שתף קטע נבחר

"כלכלת יוון - על המסלול הנכון"

אומרת הממשלה באתונה, כתשובה על דו"ח ספקני מאת ארגון בינלאומי - אבל גם מודה כי המצב מצוי בנקודה מכרעת

"כלכלת יוון מצויה על המסלול הנכון" - הצהירה היום (ה') ממשלת יוון, בתגובה על דו"ח ספקני מאת מומחי הארגון לשיתוף-פעולה כלכלי ולפיתוח (OECD); אבל היא הודתה כי המצב מצוי "בנקודה מכרעת".

 

שר האוצר גיורגיוס אלוגוסקופיס, במסיבת-עיתונאים, הבהיר כיצד תיושב הסתירה - שמשתמעת, חלקית, בין 2 מרכיבי ההצהרה. הממשלה תקטין את

הגירעון התקציבי, ותבצע ריפורמה מקיפה במערכת-הפנסיה אשר נהוג לתארה במונחים "שבירה", "תשושה".

 

"למרות שיעור הצמיחה הגבוה" - ציין השר - "קיימות בעיות רבות שלא נפתרו, ואשר יש לטפל בהן במהרה ובאורח שיטתי". מומחים הזכירו כי אכן, נרשמה צמיחה בשיעור 4.2% אשתקד; וכי זו הייתה שנה רביעית ברציפות שיוון רשמה צמיחה מהירה מן הממוצע של האיחוד-האירופי.

 

אבל אנשי הארגון לשיתוף-פעולה כלכלי ולפיתוח, שהשתתפו במסיבת-העיתונאים עם אלוגוסקופיס, מטילים ספק בתחזית הממשלתי ולפיה השנה ובשנתיים הקרובות יהיה שיעור צמיחה של 4.0% בממוצע. תחזית זו "נראית אופטימית, בהינתן הידוק-החגורה המשמעותי שמתוכנן להתבצע.

 

מומחי הארגון הבינלאומי דחקו בממשלת יוון, להקטין את הגירעון התקציבי; אחת הסיבות לגירעון זה היא ההוצאה הגדולה על המשחקים-האולימפיים באתונה (2004) - שהייתה 11 מיליארד אירו (13 מיליארד דורל), לעומת תחזית ראשונית שיוצאו עליהם רק 4.6 מיליארד אירו (5.5 מיליארד דולר).

 

"בפני יוון ניצבות משימות אדירות-ממדים" - הזהיר איש OECD, ז'אן-פיליפ קוטיס. "כדי לעמוד בהן בהצלחה, יש רק מעט מאוד מקום לשגיאות".

 

השר השיב כי הממשלה נחושה בדעתה, להגיע לידי כך שבסוף השנה הבאה יהיה הגירעון פחות מאשר התקרה המקסימלית (3.0%) מן התוצר המקומי הגולמי כפי שקובעים עקרונות האיחוד-האירופי; כלומר, מחצית (ויותר) מן הגירעון האדיר - 6.1% מהתמ"ג - אשר נרשם בסוף השנה שעברה.

 

הארגון הבינלאומי היה מעדיף כי הגירעון יהיה עוד יותר קטן, ואף כי יוחלף בעודף-תקציבי. מומחיו רומזים כי על ממשלת יוון ליישם "פיקוח יותר תקיף על

ההוצאה הבסיסית, תוך התמקדות במשכורות של עובדי-המדינה ובעלויות שמייצגות מערכות החינוך והבריאות".

 

מומחי OECD הזהירו לגבי מערכת הפנסיה וציינו את חשיבותה של רפורמה בה; הדו"ח הדו-שנתי שלהם תיאר את המערכת במונחים "בלתי-איתנה" מבחינה אקטוארית (חישוב ההתחייבויות מול הנכסים הקיימים והצפויים) - וכי הינה "לא מספיק מתוקנת", שהרי לא הוקטנו (ובוודאי לא בוטלו) תוכניות-פרישה מיוחדות כגון אלה המעניקות פנסיה מוקדמת לקבוצות בעלות זכויות-יתר. השר הודה בנכונותן של אזהרות אלה: "עלינו למצוא דרך להגיע אל קונסנסוס בדבר הבטחת קיומה ארוך-הטווח של מערכת הפנסיה".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
האולימפיאדה. סיבה עיקרית לגירעון
צילום: איי פי
מומלצים