מאת נעמה ריבה

בקיר פרופיל הפייסבוק "הצילו את נווה צדק", שבו עוסקים במאבק נגד בנייה לגובה בתל אביב, התפרסמו השבוע סטטוסים הקוראים לציבור לבוא ולהשפיע בדיון שייערך ביום רביעי הקרוב (17.9) ויעסוק בתוכנית העירייה לבנות שני מגדלים ליד הדולפינריום. המתנגדים דורשים מהעירייה לחייב את היזם במטלות ציבוריות כגון בריכה, בית ספר שכונתי, מועדון לקשישי השכונה או מרכז לילדים. הפרויקט מעורר התנגדות לא רק בקרב תושבי נווה צדק אלא גם בתנועה לאיכות השלטון, בעמותת "אדם טבע ודין" ובקרב תושבים נוספים מהאזור.

על פי מסמך שהגיע לידי ערוץ האדריכלות של Xnet, הדיון שייערך בעירייה הוא לצורך הפרוטוקול בלבד: במסמך (שנושא את תאריך הדיון, אף שהוא הוכן מראש) נכתב שצוותי התכנון ממליצים לדחות את רוב הטענות של המתנגדים - עוד בטרם שמעו אותן. כיוון שהיסטוריית ההתנגדויות בתל אביב מלמדת שחברי הקואליציה העירונית מצביעים בדרך כלל בהתאם להמלצתם של צוותי התכנון, סביר להניח שהתוכנית תתקבל. נציגי מרצ אמנם אמורים להתנגד, אך הם מהווים מיעוט שולי.

> חשיפת Xnet: תוכנית המגדלים שייבנו לאורך חוף תל אביב

מהו נוהל ההתנגדות?

המתנגדים הגישו מראש בכתב את טענותיהם, המועברות לצוות התכנון העירוני שמגבש המלצות ומעבירן לחברי הוועדה המקומית (חברי המועצה), טרם הדיון הפומבי בסוגייה. התושבים באים לדיון לאחר שכבר גובשו המסקנות של צוות התכנון וחברי המועצה, כך שהשפעתם על התוכנית קלושה.

מהעירייה נמסר בתגובה ל-Xnet, כי "צוות התכנון אינו מגבש מסקנות מראש אלא המלצות בלבד, והוועדה מקבלת את החלטותיה בין אם הדבר תואם את המלצת הצוות המקצועי לבין אם לאו.על פי הנוהל, הצוות עובר על ההתנגדויות שהתקבלו לתכנית, בוחן אותן ומרכז את הטענות ומצרף המלצה לוועדה, האם לקבל את ההתנגדות או לדחות אותה. חברי הוועדה מקבלים את כל החומר מראש בדראפט טרם הדיון בוועדה. בדיון שוקלת הוועדה את הטענות ואת המענה ומחליטה אם לקבל את ההתנגדות או לדחותה".

>> ים של דמעות: איך ויתרו בעירייה על הדולפינריום

 

הדולפינריום בימיו היפים. האם ראוי להרוס אותו לטובת משטח דשא, או שעדיף להשמישו מחדש לטובת התושבים? (אוסף אדריכל נחום זולוטוב באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)
הדולפינריום בימיו היפים. האם ראוי להרוס אותו לטובת משטח דשא, או שעדיף להשמישו מחדש לטובת התושבים? (אוסף אדריכל נחום זולוטוב באדיבות ארכיון אדריכלות ישראל)

 

עסקת חילופי הקרקעות

מאחורי התוכנית להקים שני מגדלים באזור הדולפינריום עומד היזם יוסף בוכמן. הוא הגיש אותה במסגרת עסקת חילופי קרקעות בינו לבין העירייה, שהחלה ב-1989. הפרשה מפורטת בתזה שכתבה האדריכלית ד"ר יעל אלואיל על קו החוף של תל אביב. בוכמן, לפי התזה, זכה בקרקע תמורת 4.5 מיליון דולר בעקבות מכרז שבו התמודד מול יזמים נוספים. זמן קצר לאחר הזכייה, בתחילת שנות ה-90, הציע תוכנית שעיצב האדריכל היהודי-קנדי משה ספדיה וכללה ייבוש רצועת ים ברוחב 150 מטר שעליה יוקם מלון בצורת שער (מכאן שם התוכנית: "שער לישראל"). לפרויקט קמו מתנגדים רבים, בהם האדריכל יעקב רכטר, מתכנן הטיילת (שהלך לעולמו ב-2001).

מודל התוכנית של האדריכל משה ספדיה, "שער לישראל"

בעקבות ההתנגדויות בוטלה התוכנית, ובוכמן החל לגבש פרויקט חדש עם אדריכל אחר, גיורא רוטמן. במסגרת תוכנית זו גובשה עם העירייה החלטה, שלפיה בוכמן יוותר על שטח הדולפינריום (ויהרוס אותו) לטובת פארק שימשיך את הטיילת, והעירייה בתמורה תעניק לו קרקעות ציבוריות מהעבר השני של הכביש, כולל קרקעות שיופקעו מגן הכובשים. כפי שההיסטוריה מוכיחה, עסקות הנדל"ן הגדולות ביותר בתל אביב מתרחשות על קרקעות ציבוריות או כאלה שהן בעלות אופי ציבורי (שרונה, רויאל ביץ', אסותא, מגדל שלום ועוד).

מתכננת המחוז: התושבים ישלמו מחיר כבד

סגנית ראש העירייה, מיטל להבי, אמרה בראיון ל-Xnet לפני שנה וחצי שזו המדיניות: להזניח מקום מוצלח ולדרדר את מצבו כדי להצדיק בדיעבד פרויקטים עתירי תקציב. "זאת מגמה שנראתה גם בדולפינריום", היא ניבאה. בדיון שנערך בוועדה המחוזית בתחילת 2013 פרץ ויכוח בין מהנדס העיר, עודד גבולי, שמייצג את עמדת ראש העירייה, לבין מתכננת מחוז תל אביב, נעמי אנג'ל, שאמרה לו שתושבי העיר עומדים לשלם מחיר כבד בעקבות בנייתם של שני המגדלים, שכן הן "יושבים לא ממש במקום אידיאלי". גבולי, מצדו, התלונן על התסקיר הסביבתי שהוא נדרש לעשות בעקבות בקשתו להקים מבנה ספורט ימי בשטח של 500 מ"ר, שיחליף את הדולפינריום. בעניין שני המגדלים אמר: "זה לא מחיר כבד לתפיסת העולם שלי". הוא גם אמר שיש לו עניין בהקמת מגדלים, מלונות ובנייני מגורים על קו החוף, בתקווה שאלה יגרמו לפיתוח של רחובות הרברט סמואל והירקון, שאותם תיאר כמוזנחים. 

גבולות תוכנית הדולפינריום, מתוך ה-GIS של עיריית תל אביב. התוכנית כוללת שטחים מגן הכובשים ושטחים ציבוריים נוספים

 

ההדמיה הקודמת של מגדל הדולפינריום (צילום מסך מהאתר של גיורא רוטמן)
ההדמיה הקודמת של מגדל הדולפינריום (צילום מסך מהאתר של גיורא רוטמן)

קבוצת ifsure, שבה חברים אלואיל, האדריכלים תמרה לוי וטולה עמיר והאמנים מאי עומר וציון אברהם חזן, מציעה להפעיל שיקול דעת בנוגע להריסתו של הרולפינריום ולהשתמש מחדש בחלקים מסוימים שלו כדי ליצור מתחם ציבורי פתוח-בנוי ייחודי. לטענתם, הצעתם הולמת את מטרת התוכנית - "יצירת רצף עירוני לטיילת חוף ים". לדעתם, אין צורך להרוס את הדולפינריום וגם לא לשמרו, אלא להשמישו מחדש. "אם ימשיכו את הפארק כפי שהוא היום, זה לא יוסיף דבר לטובת הציבור", אומרת עומר. "נקבל עוד קצת פארק ומבנה ציבורי קטן, זה הכל. אבל אם נעשה משהו עם הדולפינריום, נקבל משהו ייחודי ומלהיב". צוות התכנון ממליץ לדחות את ההתנגדות, הואיל ולדעתו היא סותרת את מטרת התוכנית.

המתנגדים גם ביקשו הקצאת דיור בר השגה, נושא שעלה בעבר גם בישיבות המועצה. בעניין זה הגיב צוות התכנון: "ההחלטה היכן למקם דיור בהישג יד נובעת בין היתר ממערכת שיקולים תכנוניים וכלכליים. לעמדתנו, לא נכון לסבסד על ידי כספים ציבוריים דיור בהישג יד בקו ראשון לים".

>> דיור בר השגה בדרום תל אביב

>> דיור בר השגה בניו יורק

 

במסגרת ההתנגדות של התנועה לאיכות השלטון ושל "אדם טבע ודין", שהוגשה יחד עם הערכות שמאי של אייל טדי שגיא ובשיתוף חברת המועצה שלי דביר, נמתחה ביקורת על העירייה, שהעניקה כביכול לבוכמן "מתנה" בשווי של כ-1.3 מיליארדלשקל בתמורה לקרקע ולנכס ששווים 42 מיליון שקל בלבד. דביר פנתה לראש העירייה, רון חולדאי, ודרשה למסור בפומבי מהו גובה היטל ההשבחה שהעירייה עתידה לגבות מהעסקה; מדובר בכספים שמתוקצבים לצרכי פיתוח. התשובה שקיבלה היא שגובה ההיטל טרם נקבע. הועלתה גם טענה שהתוכנית פוגעת בזכויות השמש. צוות התכנון כתב בעניין זה: "הצללת המבנים המוצעים על סביבתם היא סבירה ביחס לתועלת הטמונה בתוכנית זו, ואינה משנה באופן משמעותי את משטר ההצללה באזור".

ההצעה של קבוצת if-sure: לא להרוס את הדולפינריום לטובת משטח דשא ושביל אופניים, אלא להשמיש אותו מחדש לתועלת הציבור

 

 


 

הפינג פונג בין המתנגדים לבין העירייה - גם במקרה זה וגם בהתנגדויות קודמות (מגדל פרישמן-דיזנגוף, השופטים, אסותא ועוד) - מעיד על חולשתו של מנגנון ההתנגדות לעומת רצונה של העירייה להקים מגדלים באזורים מסוימים בעיר, בעיקר בקו החוף. נראה שדבר לא יעצור את העירייה מלחסום את קו החוף ולהמשיך לבנות את "חומת ההפרדה" בין העיר לים. אגב, העירייה הייתה יכולה לצמצם את ההתנגדות לתוכנית אילו פרסם היזם הדמיות ברורות (בשיחה עם Xnet אומר האדריכל גיורא רוטמן כי התוכניות כלליות בלבד וכי עדיין לא בוצעו הדמיות), ואם היה ברור לציבור מה הוא מקבל בתמורה למגדלים. נראה שעוד גינה או מבנה ציבור קטן כבר לא יספקו אותו.

 

בעניין חוסר השקיפות התכנונית נמסר מהעירייה: "התוכניות כוללות את המסמכים הנדרשים על פי החוק, ולרוב כוללות נספחי בינוי המפרטים בצורה ויזואלית - בחתכים, תוכניות וחזיתות - את הוראות התוכנית. מסמכי התוכנית מתפרסמים גם באינטרנט. בימים אלה אנו בוחנים את האופן בו ניתן להנגיש ולהציג באופן ברור יותר את התוכניות לציבור, לרבות על ידי הדמיות". בעניין גובה היטל ההשבחה הפנתה אותנו העירייה ללשכת השמאי הממשלתי.

 

 

 


pH
  • מה זה: בדיקת חומציות השתן. ככלל, הכליה מווסת את חומציות הדם בעצמה, אולם תהליכים שונים בגוף יכולים להשפיע על חומציות זו, הקרויה גם pH. כל חריגה מטווח ה-pH התקין יכולה להיות בעלת השפעה הרת אסון על תהליכי הגוף התקינים, מכאן החשיבות הרבה של הבדיקה.
  • הטווח התקין: 4.6 עד 8.0.
  • ערכים גבוהים: pH מעל 8 מסמל שתן בסיסי, שעשוי לרמז בעיקר על כשל כלייתי, הקאות מרובות, נטילת תרופות וחומרים כימיים או זיהום בדרכי השתן.
  • ערכים נמוכים: pH נמוך ל- 4.6 מסמל בעיקר מחלות ריאה, סוכרת, שילשול או הרעבה.

