האדריכל היפני שיגרו באן הוא הזוכה בפרס פריצקר לשנת 2014. כך נודע היום (ב'). באן האדריכל היפני השביעי שזוכה בפרס היוקרתי, שנחשב למקבילה האדריכלית של פרס נובל. אשתקד זכה בפרס טויו איטו, ולפניו שורה ארוכה של אדריכלי על כגון נורמן פוסטר, זאהה חדיד וטדאו אנדו.
"שיגרו באן הוא אדריכל בלתי נלאה שעבודתו משדרת אופטימיות", כתבו שופטי הפרס בנימוקיהם. "המקומות שנראים לאדריכלים כאתגר – באן רואה בהם כמקומות לפעולה. נתיבים שאדריכלים מסוימים מעדיפים להתרחק מהם, הוא רואה כהזדמנות להתחדשות. הוא מורה מסור שלא רק משמש כמודל לחיקוי, אלא כמודל מעורר השראה".
באן, יליד 1957, בוגר "קופר יוניון" בניו יורק, זכה להכרה בזכות השימוש בחומרים בלתי שגרתיים כמו נייר וקרטון, ולא פחות חשוב - בזכות מסירותו לנפגעי אסונות טבע. התכנון בחומרים אלה מאפשר בניית מבנים זולים, ואת תורתו הפיץ באמצעות ארגון van, "רשת אדריכלים מתנדבים", שמסייע להקים מחסות זולים באזורי אסון כמו רואנדה, האיטי, טורקיה ויפן (הן רעידת האדמה בקובה, והן הצונאמי ב-2011). המבנים משמשים למגורים, לבריאות, לחינוך ולדת.
באן גם היה אחד מהאדריכלים הזרים שהוזמנו להשתתף בתחרות הספרייה הלאומית בירושלים, לפני כשנתיים. קונסטרוקציית המסבכים שמאפיינת אותו, ששילבה בהצעתו (במקרה או שלא במקרה) מגיני דוד, הייתה דומיננטית. התחרות בוטלה לבסוף.
בתים מצינורות ומארגזים
מבין עבודותיו של באן שתוכננו למען ניצולים של אסונות טבע, הפרויקט בעיר היפנית קובה הוא אחד המשמעותיים. זה קרה ב-1995, לאחר רעידת האדמה הקטלנית שפקדה את העיר. הבתים של באן הורכבו מצינורות קרטון ומארגזים, והיו זולים: יחידה בת 52 מטרים רבועים עלתה 2,000 דולרים בלבד. היחידות ניתנות לפירוק, הרכבה ומחזור.
באן תיכנן מקלטי חירום ברואנדה, בהזמנת נציבות הפליטים של האו"ם, לאחר ששני מיליון בני אדם הפכו לחסרי בית במסגרת המלחמה שניטשה במדינה. הוא תיכנן שלושה אבי-טיפוס מחומרים שנמצאו בשטח, כך שעלות ההובלה תצטמצם לאפס.
ב-2011 התקיימה ועידת ה-8G בל'אקווילה שבאיטליה, כמחווה לתושבים שנפגעו מרעידת האדמה הקשה שפקדה את העיר ב-2006. ממשלת יפן החליטה לבנות שם אולם קונצרטים זמני, לפי הצעתו של באן, כך שיהיה פשוט ומהיר להרכבה.
עבודות בולטות נוספות: מרכז פומפידו בעיר מץ, צרפת (2011). זהו מוזיאון לאמנות מודרנית, שקונסטרוקציית הגג שלו מורכבת ממסבכי עץ שיוצרים תחושה אמורפית ומחופים בממברנה. מבנה מפורסם נוסף שלו הוא קתדרלת הקרטון בקרייסצ'רץ', ניו זילנד, שהוקמה בעקבות רעידת האדמה החזקה ב-2011. המבנה בנוי מקונסטרוקציית קרטון, עץ ופלדה, שחופתה בפוליקרבונט ויכולה לאכלס 700 מתפללים. זאת, כתחליף לאולם התפילה האיקוני של העיר שנהרס באסון.
מבנה נוסף שנחנך ב-2013 הוא בניין משרדים בן 7 קומות בציריך, שווייץ, שמורכב מקונסטרוקציה של קורות עץ. חומר זה משמש לרוב למבנים נמוכים, אך באן הוא אחד האדריכלים היחידים בעולם שלא חושש לשלבו כקונסטרוקציה ברבי קומות.