מצוות משלוח מנות איש לרעהו בפורים נהגתה על מנת להרבות שמחה ורעות בעם ישראל. המצווה היא לשלוח לכל הפחות שני מיני "אוכלים" לאדם אחד. זו המצווה, ואילו המציאות נראית אחרת לגמרי: במשלוח מנות סטנדרטי יש המון "נון-פודס": שוקולדים, סוכריות, עוגיות ואוזני המן תעשיתיים. משלוח מנות שכולו סוכר, שמנים מוקשים וצבעי מאכל שמגלמים את כל חוסר הבריאות בתזונה שלנו.

 

  

אפשר אמנם להכין אוזני המן בריאים יותר או כדורי שוקולד ביתיים, אך אפשר גם להעז ולהכין משלוח מנות לא מתוק, אלא כזה המכיל דווקא ארוחה ביתית חמה ומתובלת היטב - מצרך מוערך יותר מעוד סתם חטיף שוקולד ארוז.

 

כדי שלא יתקלקל, הרי לכם רעיון מקורי: בתוך צנצנת יפה אורזים את רוב רכיבי התבשיל, מדפיסים או מעצבים את הוראות הבישול וכמה נוזלים יש להוסיף, ומעניקים משלוח מנות מקורי, אסתטי ובריא. על מנת לשמור על עיקרון הצנצנת אני משתמשת ברכיבים יבשים בלבד, אותם ניתן לקנות בחנות תבלינים ואפילו ברשתות השיווק - שבבי בצל ושום וגם עשבי תיבול יבשים. מלבד המתכונים שהצעתי כאן ניתן לגוון ו"לצנצן" מתכונים מוכרים ואהובים. כדאי להקפיד על אריזת קטניות שאינן דורשות השרייה מוקדמת כי כל הרעיון הוא "מן הצנצנת אל הסיר".

 

 

תערובת לנזיד אורז ופלפלים (4 מנות)

 

 

 משלוח מנות מספר 1: תערובת לנזיד אורז ופלפלים (צילום: גלי לופו אלטרץ )
משלוח מנות מספר 1: תערובת לנזיד אורז ופלפלים (צילום: גלי לופו אלטרץ )

 

מסדרים שכבות בצנצנת לפי הסדר הבא:

 

  • 3/4 כוס עדשים כתומות
  • 3/4 כוס אורז מלא עגול
  • 1 כף שבבי בצל יבשים
  • 1 כף פרוסות שום יבשות
  • 2 כפיות פפריקה מתוקה
  • כפית מלח
  • כפית אורגנו יבש
  • 1 עלה דפנה יבש
  • 1 עלה מרווה יבש

 

מצרפים לצנצנת את הוראות ההכנה:

 

1. מעבירים את תכולת הצנצנת לסיר ומוסיפים פלפל אדום גדול ועגבניה גדולה חתוכים לקוביות, 1/2 1 ליטר מים (6 כוסות), כף שמן זית וכף רסק עגבניות. מרתיחים ומבשלים 45 דקות.

 

 

 

תערובת למרק קרופניק (4 מנות)

 

 

משלוח מנות מספר 2: תערובת למרק קופרניק (צילום: גלי לופו אלטרץ )
משלוח מנות מספר 2: תערובת למרק קופרניק (צילום: גלי לופו אלטרץ )

 

מסדרים בצנצנת את השכבות לפי הסדר הבא:

 

  • 1 כוס גריסי פנינה
  • 2 כפות פריקי (חיטה ירוקה מעושנת)
  • 1 כף שבבי בצל יבשים
  • 1 כף פרוסות שום יבשות
  • 1/2 כפית שמיר/ פטרוזיליה יבשים
  • 1/4כפית טימין יבש
  • 1/2כוס (25 גרם) פטריות שמפיניון יבשות
  • 1 פטריית שיטאקה יבשה (ללא הרגל) שבורה לפיסות
  • 1 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס

 

מצרפים לצנצנת את הוראות ההכנה: מעבירים את תכולת הצנצנת לסיר ומוסיפים ½ 1 ליטר מים (6 כוסות), מרתיחים ומבשלים 30 דקות.