 


חלבון

  • Protein
  • מה זה: באופן תקין, נוזל השתן אינו מכיל חלבונים, משום שגודלם אינו מאפשר מעבר דרך צינוריות הכליה. החלבונים דרושים בגוף לצורך בניית תאים וקיום תקין של גוף האדם. החלבון העיקרי הנע בדם הוא אלבומין, המונע את בריחת נוזל הדם מכלי הדם.
  • הטווח התקין: 0 עד 8 מ"ג לדציליטר (בבדיקה רגילה), או 150 מ"ג (בשתן שנאסף במשך 24 שעות).
  • ערכים גבוהים: הימצאות חלבון בשתן עלולה להעיד על מגוון מחלות כליה כגון פגיעה סוכרתית בכליה, רעלת הריון, מחלות זיהומיות, הרעלת מתכות, יתר לחץ דם ואף סרטן.

 


קטונים

  • Ketones
  • מה זה: בדיקת נוכחות קטונים בשתן. מדובר בחומר הנוצר מפירוק מהיר של חומצות שומן. חומצות שומן משתחררות מתאים אוגרי שומן, ומתפרקות במהירות לקטונים בתנאי מצוקה של הגוף - כמו הרעבה או סוכרת.
  • הטווח התקין: כאשר אין קטונים בשתן.
  • ערכים חריגים: רמה נמוכה מסומלת "+", כלומר פחות מ-20 מ"ג לדציליטר. רמה בינונית מסומלת "++", כלומר 30-40 מ"ג לדציליטר. רמה גבוהה מסומלת "+++", כלומר מעל 80 מ"ג לדציליטר.
  • תוצאה חיובית של קטונים בשתן מסמלת הפרעה מטאבולית, כגון סוכרת, הרעבה, צום, אנורקסיה, הקאות מרובות (כולל הקאות במהלך הריון), פעילות יתר של בלוטת התריס - היפרתירואידיזם, חום גבוה, כוויות, הריון, הנקה, או תופעות בעקבות ניתוח.

 


כדוריות דם לבנות
  • WBC
  • מה זה: נוזל השתן באופן תקין אינו מכיל כדוריות דם לבנות. הימצאותן בנוזל השתן מעידה על קיום תהליך דלקתי כלשהו.
  • הטווח התקין: הערך התקין כאן אמור להיות שלילי, כלומר תדפיס התוצאה תירשם: NEG (קיצור של Negative – שלילי, באנגלית).
  • ערכים גבוהים: לרוב, מספר בודד של כדוריות דם לבנות אינו "מבהיל" את אנשי הצוות הרפואי משום שלעיתים מדובר בטעות של הבדיקה, בשל צבע שתן כהה במיוחד. עם זאת, ערכים של מעל 100, בשילוב עם תסמינים של חום גבוה, צריבה או תכיפות במתן שתן, מצריכות תחילת טיפול אנטיביוטי ושליחת דגימת השתן לבדיקת תרבית שתן.

 


כדוריות דם אדומות

  • RBC
  • מה זה: הבדיקה מודדת את מספר התאים האדומים בנוזל השתן.
  • טווח הנורמה: פחות מ-4 תאי דם אדומים לכל דגימה הנבדקת במיקרוסקופ.
  • ערכים גבוהים: מספר גבוה של תאי דם אדומים בשתן עשוי להצביע על דלקות בדרכי השתן, מחלת כליה, דלקת בכליות, גידול סרטני, אבנים בדרכי השתן או דלקת הערמונית (פרוסטטה).

 


משקל סגולי

  • SG
  • מה זה: הבדיקה מודדת את משקלו הסגולי של השתן, כלומר ריכוז החלקיקים בנוזל. אחד מתפקידי הכליה הוא ויסות רמת המלחים המופרשים מהגוף וריכוזם בנוזל. חריגה מהטווח התקין של המשקל הסגולי מצביעה על הפרעה בתפקוד הכליה, עומס מלחים או נוזלים שעל הכליה לטפל בהם.
  • הטווח התקין: 1.002 עד 1.028.
  • ערכים גבוהים: משקל סגולי גבוה עשוי להעיד על התייבשות, שלשול, זיעה מרובה, כשל לבבי, כשל כלייתי, הקאות מרובות או שתייה מועטת. או הפרעה הקרויה SIADH בה קיימת הפרשה לא תקינה של ההורמון ADH האחראי על בקרת הפרשות נוזל השתן.
  • ערכים נמוכים: עשויים להעיד על שתייה מרובה מדי, מחלת תפלת השתן (diabetes inspidus), מחלות כליה או דלקות כליה.

 


ניטריטים
  • Nitrite
  • מה זה: תוצר פרוק חיידקים. ניטריטים מופרשים בשתן כתוצר לוואי של עיכול ירקות: חלק מהחיידקים ממירים את הניטראטים שבירק, לניטריט, ולפיכך נוכחות ניטריט בשתן מהווה מדד עקיף לזיהום חיידקי בשתן.
  • הטווח התקין: שלילי - NEG)  Negative), דהיינו – שתן ללא ניטריטים. עם זאת, נוכחות ניטריטים אינה תמיד מעידה על דלקת בדרכי השתן. חלק מהתרופות עלולות לגרום להופעת ניטריטים, ולפיכך אבחון דלקת הוא תמיד שילוב של ניטריטים, כדוריות דם לבנות ותסמינים שונים אותם מציג החולה כמו חום, תכיפות או צריבה במתן שתן.

 


בילירובין

  • Bilirubin
  • מה זה: בילירובין הוא מרכיב הנוצר בעקבות התפרקות כדוריות דם אדומות. כעיקרון הבילירובין אינו אמור להימצא בנוזל השתן, אולם לעיתים כמויות מעטות ממנו מוצאות את דרכן אל השתן. אם כמויות גבוהות של בילירובין נמצאו בנוזל השתן, הדבר מעיד על מחלה אפשרית.
  • הטווח התקין: Negative (שלילי, ללא הימצאות בילירובין)
  • ערכים גבוהים: עלולים להעיד על מחלת דם המוליטית בה נהרסות הכדוריות הדם האדומות בקצב גבוה מה שיוצר כמות רבה בגוף של בילירובין. ערך גבוה של בילירובין בשתן עלול להעיד גם על מחלת כבד.

 


קריאטינין

  • Creatinin
  • מה זה: קריאטינין – חומר הנוצר מפירוק חלקי של תאי שריר, הוא מדד לתפקוד הכליות. המדובר בתוצר פסולת שאינו יכול לשמש את תאי הגוף, ומופרש בלעדית ובמלואו על ידי הכליות. כשתפקוד הכליות תקין – רמות הקריאטינין תקינות. הבדיקה נעשית באיסוף שתן במשך 24 שעות. רמות קריאטינין ניתן לבדוק גם בבדיקת כימיה של הדם.
  • הטווח התקין: בין 500 מ"ג עד 2000 מ"ג ליום, בדגימה שנאספה במשך 24 שעות.
  • רמות קריאטינין חריגות: עשויות להצביע על דלקת כליות, כשל כלייתי, מחלות שרירים, תזונה עשירה בבשר, או תרופות שונות שמגדילות את רמות הקריטאינין המופרש.

 


תרבית שתן

  • מה זה: הבדיקה מיועדת לאבחון דלקת בדרכי השתן - UTI. דלקת זו נגרמת לרוב מזיהומים החודרים לדרכי השתן מפתח השופכה. הדלקת שכיחה במיוחד אצל נשים, ופעמים רבות חודרים חיידקי צואה דרך פתח השופכה אל שלפוחית השתן. אצל נשים, הסמיכות של פתח השופכה אל שלפוחית השתן מגביר את הסיכון לדלקות. סימנים אופיינים לדלקת בדרכי השתן הם כאב או צריבה בעת מתן שתן, תכיפות במתן שתן, כאבים בבטן התחתונה וחום. החיידקים השכיחים בדרכי השתן הם אי-קולי, קלבסיאלה, אנטרוקוקיי וסרציה.
  • כך זה מתבצע: הנבדק מטיל שתן לתוך כוסית, רצוי בשעות הבוקר. הכוסית מועברת למעבדה בתוך 30 דקות. במעבדה נספרים החיידקים תחת מיקרוסקופ.
  • הטווח התקין: פחות מ-10,000 אורגניזמים למיליליטר.
  • זיהום בדרכי השתן אצל גברים: כאשר מספר האורגניזמים גדול מ-10,000 למיליליטר.
  • זיהום בדרכי השתן אצל נשים: כאשר מספר האורגניזמים גדול מ-100,000 למיליליטר.

 

ייעוץ רפואי: ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית, המרכז הרפואי שיבא.

 

הכותב הוא רופא וכתב הבריאות של ynet