על אף שנכון להיום הוחלף החשש מפני ראשי נפץ כימיים וביולוגיים שיפלו בישראל בפחד מפני המנהרות היוצאות מעזה, נדמה כי העניין העיצובי במסכות האב"כ רק הולך וגובר. חלקנו הגדול מחזיק עדיין בארון ערכת מגן הכוללת מסכת גז שחורה, מסנן ומזרק אטרופין – כלי הגנה שצרובים היטב בזיכרון של כל מי שחי בישראל בשנת 1991. על רקע מבצע צוק איתן, שהחדיר לשפה היומיומית מונחים כמו מרחב מוגן וכיפת ברזל, הופתענו לגלות כי דווקא עכשיו זוכה מסכת הגז הישנה לעדנה מחודשת בעולם העיצוב בכלל ובאופנה בפרט.

 

עוד בערוץ האופנה

 

 

בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר, צליל לזרוביץ, בחרה להציע מסכות גז מודרניות בפרויקט הגמר שלה, שמוצג החל מהשבוע בתערוכת הבוגרים. "הפרויקט נולד קצת אחרי שהסתיים מבצע עמוד ענן", מספרת לזרוביץ בשיחה עם Xnet. "נקודת המוצא שלי היתה סיטואציות חברתיות קיצוניות שאנו נתקלים בהן גם היום, כשאנשים מוצאים את עצמם בחדר מדרגות עם זרים, בני משפחה וחברים. זה הזכיר לי את הסיטואציה במלחמת המפרץ, כשישבנו שעות יחד בחדר האטום. הייתי אז ילדה, וכדי שלא אפחד מהמסכות, ההורים שלי הדביקו עליהן מדבקות צבעוניות".

 

מסכת הגז בעיצובה של לזרוביץ נראית כאילו נשלפה מסרט מדע בדיוני. היא עוצבה בקווים נקיים ועתידניים, עשויה סיליקון, ניאופרן, פוליקרבונט ופילטר עשוי פחם פעיל, ונוצרה לאחר מחקר ממושך שעשתה לזרוביץ מול מעצבים תעשייתיים הפועלים בשוק זה בישראל, ומתברר שמדובר בתחום פורה. ייחודו של המוצר בעיצובה הוא במראה המעוצב ואפילו אופנתי שלו, מרחק שנות אור ממסכת הגומי השחורה והמוכרת לכולנו. "רציתי שהמסכה תשדר משהו חדש", אומרת לזרוביץ. "המסכות שאנחנו מכירים מתכתבות באופן ישיר עם ערכים של צבא, סרבול והתיישנות, ורציתי להציע אלטרנטיבה בעלת מראה פוטוריסטי ומצד שני, לייצר מוצר שמשדר ביטחון ועוצמה".

 

איך עושים את זה?

"באמצעות השפה העיצובית. הפס המחבר בין המשקף לראש, למשל, נראה כמו גבה אחת שמשדרת רצינות וביטחון. בנוסף, יש המון מקום לעיניים, שסביבן מתרכזות הבעות פנים רבות. כשאתה מחייך, רוב השרירים שמופעלים הם סביב העיניים, כך גם לגבי הגבות, שהם איבר הבעתי מאוד חשוב".

 

 

מתוך התצוגה של המותג הסיני Blackgateone, בעיצובה של הישראלית הדס צוקר, שביקשה להעלות לסדר היום את נושא זיהום האוויר בשנגחאי  (צילום: בלקגייטוואן blackgateone)
מתוך התצוגה של המותג הסיני Blackgateone, בעיצובה של הישראלית הדס צוקר, שביקשה להעלות לסדר היום את נושא זיהום האוויר בשנגחאי (צילום: בלקגייטוואן blackgateone)

 

 

העבודה של לזרוביץ מצטרפת לשורה ארוכה של התייחסויות עיצוביות ואמנותיות מהעת האחרונה למסכות גז, המגיעות מתוך תעשיית האופנה. כך, למשל, באפריל האחרון התקיימה במסגרת שבוע האופנה בשנגחאי תצוגה של המותג הסיני Blackgateone, בעיצובה של הישראלית הדס צוקר. מספר דוגמנים שעלו אל המסלול צוידו במסכות גז, שנראו מעט שונות מאלה שאנו מורגלים אליהן ושיוו לדוגמנים מראה עתידני כשל מעין חיילי מטריקס. בשיחה שהתקיימה עימה לפני מספר חודשים סיפרה צוקר כי הבחירה במסכות גז ביקשה להעלות לסדר היום את נושא זיהום האוויר הכבד בערים מתועשות בסין ובראשן שנגחאי, בה היא מתגוררת.

