אדריכלות

    הוכרזו הזוכים בתחרות לתכנון המעונות החדשים בטכניון

    אלי קרמר, שירי מוטס לוין ו-FAB314AW יחלקו שכר טרחה נמוך במיוחד, שעורר ביקורת ומחאה בקהילת האדריכלים בישראל. הבניין יתנשא לגובה של 13-14 קומות

    הילה שמר

    |

    21.02.17 | 13:43

    הדמיה של ההצעה הזוכה למעונות החדשים, המיועדים לסטודנטים לרפואה. קרמר, מוטס לוין ו-FAB314AW חילקו את הבניין הגדול לתתי מבנים עם חזיתות שונות, שחלקן כולל צמחייה והצללות (הדמיה: אלי קרמר, שירי מוטס לוין ו-FAB314AW)
    הדמיה של ההצעה הזוכה למעונות החדשים, המיועדים לסטודנטים לרפואה. קרמר, מוטס לוין ו-FAB314AW חילקו את הבניין הגדול לתתי מבנים עם חזיתות שונות, שחלקן כולל צמחייה והצללות (הדמיה: אלי קרמר, שירי מוטס לוין ו-FAB314AW)
    הדמיה של הפנים. השופטים כתבו שההצעה ''מייצרת מפגשים מעניינים ברמת הבניין וברמת הרחוב'' (הדמיה: אלי קרמר, שירי מוטס לוין ו-FAB314AW)

    האדריכלים אלי קרמר, שירי מוטס לוין ו-FAB314AW זכו בפרס הראשון בתחרות לתכנון מעונות הסטודנטים לרפואה של הטכניון, בעיר התחתית בחיפה. בנוסף לתכנון הפרויקט, יקבלו הזוכים גם פרס כספי בסך 40 אלף שקלים.

     

    כפי שפורסם בעבר בערוץ האדריכלות של Xnet, סביב התחרות התנהל מאבק ארוך שבמרכזו עמד שכר הטרחה הנמוך שהוצע לזוכים. בתחילת אוקטובר האחרון התאגדו אדריכלים בעצומה שנשלחה לאלי פירשט, יו"ר עמותת האדריכלים. כצעד ראשון, העצומה קראה לעמותה להסיר את תמיכתה בתחרות, וזו נענתה ומשכה את ידיה מהתחרות.

     

    התקציב של פרויקט המעונות נאמד בכ-50 מיליון שקלים. במידה ושכר הטרחה היה מחושב לפי מקדם "מבנה ציבור", היו מועסקים האדריכלים הזוכים בתעריף של 4.15% מהסכום. אלא ששכרם חושב לפי מקדם "מבנה מגורים", ששכר תכנונו הוא 2.9% בלבד מעלותו. מובילי התחרות בטכניון החליטו שגם זה יקר מדי, והציעו לזוכים העתידיים 2.1% מתקציב הפרויקט.

     

    בעקבות חילופי הדברים עם עמותת האדריכלים, עלה שכר הטרחה לכ-2.3%. כלומר, כ-765 אלף שקלים עבור תכנון, פיקוח וליווי הפרויקט במשך בנייתו (במקרה זה גם יחולק הסכום בין שלושת הזוכים). האדריכלים יצאו במחאה מאוגדת נגד הסכום הזעום, שמעיד על מעמד האדריכל בישראל.

     

    על אף הביקורת, הוגשו לתחרות 55 הצעות במסלול לאדריכלים, ושש במסגרת הסטודנטיאלית. בפרס השני (20,000 שקל) זכו האדריכלים ניר עובדיה ורם קפלן, ובפרס השלישי (10,000 שקל) זכה האדריכל אופיר פיכמן. בציון לשבח זכו האדריכלים צבי הראל ואורי מיליק, בשיתוף האדריכל ארז לוינברג, ובציון לשבח נוסף זכו אליאב אדריכלים. במסלול הסטודנטים זכו שמעון רוסצבסקי, ליה טרכטנברג ולורנצו פיאניז'ני.

