שתף קטע נבחר

השוואה: מלוניות ליולדות ב'שיבא' וב'איכילוב'

האופנה החלה במגזר החרדי, אבל היא מתפשטת גם במגזר החילוני: מלוניות לנשים יולדות, הצמודות לבתי-החולים. משך השהייה של יולדות במחלקות הולך ומתקצר, ויותר נשים מוכנות לשלם כדי להישאר עוד יומיים-שלושה במנוחה מפנקת עם טיפול אישי. באפריל נפתחה מלונית חדשה בצמוד לבית-החולים איכילוב. בדקנו את התנאים ואת המחירים והשווינו לעומת המלונית הוותיקה בשיבא, תל-השומר

המילה האחרונה של היולדת העדכנית בגוש דן היא שהות קצרצרה מיד לאחר הלידה, למנוחה ולפינוק, במלונית הצמודה לבית-החולים, אפשר עם הבעל, אפשר אפילו עם הילדים, רצוי במימון ההורים. מה שהתחיל באופנה של המגזר החרדי - שבו ליולדות רבות מחכים עוד כמה ילדים קטנים בבית ומנוחה של

יום-יומיים נחוצה להן מאוד לפני החזרה אל היומיום העמוס - צובר תאוצה גם במגזר החילוני. בבית-החולים שיבא בתל-השומר פועלת מלונית כבר חמש שנים (בייבי שיבא), לפני כחודש נפתחה מלונית גם באיכילוב (בייבי ליס), ולפחות עוד חצי תריסר מלוניות מצויות בשלבים שונים של תכנון בבתי-חולים אחרים (בהם בילינסון, אסף הרופא, הדסה עין כרם, מאיר ורמב"ם). זאת בנוסף לארבעה מרכזים ליולדות שפועלים במגזר החרדי. יותר ויותר יולדות רוצות היום טיפול אישי, ולא לשכב אחרי הלידה בחדר אחד עם עוד יולדות, אומרת נטלי הורוויץ, המנהלת בפועל של בייבי ליס.

 

אם בעבר התארחו במלונית של שיבא כ-15% מהיולדות שילדו בבית-החולים, היום כבר מדובר ב-30%. זאת למרות המיתון, ולמרות שמענק הלידה, שאצל חלק מהיולדות מימן את השהות במלונית, צומצם. התופעה קורית בראש ובראשונה בגלל ההתקצרות הדרמטית של שהות היולדות במחלקות הלידה. משרד הבריאות אמנם הנחה את בתי-החולים להשאיר יולדות באשפוז לפחות 48 שעות אחרי לידה רגילה, אבל במקביל הותיר להם אפשרות לשחרר יולדות מוקדם יותר, על-פי תנאי העומס במחלקה.

 

התוצאה: יולדות רבות משתחררות כבר אחרי 36-24 שעות. אפילו כאלה שעברו ניתוחים קיסריים משוחררות לא פעם אחרי 48 שעות. זאת לעומת חמישה ימי אשפוז בעבר. לא כל היולדות בנויות להגיע הביתה עם התינוק מהר כל-כך, ותקופת ביניים קצרה במלונית היא פתרון טוב. השהות במלונית הפכה במקביל למתנה פופולארית שנותנים הורים או קרובי משפחה ליולדת.

 

גם במלונית של שיבא וגם בזו של איכילוב מקבלים יולדות אחרי לידה רגילה כעבור 12 שעות, אחרי לידה מכשירנית (לידת ואקום למשל) כעבור 24 שעות,

ואחרי ניתוח קיסרי כעבור 48 שעות. באיכילוב משוחררת היולדת בתוך המחלקה ואחר-כך עוברת למלונית. בתל-השומר היא עוברת את תהליך השחרור, כולל בדיקה רפואית, במלונית.

 

אגב, כאשר נפתחה המלונית בתל-השומר, היא התהדרה בשורה של פינוקים כמו מסאז'ים וקורסים שונים ומשונים. כל זה נפסק. בבית-החולים גילו שהיולדות מבקשות פשוט לנוח, והמסאז'ים אפילו יכולים להזיק להן רפואית. בבייבי ליס שליד איכילוב אפילו לא התחילו עם הפינוקים האלה.

 

לעומת זאת, שהות הבעל במלונית היא פופולארית מאוד, ואפילו שהות של הילדים בחלק מהזמן. מספר הילדים שניתן להכניס משתנה לפי גודל החדר. בשיבא בייבי נרשם שיא: לסוויטה של אחת היולדות הגיעו בסוף שבוע הבעל ועוד חמישה ילדים.

 

התחרות בין בתי-החולים על היולדות עושה ותעשה להן טוב. בעקבות פתיחתה של בייבי ליס הגיב השבוע שיבא במבצע מחירים במלונית שלו, וכן בהאצת תהליך השיפוצים במחלקת היולדות עצמה. זו היתה בעבר מחלקת היולדות המרווחת הראשונה בארץ, אבל היום, מול השדרוג העצומה שעוברות מחלקות היולדות, היא נחשבת מפגרת בתנאיה הפיזיים.

 

"כל הזמן מרננים עלינו שלא השקענו במחלקת היולדות שלנו כדי לדחוף את היולדות להזמין שהות במלונית שלנו", אומר פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל בית-החולים, "אז צוחק מי שמשפץ אחרון. לקח לנו זמן לגייס את הכסף, אבל בעוד שנה תעמוד על תילה מחלקת יולדות חדשה ומשופצת, בהשקעה של מיליון דולר - כולם מכספי תרומות. היתה לנו התלבטות איך לבצע שיפוץ מסיבי במחלקה קיימת ומתפקדת. נעבוד בחלקים, בשיטת השיפוץ הזוחל".

 

שדרוג מחלקות היולדות ותופעת המלוניות לא מתרחשים במקרה, מסבירים לנו בענף. היולדות נחשבות לאחד ממקורות הרווח החשובים של בתי-החולים: הביטוח הלאומי מעביר לבתי-החולים 6,540 שקלים לכל יולדת, בלי קשר לצורת הלידה - קיסרית או רגילה. לידת פג מזכה את בית-החולים בתוספת של 106,000 שקל. ככל שהיולדת שוהה פחות בבית-החולים - היא משתלמת יותר. זאת למרות שבבתי-החולים טוענים כי 80% מההוצאות מתבצעות כבר במהלך הלידה עצמה.

 

בתי-החולים משתמשים במלוניות ככלי לקידום האטרקטיביות שלהם בעיני היולדות הפוטנציאליות, שרובן בוחרות היום את בית-החולים שבו הן רוצות ללדת. מה גם שהמלונית מהווה יחידת רווח בפני עצמה, בין אם בית-החולים מפעיל אותה בעצמו, כמו בתל-השומר, ובין אם היא מופעלת על-ידי יזם פרטי ובית-החולים רק משכיר לה שירותי אחיות ורופאים, כמו באיכילוב. פרופ' רוטשטיין מתעקש שבשיבא המלונית איננה מהווה יחידת רווח בפני עצמה, ולכן יש התלבטות מתמשכת אם לקדם את שיווקה.

 

סיירנו בשתי המלוניות הקיימות והשווינו תנאים.  


 

המלונית היא בבעלות בית-החולים ומצויה בשטח בית היולדות, מעל המחלקה. בשלב ראשון היא הופעלה במכרז על-ידי חברת אפרופו. מינואר 2004 היא מופעלת על-ידי בית-החולים. מתקבלות אליה יולדות משיבא ומכל בית יולדות אחר. היולדת יכולה לעלות למלונית גם כאשר התינוק עדיין מטופל בבית-החולים, למשל כאשר מדובר בפג או בתינוק חולה צהבת.

 

  • מספר חדרים: 51.

 

  • תפוסה: 30-24 יולדות בממוצע.

 

  • שהות ממוצעת: שני לילות, שלושה ימים. יש אפשרות להארכה, והיא פופולארית במיוחד כאשר התינוק נשאר באשפוז בבית-החולים, או בלידות תאומים. כבר נרשמו מקרי שיא של חודש ומעלה. בשהייה ממושכת יש הנחות, על בסיס כל מקרה לגופו.

 

  • חדרים: יש ארבעה סוג חדרים - רגיל (מרווח), מיני-סוויטה, מידי-סוויטה וסוויטה גדולה, שבה אפשר לארח אפילו בן זוג ושלושה ילדים. בכל חדר יש פינת החתלה עם הציוד הבסיסי הנדרש וכן כיור ואמבטיה ליילוד, חדר רחצה
    באדיבות יחידת צילום שיבא
    גדול עם אמבטיה, מטבחון עם מקרר קטן, לחצן מצוקה (וכל יולדת מקבלת בנוסף צמיד מצוקה, שעליו היא יכולה ללחוץ בעת מצוקה), חוט משיכה להזעקת עזרה באמבטיה.

 

  • מראה המלונית: המלונית גדולה מאוד ומרווחת. באזור ההנקה הצמוד לתינוקייה ספרנו לא פחות מתריסר כורסאות הנקה המופרדות זו מזו בווילון. הריהוט בחדרים ובלובי נוח, המרחבים עתירי שיש, אם כי קיים הבדל בין החדרים באגף הישן לאלה שבאגף החדש. בשטחים הציבוריים יש נופך של מראה מוסדי - של בית-חולים.

 

  • תנאים: אין שעות ביקור. כל יולדת יכולה לבחור בין ביות, כלומר שהות במלונית עם התינוק, או השארת התינוק בתינוקייה, או שילוב בין השניים. לא צריך להודיע מראש - אפשר לשנות את ההחלטה בכל רגע. יש אפשרות לערוך במקום ברית מילה באולם צמוד קטן שמכיל עד 50 איש. עלות השכרת האולם: 800 שקל. עלות התפריט: 70-35 שקל למנה.

 

  • צוות: ההסעדה ושירותי החדרנות מופעלים על-ידי קבלני משנה. שאר אנשי הצוות הם עובדי בית-החולים.

 

  • השגחה רפואית: יולדת המוגדרת כמאושפזת (שטרם עברה הליך שחרור ממחלקת היולדות) נבדקת בבוקר על-ידי רופא. בתינוקייה יש שתי אחיות במשך 24 שעות ביממה. רופאי ילדים ויולדות של בית-החולים מוזעקים על-פי הצורך.

 

  • מחירים: השהייה המינימלית היא של שני לילות. המחירים הם על בסיס שתי ארוחות ליום. הארוחות הן חלביות או כוללות דגים. כרגע נמצא בשלבי הקמה גם מטבח בשרי. עלות שני לילות: בחדר רגיל - 1,350 שקל, במיני-סוויטה - 1,475 שקל, במידי-סוויטה - 1,530 שקל, ובסוויטה - 1,575 שקל. ילדים - הלינה חינם, על הארוחות משלמים לפי מה שמזמינים. יולדת שעולה לבד, ללא התינוק - 450 שקל ללילה.

 

  • מבצעים: מ-1 ביוני משווקות גם חבילות של שלושה לילות במחירי מבצע: חדר רגיל עם פנסיון מלא (שלוש ארוחות), כולל לינה וארוחת בוקר של בן הזוג, יעלה ליולדות שעברו ניתוח קיסרי 1,350 שקל. ליולדות רגילות - 1,500 שקל (1,725 שקל בסוויטה). עכשיו מוצע מבצע למי שצפויות ללדת אחרי 1 ביוני: תלושי שי לחבילת שהייה במלון כמתנת לידה ליולדת, בהנחה של 5%, וכן הנחה של 50% בדמי ההצטרפות למועדון היולדות של בית-החולים. הרכישה באמצעות הטלפון (03-5303000, בימים א'-ה' בין שמונה בבוקר לארבע אחר-הצהריים) או במלונית אחרי שעות העבודה (03-5316444).

 

  • כמה זמן מראש להירשם: מומלץ להירשם חודש-חודשיים מראש, במיוחד כשמדובר בלידות הצפויות בתקופות עומס - סופי שבוע, חגים, חג שצמוד לשבת וכו'. ניתן גם להירשם כאשר נכנסים לחדר הלידה. הזמנה מותנית במתן מקדמה של 200 שקל. במקרה של ביטול מסיבות רפואיות, כמו לידה מוקדמת או מאולצת בבית-חולים אחר, מוחזרת המקדמה. בכל ביטול מסיבה אחרת לא מחזירים את המקדמה.

 

  • השירות הטלפוני: המוקדנית שהשיבה לנו היתה אדיבה מאוד והשיבה על כל שאלותינו הרבות. עם זאת, למרות שהתעניינו בהזמנה לחודש אוגוסט, היא לא גילתה לנו שמתוכנן מבצע לתקופה זו. בנוסף, רק לאחר ששאלנו טרחה להסביר שבמקרה שהיולדת מגיעה למלונית אחרי פחות מ-24 שעות מאז האשפוז, היא נהנית מלילה שלישי חינם.

 

  • התפריט: הקפיטריה מופעלת על-ידי חברת נורקייט. אפשר גם להזמין אוכל לחדרים, כולל אוכל בכשרות מהודרת. מחירים לדוגמה, אם רוצים להזמין מעבר לארוחות הכלולות במחיר: אספרסו קצר או ארוך - 7 שקלים. קפה הפוך רגיל - 10 שקלים, גדול - 13 שקלים. שוקו - 12 שקלים. כוס פפסי/מירנדה/7 אפ - 9 שקלים. פפסי מקס - 10 שקלים. מיץ תפוזים /לימונדה - 7 שקלים. מים מינרליים - 6 שקלים. בייגל - 29 שקל. כריכים - 35-33 שקלים. פיצה מרגריטה - 35 שקל, ועל כל תוספת - 3 שקלים. ארוחות צהריים ובוקר לאורחים - 41 שקל. ארוחת ערב - 45 שקל. שירות חדרים – 7 שקלים לארוחה. שירות חדרים ליום מלא (כל הארוחות באותו יום) - 10 שקלים.


 

המלונית נפתחה באפריל כחלק מקומפלקס המכיל גם את מלון ויטל (60 חדרים), בהשקעה כוללת של 52 מיליון שקל. היא בבעלות פרטית של חברת ארידן אחזקות בע"מ, ומצויה בשטח פרטי של המרכז המסחרי מרכז ויצמן, הצמוד לאיכילוב. מתקבלות אליה בשלב זה אך ורק יולדות מליס, אחרי שעברו שחרור בתוך בית-החולים. קבלת יולדות מבתי-חולים אחרים צריכה עדיין לעבור אישור של הדירקטוריון ובית-החובלים.

 

  • מספר חדרים: 22.

 

  • תפוסה: מוקדם מדי לקבל נתונים. בביקור במקום התרשמנו שהתפוסה חלקית.

 

  • שהות ממוצעת: 3-2 לילות. יש אפשרות להארכה, ובשהיות ממושכות ניתן לבקש הנחה.

 

  • החדרים: שלושה סוגים - רגיל, מיני-סוויטה וסוויטה. בכל חדר פינת החתלה כולל ציוד ראשוני. היולדת המשתחררת מקבלת ציוד ראשוני של חיתול חד-פעמי, מוצץ ומשחה לטוסיק. יש לחצן מצוקה מעל המיטה ובאמבטיה.
    באמבטיה יש חלוק רחצה וכפכפים. את הכפכפים מקבלים במתנה. בחדר האמבטיה מקלחת בלבד. הריהוט בחדרים אחיד. המראה מהודר.

 

  • מראה המלונית: השטחים הציבוריים קטנים בהשוואה לשטחים הציבוריים בתל-השומר, וגם החדרים והמסדרונות מרווחים אבל נראים מעט קטנים יותר, כולל התינוקייה. פינת ההדרכה להנקה קטנה יחסית. עם זאת, המראה הכללי מהודר ומסוגנן יותר, כשל מלון בוטיק מוקפד ומעוצב, ללא סממנים מוסדיים.

 

  • התנאים: כמו בשיבא, כל יולדת יכולה לבחור בין ביות, השארת התינוק בתינוקייה או שילוב בין השניים. גם כאן לא צריך להודיע מראש, אפשר לשנות החלטה בכל רגע. אין שעות ביקור, אם כי אנשי המקום ממליצים להמעיט בביקורים בשעות הצהריים. האפשרות לערוך במקום ברית מילה מוגבלת מאוד. כרגע ניתן רק לבצע את הטקס עצמו בנוכחות מניין משתתפים בסוויטה, כולל שירותי קייטרינג. במלונית מוכנים גם לספק שירותי קייטרינג לאולם חיצוני או לבית פרטי. בעתיד מקווים ליצור שיתוף פעולה עם פרויקט הדיור המוגן הסמוך של פאלאס, שיאפשר השכרת אולם.

 

  • הצוות: רק האחיות בתינוקייה הן עובדות בית-החולים, השאר הן עובדות החברה המפעילה.

 

  • השגחה רפואית: רופאי ילדים ורופאי נשים מגיעים מבית-החולים איכילוב על-פי הצורך. אין רופאים הקשורים למלונית. בתינוקייה יש שתי אחיות, 24 שעות ביממה.

 

  • מחירים: השהות המינימלית היא של שני לילות. המחירים לחבילות של שני לילות בתנאים של חצי פנסיון (ארוחות בוקר וערב) ליולדת בחדר רגיל - 1,258 שקל, במיני-סוויטה - 1,498 שקל, בסוויטה - 1,578 שקל. כל לילה נוסף - מ-296 שקל לחדר רגיל ועד 789 שקל לסוויטה. אירוח בן זוג כרוך בתוספת של 235 שקל ללילה על בסיס לינה וארוחת בוקר. עד סוף מאי - אירוח בן הזוג חינם. ילד מעל גיל 6- תוספת של 140 שקלים, מתחת לגיל 6 - חינם. נשים שנשארות לשבוע ומעלה מקבלות הנחה של 30%-10%, ואם הן נשארות תקופה ארוכה ללא התינוק, במקרה של תינוק פג למשל, מוצע להן לעבור עם בן הזוג למלון ויטל הסמוך, במחירים של 520-470 שקל לחדר זוגי כולל ארוחת בוקר.

 

  • כמה זמן מראש להירשם: מומלץ להירשם שלושה חודשים מראש. אפשר גם להירשם עם הכניסה לחדר הלידה או למחלקה. הזמנה מותנית במקדמה של 250 שקל, המוחזרת במלואה במקרה של ביטול מסיבות רפואיות, אבל רק מחציתה מוחזרת במקרה של ביטול מסיבות אחרות.

 

  • השירות הטלפוני: המוקדנית היתה אדיבה מאוד אבל סירבה לפרט מידע בטלפון. היא התעקשה להעביר לנו מידע בפקס, אך המידע לא הכיל כל מה שרצינו לדעת, כמו למשל אם אפשר לארח ילדים בחדר, מהי עלות לילה נוסף ועוד.

 

  • התפריט: מגוון ועשיר מאוד. מחירים לדוגמה להזמנה מחוץ למה שכלול במחיר: אספרסו קצר/ארוך - 8 שקלים. קפה הפוך קטן - 9 שקלים, גדול - 11 שקלים. שוקו - 12 שקלים. משקאות מוגזים - 8 שקלים. ארוחות: בוקר קונטיננטלית - 25 שקל, ישראלית - 38 שקל, ארוחת ערב למשפחה - 56 שקל לאדם, ארוחת חג או ערב שבת לאורחים - 79 שקל. סלט - 36-31 שקל. אומלט - 28 שקל. בייגל - 35-31 שקל. כריך - 35-28 שקל. אין פיצות. אין תוספת מחיר עבור שירות חדרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בייבי ליס. מראה מהודר
באדיבות יחידת צילום שיבא
שיבא בייבי. מרחבים עתירי שיש
באדיבות יחידת צילום שיבא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים