה ה-19, קורס לאצירת תערוכות אופנה.

ערך מוסף: ע"ע פרסונס.

קשרים בתעשייה: בית הספר ממוקם במרחק בוהן מרובע הטקסטיל של מנהטן, מה שמאפשר לסטודנטים קרבה לחנויות הבדים בעיר. בנוסף, בית הספר כולל מוזיאון נודע המציג תערוכות מתחלפות בנושאי אופנה וספריית החומרים והספרים הגדולה ביותר בנושא.

דבר הבוגר: מעצבת האופנה עידית ברק ממותג האופנה דליקטסן (בוגרת מחזור 2002): "הבחירה ב-FIT היתה ספונטנית. חיפשתי לימודי עיצוב תלבושות לתיאטרון, וסיינט מרטינ'ס ופרסונס היו יקרים מדי. אחד היתרונות הגדולים בבית הספר, מלבד הספרייה הגדולה, הוא חוויית המגורים בניו יורק. אבל לבית הספר יש גם חסרונות. הלימודים בו הם טכניים מאוד, והוא מותאם לתעשייה האמריקאית במטרה להוציא מעצבים ותדמיתנים לשוק העבודה. אלו לא לימודי אמנות או קונספט, אלא לימודי תעשייה מעט אפורים".

 

האקדמיה המלכותית לאמנויות יפות ועיצוב, אנטוורפן

 

תנאי קבלה: לימודי פלמית(!) ותיק עבודות. בשנה הראשונה תסתדרו עם אנגלית בלבד.

משך הלימודים: תואר ראשון: ארבע שנים.

מחיר לשנת לימודים: 6,000 יורו.

מלגה: בהחלט. בלגיה תומכת בסטודנטים רבים, גם מחוץ למדינה, עד למימון כמעט מלא של הלימודים.

מורים בולטים: ראש המחלקה הוא מעצב האופנה האקסצנטרי וולטר ואן בירנדונק. בין המורים נמצאים בוגרים נודעים כמו דריס ואן נוטן ודירק ואן סן.

בוגרים בולטים: מרטין מרג'יאלה, ראף סימונס, היידר אקרמן, דירק ביקמברג, אן דמולמיסטר.

קורסים בולטים: ההיסטוריה של עיצוב אופנה, קורסים ממוקדים בנושאים המשתנים מדי שנה בשיתוף המוזיאון לאופנה.

ערך מוסף: אנטוורפן היא עיר קטנה, אך עדיין מצליחה לשמש כמרכז האופנה של מדינות השפלה. בעיר יש מוזיאון אופנה מרכזי ובוטיקים של כל מותגי העל, ומגורים שם מאפשרים התמחות אצל מעצבי אופנה בוגרי המחלקה.

קשרים בתעשייה: בית הספר משתף פעולה עם מוסדות האופנה בעיר, ואף מוציא מגזין מדי סמסטר. הסטודנטים נהנים מכיתת אמן של בוגרי המוסד, וביניהם דריס ואן נוטן ואן דמולמיסטר.

דבר הבוגר: המעצבת העצמאית לנה לומלסקי (בוגרת מחזור 2006), שזכתה בפרס הראשון בתחרות מנגו בשנה שעברה: "לאחר שסיימתי את שנקר בשנת 2000, נבחרתי להשתתף בתחרות מיטלמודה באיטליה, שם פגשתי לראשונה סטודנטים מבית הספר באנטוורפן. נדהמתי מהכישרון שלהם ורציתי לעשות בבית הספר תואר שני. באותו הזמן זה לא היה אפשרי, אז בחרתי להתחיל מהבסיס: תואר ראשון ואז תואר שני. לא התחרטתי לרגע. פגשתי במקום את החברים הכי טובים שלי ומורים מצוינים לאופנה. עם זאת, צריך לזכור שהלימודים קשים מאוד, אבל זה מכין אותך לחיים הקשים בתעשיית האופנה מאוחר יותר. מן הסתם, היו לי רגעי אושר עילאי אבל גם משברים. בשורה התחתונה, בית הספר העניק לי חוויה חזקה ונטע בי תחושה שהכול אפשרי".