     

    למען אלו שכבר עמלו על התחרות אך לא ניגשו לבסוף עם הצעה תכנונית מטעמים אידיאולוגיים, יזמה עמותת האדריכלים תחרות אלטרנטיבית מצידה, לתכנון מעונות ללא אתר ספציפי. אין בכך נחמה גדולה, שכן אדריכלים רוצים לבנות בסופו של יום, אך באופן מפתיע מספר לא מבוטל של כ-40 הצעות הוגשו לתחרות האלטרנטיבית. יו"ר ועדת התחרויות של העמותה, האדריכל שחר לולב, מסר כי החלופות יישפטו בקרוב ומיד לאחר מכן יוכרזו הזוכים.

     

    ההצעה הזוכה. הבניין נמצא בתוך שכונת מגורים (הדמיה: אלי קרמר, שירי מוטס לוין ו-FAB314AW)
      ההצעה הזוכה. הבניין נמצא בתוך שכונת מגורים(הדמיה: אלי קרמר, שירי מוטס לוין ו-FAB314AW)

       

      ובחזרה לטכניון: אחד מכל שלושה סטודנטים בטכניון מתגורר בקמפוס. המטרה שהציב נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, היא להגיע לכך שמחצית מהסטודנטים יתגוררו במעונות איכותיים במחירים מוזלים. בנוסף לתחרות מעונות הרפואה, חנכו השנה בטכניון כפר חדש לכ-500 סטודנטים. הפרויקט נעשה בתכנון משותף של המשרד החיפאי של אדריכל גבי שוורץ (שגם מלמד במוסד), ובין משרד בר-אוריין התל אביבי – ואף היה מועמד לפרס רכטר.

       

      מעונות בתכנון גבי שוורץ ובר אוריין, שנחנכו השנה (צילום: עמית גרון)
        מעונות בתכנון גבי שוורץ ובר אוריין, שנחנכו השנה(צילום: עמית גרון)

         

        מעונות "אלנבי 85 החדשים" (שם זמני), ייבנו עבור הסטודנטים בפקולטה לרפואה. המגרש, בשטח של כ-1.4 דונם, ממוקם בשכונת קרית אליעזר, מחוץ לקמפוס הראשי אך בסמוך לפקולטה ולבית החולים רמב"ם, כדי לאפשר נגישות מרבית בין המעונות למוקדי הלימוד.

         

        על המגרש קיים מבנה מעונות בן 11 קומות, שתכנן האדריכל שלמה גלעד ב-1972. כחלק מפרוטוקול התחרות הוחלט כי המבנה הישן ייהרס לטובת מעונות חדשים, שייתנשאו לגובה של 13-14 קומות ויכיל מינימום של 200 מיטות יחיד (רובן בדירות שני חדרים לארבעה שותפים), 15 חדרים לזוגות ושש דירות לאירוח מרצים אורחים. סך הכל כ-220 מיטות.

         

        למקום השלישי הגיעה הצעתו של אופיר פיכמן (הדמיה: ולדימיר ברודצקי- Imagin Studio)
          למקום השלישי הגיעה הצעתו של אופיר פיכמן(הדמיה: ולדימיר ברודצקי- Imagin Studio)

           

          בין המרחבים המשותפים מרפסות פתוחות לנוף (הדמיה: ולדימיר ברודצקי- Imagin Studio)
            בין המרחבים המשותפים מרפסות פתוחות לנוף(הדמיה: ולדימיר ברודצקי- Imagin Studio)

             

            על פי שופטי התחרות, בהצעות שהוגשו נשקלו היבטים רבים, ובהם מקוריות, יצירתיות, תרומת הבניין לסטודנטים ולציבור הרחב, חידוש עירוני, אלגנטיות ורבגוניות צורנית. בנוגע להצעה הזוכה ציינו השופטים כי היא "מייצרת מפגשים מעניינים ברמת הבניין וברמת הרחוב, והתוצאה היא בניין חדשני המציע איכות חיים וקהילה, ומהווה מנוף לחידוש אורבני".

