אנשים שאיבדו במהירות משקל רב בתהליך הרזיה שלא לוותה בפעילות גופנית סובלים במקרים רבים מעודפי עור: עור מיותר מתחת לזרועות, קפלים באזור הבטן ובפלג הגוף התחתון - בעיקר בירכיים. ההשפעה של ירידה במשקל על גמישות העור קשורה במספר גורמים: גיל, כמות המשקל שאבד והמהירות שבה הושל המשקל. השלת קילוגרמים רבים במהירות לא מספקת לגוף ולעור את הזמן הנחוץ להסתגלות לשינוי.

 

עד גיל 30, תאי העור שלנו נמרצים בהתחדשות ובריפוי של עצמם. לאחר מכן, ייצור תאי עור חדשים מאט בהדרגה. הגמישות של העור פוחתת מכיוון שהיא תלויה לא רק בתאי עור בריא, אלא גם בכמות סיבי קולגן ואלסטין. סיבים אלה מאפשרים לעור לחזור לגודלו המקורי לאחר שהיה מתוח במצב השמנה. אפשר להשוות את סיבי הקולגן והאלסטין לגומי: ככל שהוא חזק יותר הוא יחזור לקדמותו גם כשנמתח אותו חזק. לעומת זאת, גומי חלש יותר ייקרע כשנמתח אותו חזק מדי, ולא יצליח לחזור לקדמותו.

 

לאורך השנים, סיבי הקולגן והאלסטין נחלשים, ואף מידת החשיפה לקרני שמש משפיעה על איכותם ועוצמתם. לעור צעיר סיכוי רב יותר לחזור למימדים החדשים עם ירידה במשקל. עם זאת, בירידה מסיבית במשקל, העור עשוי שלא לחזור לגודלו המקורי גם כשהגיל צעיר והבריאות טובה.

 

איך נמנעים מראש מעור רפוי?

 

רדו לאט במשקל

תנו לעור את הזמן להתאים את עצמו למימדים החדשים של הגוף בתהליך הרזיה מתון, תוך הורדת משקל איטית. כמו כן, רצוי להקפיד על פעילות גופנית סדירה.

 

שתו הרבה

שתו כעשר כוסות נוזלים ליום ובמזג אוויר חם שתו יותר. מים הם מרכיב מכריע בשמירת לחות וגמישות העור וכן בפינוי פסולת מעור הגוף בתהליך הרזיה.

 

אכלו דג עם עור ומזונות חלבוניים

חוקרים מאוניברסיטת אושן בסין הצליחו לייצר קולגן מעור של דג בקלה. סיבי הקולגן שנוצרו מעור דג הבקלה היו עמידים במיוחד בתנאים קשים והיוו מערך הגנה חזק כנגד חומרים מזיקים לעור כדוגמת קרניים UV- B ותנאי יובש רב. אפשר כי אכילת דג כולל העור (ללא עצמות) בתהליך הרזיה, יחזקו את האלסטיות של העור ויפחיתו את הופעת העור העודף.

מזונות חלבוניים נוספים שמסייעים בבניית קולגן ואלסטין הם מוצרי חלב לבנים עד 5%, קטניות, זרעונים, אגוזים, שקדים, דגים וסחוסים של עצמות. שילוב מזונות חלבוניים שלוש פעמים ביום בארוחות העיקריות יסייע בשמירת מסת השרירים שתומכת בעור מתוח.

 

עלו על האומגה

אכלו שומנים שמשמנים את תאי העור מבפנים, בעיקר - אומגה 3 ואומגה 6 המצויים בדג בורי בריכה, פורל, סלמון, אגוזי מלך, שמן פשתן, שמן זרעי מרווה, שמן קנולה, שמן סויה ושאר אגוזים, שקדים, גרעינים וזירעונים.

 

חזקו את העור

בחרו את הירקות והפירות העשירים בוויטמין C שמשתתפים בבניית קולגן: גויאבה, קיווי, תפוז, תות, ובפלפל אדום, צהוב, כתום, ירוק ועגבניות.

 

הכתומים והאדומים להגנה על העור

בחרו מדי יום מזונות כתומים ואדומים. נוגדי החמצון שלהם המכונים קרוטן וליקופן יגנו על סיבי הקולגן מפני נזק. מזונות עשירים בליקופן הם אבטיח ועגבניות. כוס של קוביות אבטיח מכילה יותר מפי שתיים ליקופן לעומת עגבניה בינונית. מזונות עשירים בקרוטן הם גזר, דלעת, בטטה, תרד וחסה.

 

אז צאו לדרך, תכננו אותה נכון והעור יגמול לכם על הרזון עם טון.

 

 

 

 תנו לעור את הזמן להתאים את עצמו למימדים החדשים של הגוף בתהליך הרזיה מתון (צילום: shutterstock)
תנו לעור את הזמן להתאים את עצמו למימדים החדשים של הגוף בתהליך הרזיה מתון (צילום: shutterstock)