 

לפני שנה היו אלה מעצבי האופנה הגרמנים פיליפ פליין ואירן לופט, שהציגו, כל אחד בנפרד, התייחסות למסכת הגז. פליין הציג במסגרת שבוע האופנה לגברים במילאנו (סתיו-חורף 2013-14) קולקציה בעלת מאפיינים אנטי-מילטריסטיים, ששוגרה אל המסלול על דוגמנים עטויים מסכות גז מעוצבות, רובים ארוכי קנה וניחוח כללי של מלחמה באוויר. לופט, לעומת זאת, כיסתה את מסכות הגז בפרחי סאטן לבנים ובאורנמנטים עשויים זהב, בקולקציית אביב-קיץ 2014 לנשים, שהוצגה בשבוע האופנה בברלין. בראיונות שהעניקה הסבירה המעצבת כי הרעיון שעמד מאחורי עיטור המסכות היה אנטי-מלחמתי. התוצאה הסופית מרהיבה, ונראית כמו מסכת תכשיט המכסה את כל שטח הפנים.

 

 

גם עבודתו של האמן והמאייר גרי לוקווד, הפועל תחת השם Freehand Profit, היא מחווה למסכות הגז. לוקווד נוהג לפרק נעלי סניקרס לחלקים ולייצר מהן מסכות גז צבעוניות ועתידניות, שנראות כמו חלקי משחק לילדים. כל מסכה מעוצבת בהזמנה אישית והמחירים מתחילים ב-3,000 דולר. באתר האינטרנט שלו מספר לוקווד כי את המסכה הראשונה שעיצב לפני שמונה שנים, יצר מתיק ישן של גוצ'י, שהיה שייך לאמו של חבר. "העבודה שלי בוחנת סוגיות של זהות, פחד, מיתוג וחומרנות", כותב לוקווד. "אני לא מבקש להטיף באמצעות המסכות, אלא לעורר שיח בקהילה ולדון בהיבטים של התרבות אותה אנו מפיצים בתקשורת".

 

 

אמן נוסף שפועל בזירה זו הוא ההולנדי דידו, הידוע ביצירת אמנות מאובייקטים מלחמתיים, כמו רימוני רסס מתוכשטים. בשנת 2011 יצר דידו שורה של מסכות גז ממותגות של גוצ'י ולואי ויטון. "אנחנו נמצאים במצב של מלחמה תמידית עם עצמנו ועם מערכת אקולוגית שמקיימת אותנו", כותב דידו באתר שלו. "המלחמה התמידית מולידה פחד תמידי שבא לידי ביטוי בתרבות שאינה יודעת שובע של צריכה. מסכות גז מעוצבות מאפשרות לכולנו לנשום יותר בקלות".

 

לזרוביץ מספרת כי האובססיה של האנושות למסכות גז קיימת מזה תקופה ארוכה, אך רק בעת האחרונה ניתן למסכות משקל אסתטי. לדבריה, ישנן היום מסכות גז צבעוניות לילדים, שמתגברות על המראה השחור והמאיים של מסכות הגז למבוגרים. כך או כך, כשהיא נשאלת אם היא מאמינה כי ברגע האמת מסכת הגז תציל חיים, היא מתחמקת מתשובה נחרצת. "יש הטוענים שכן, יש הטוענים שלא", היא אומרת. "פגשתי כמה אנשי מקצוע שאמרו לי שהם לא יחבשו מסכה ברגע האמת, אבל באופן אישי אני חושבת שאחבוש מסכה במידה ואצטרך. אני חושבת שזה יעזור, לפחות ברמה הפסיכולוגית".