             

            החלופה הזוכה מורכבת ממספר נפחים, שרוכבים בזוויות שונות על קומת מסד פתוחה בחלקה. החלקים מסתדרים כך שבמרכז המבנה הגדול נותר אטריום פתוח לשמיים, וסביבו תוכננו הפונקציות הציבוריות של המעונות. חלוקת המבנה גדול הממדים לתת-מבנים בעלי אופי ייחודי – הן במראה החזיתות והן בחומריות שלהן – מאפשר לו מראה פחות גנרי ודחוס. חלק מהחזיתות כוללות צמחייה, רפפות והצללות בצפיפויות שונות.

             

            חדרי מגורים שמסודרים סביב מרחב משותף ופתוח היא שכיחה בתכנון מעונות, שכן היא עונה בו זמנית על הצרכים הפרטיים ועל הצרכים הציבוריים. כך, לדוגמה, חצב האדריכל האמריקאי סטיבן הול חללים ציבוריים אמורפיים בתוך מבנה מעונות הסטודנטים העצום שתכנן ב-MIT. אלו צמודים למעברים הציבוריים ויוצרים מעין עיר נמלים פנימית שמעודדת מפגשים ותקשורת בין הסטודנטים. כמוהם גם המעונות שתכנן האדריכל הפיני אלוור אלטו באותו מוסד.

             

            למקום השני הגיעה הצעתם של ניר עובדיה ורם קפלן (הדמיה: אדריכל רם קפלן, אדריכל ניר עובדיה)
              למקום השני הגיעה הצעתם של ניר עובדיה ורם קפלן(הדמיה: אדריכל רם קפלן, אדריכל ניר עובדיה)

               

              רצף קומתי של חללים משותפים ללימוד קבוצתי (הדמיה: אדריכל רם קפלן, אדריכל ניר עובדיה)
                רצף קומתי של חללים משותפים ללימוד קבוצתי(הדמיה: אדריכל רם קפלן, אדריכל ניר עובדיה)

                 

                "כאשר הסטודנטים יגיעו בסיומו של יום לימודים עמוס לבניין המעונות, הם צריכים להרגיש שהגיעו ל'בית' רחוק מהבית", אומר פרופ' פרץ לביא, נשיא הטכניון ומי שגם שפט בתחרות, "בו יוכלו לנוח ולהתרענן, לפגוש חברים באווירה נינוחה, ואף להמשיך ולשקוד על הלימודים, בסביבה שקטה".

                 

                כל יחידת דיור תכיל מטבח עם כיריים ומקרר, פינת אוכל ופינת ישיבה. כל זוג סטודנטים יחלוק תא שירותים אחד, וכל ארבעה יחלקו חדר רחצה אחד. החדרים הפרטיים תוכננו בשטח של כ-10 מטרים רבועים, והם ירוהטו במיטה, שולחן, כיסא, ארון, ארונית ומדפים לכל סטודנט. מעבר לחדרים הפרטיים מתוכננים מועדון, מרכז לימוד, חדר כביסה ומרחבים משותפים פתוחים, כגון מרפסות.

                הפרסים לזוכים יוענקו בטקס שיתקיים בתחילת אפריל בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון.

                 

                האם ב-2045 הטכניון יהיה עיר בתוך עיר? לחצו על התמונה לכתבה המלאה: 

                איך ייראה הטכניון ב-2045? לחצו לכתבה המלאה (באדיבות הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים ואגף בינוי ותחזוקה בטכניון)

                 

                 

                 
                הצג:
                כל התגובות לכתבה "הוכרזו הזוכים בתחרות לתכנון המעונות החדשים בטכניון"
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד