שתף קטע נבחר

ועדה של הרבנות וארגוני הנשים תדון במסורבות הגט

ארגוני הנשים רושמים ניצחון: היום דנו נציגות הארגונים עם הרבנים הראשיים בתופעת מסורבות הגט. אחת מהן, רחל עזריה: "יש פה אמירה. עד היום הרבנים כלל לא הכירו בבעיה הזו. עכשיו הם מדברים איתנו וזו פעם ראשונה שזה קורה". הרב הראשי הספרדי שלמה עמאר: "מקבל את הביקורת בהבנה, אך לפעמים מתלבשים באיצטלות שונות כדי לנגח את בתי הדין הרבניים".

הרבנות הראשית לישראל תקים ועדה משותפת עם ארגוני הנשים המטפלים במסורבות הגט לפתרון הבעיה ההולכת ומתרחבת – כך סוכם היום (ב') בפגישה שנערכה בלשכת הרבנים הראשיים בירושלים. בפגישה השתתפו הרבנים הראשיים, נציגות ארגוני הנשים, נציגי משרד מבקר המדינה ומשרד המשפטים וכן חברי כנסת מטעם הוועדות לביקורת המדינה ולמעמד האישה.

 

בדיון העלו נציגות הארגונים השונים את הבעיות בתופעת סרבנות הגט ומחו בפני הרבנים הראשיים על התנהלות בתי הדין הרבניים בנושא. "הגענו למצב שאנו רואים נשים רבות שמחכות שנים על גבי שנים לקבלת הגט, מחתה עורכת הדין בתיה כהנא-דרור מארגון "מבוי סתום" במהלך הפגישה.

 

"אנחנו בעד שיפורים ובעד יעילות במערכת אבל הגענו למצב שאנו חשים שחייבים אלטרנטיבה, שחייבים להקים בתי דין אלטרנטיביים לבית הדין הרבניים. אנו קוראים לפיקוח הרבה יותר הדוק על בתי הדין הרבניים", אמרה כהנא דרור בדיון. רחל עזריה, מנהלת ארגון "במבוי סתום" המטפל במסורבות גט ועגונות אמרה : "החוק נגמר רגע פני שנכנסים לבתי הדין הרבניים".

 

ד"ר רות הלפרין-כדרי, משפטנית באונ' בר אילן, אמרה כי בית הדין הרבניים שולפים יותר ויותר את מה שהיא כינתה "נשק יום הדין" - ביטולי גט שכבר ניתנו וכל זאת בשל מלחמות על סמכויות בין בתי הדין הרבניים לבין בתי המשפט לענייני משפחה.

 

במהלך הדיון נאמר כי במקרים רבים, מחייבים הדיינים את האישה, שבעניינה הם דנים, לוותר על קביעותיה בבתי המשפט האזרחיים שם היא זכאית לקבלת סעד, ומצבה משופר, ולהעביר את התיקים לבית הדין הרבני, שם ידו של הבעל על העליונה.

 

עורך הדין פרץ סגל ממשרד המשפטים הבהיר בדיון: "בית הדין חייב לכבד את החוק. אסור לחייב אישה להבעיר סמכויות מבית המשפט לענייני משפחה לבית הדין הרבני.

 

נשות "קואליציית עיק"ר" - ארגון הגג המאגד 25 ארגוני נשים המטפלים יום יום בתופעת מסורבות הגט והעגונות- הביעו היום ספקנות באשר לתועלת שתניב הועדה שעל הקמתה הוחלט היום: "אני לא בטוחה שהוועדה הזאת תניב פירות", אמרה סוזן וייס, מנהלת מרכז "צדק" לנשים, "זה לא שאין רצון אבל ההלכה, כפי שמפרשים אותה בבתי הדין הרבניים, היא מאוד מצומצמת והם פשוט לא יפרשו אותה בדרך שתביא פתרונות".

 

עם זאת, בארגוני הנשים רושמים היום הישג גדול, לא בגלל הקמת הוועדה, אלא בשל עצם קיומו של הדיון שהשתתפות הרבנים הראשיים: "יש פה אמירה. עד היום הם כלל לא הכירו בבעיה הזו", אומרת רחל עזריה. "עכשיו, מכירים בזה שיש בעיה ושצריך פתרונות. הם מדברים איתנו וזו פעם ראשונה שזה קורה".

 

עורכת הדין כהנא דרור הוסיפה: "הרבנים הראשיים הרגישו לחץ ואיום.ץ בלי לחץ , בלי איומים שנקים מערכת אלטרנטיבית – כלום לא יזוז. שנים מדברים איתנו על זה שהמערכת משתפרת אבל שפועל לא קורה כלום וכל יום אנחנו מטפלים במסורבות גט חדשות, שמחכות כבר שנים לגט שלהן. אין עצמאות הלכתית, ואין פה אומץ לתקן תקנות".

 

הרב הראשי הספרדי שלמה עמאר, אמר בישיבה כי הוא מקבל את הביקורת בהבנה, ואולם לדבריו – האחרונה "נעשים צעדים שמעולם לא היו בבתי הדין הרבניים. אנחנו מנסים למגר את התופעה של איחורי דיינים ויציאות מוקדמות של דיינים מהדיונים".

 

הוא הוסיף: "לפעמים מכניסים נימה אישית של אנשים שלא נוח להם בחוק הקיים מתורת ישראל ומתלבשים באיצטלות שונות כדי לנגח את בתי הדין הרבניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הרב עמאר. נפגש עם ארגוני הנשים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים