משנה לשנה הופך אמן הגרפיטי המחתרתי בנקסי לשם דבר באמנות הרחוב. אך האם מי שהחל את הקריירה דווקא בשוליים ויצא נגד הקפיטליזם – הוא בעצם חלק מהממסד? האם יתכן שמאחורי איש הגרפיטי המחתרתי שאוהב ללעוג לעולם האומנות עומד למעשה האיש הכי מצליח באותו התחום? האם הבדיחה היא על חשבוננו? כתבה חדשה במגזין המקוון "דה דיילי ביסט" טוענת שיתכן מאוד שכן.

 

>> לעוד כתבות בערוץ אנשים, לחצו כאן

 

ככל הידוע, בנקסי הוא שמו הבדוי של אמן גרפיטי שמעולם לא נחשף. אף אחד לא יודע את גילו, או היכן הוא מתגורר, והוא מתראיין לתקשורת פעמים ספורות בלבד ורק באמצעות מתווכים. ההשערה היא כי מדובר באמן שהגיע מבריסטול שבבריטניה, שגילו אמור להיות מעל 30. הופעתו הפומבית היחידה שתועדה בוידאו הייתה באופן מטושטש לחלוטין, בסרט שהוא עצמו היה שותף לעשייתו ונקרא "Exit Through the Gift Shop" (שהיה מועמד לאוסקר לסרט התיעודי בשנת 2010, אך הפסיד לסרט "Inside Job", אשר תיאר את המשבר הכלכלי והשחיתות שהובילה אליו בוול סטריט). כשנודע על המועמדות לפרס, בנקסי שיחרר באתר האינטרנט שלו הודעה בזו הלשון: "אינני מסכים עם הקונספט של טקסי פרסים, אך אני מוכן להוציא מן הכלל את אלו שאני מועמד בהם. בפעם הקודמת שהיה איש עירום מכוסה זהב בבית שלי זה הייתי אני".

 

בנקסי מגיב מהר מאוד להתרחשויות פוליטיות ונוהג לפרסם ביקורת חריפה נגד מלחמות, נגד הממסד ונגד התרבות הקפיטליסטית. הוא אמן פורה מאוד, ומוציא מדי שנה לא מעט פרויקטים גרנדיוזיים. ב-2004 הוא שכר אדם שפיזר להמונים ערמת שטרות מזויפים של 10 פאונד שיצר ועל גבם תמונת דיאנה במקום המלכה. את חלקם ניתן היה למצוא מוצעים למכירה באתר אי.ביי תמורת 200 פאונד לשטר, וגרסה חתומה נמכרה לגלריה בונהאמס בלונדון עבור 24,000 פאונד.

 

ב-2005 הוא ביקר ברשות הפלסטינית, ויצר תמונות על החומה בגדה המערבית, בהן של חלון אל אי נופש קסום על גבי החומה. ב-2006 רכשה הזמרת כריסטינה אגילרה יצירה של בנקסי ובה המלכה ויקטוריה מוצגת כלסבית. בשנת 2007, כשמחיר יצירותיו החלו להאמיר לעשרות ומאות אלפי פאונדים, בנקסי פרסם באתר האינטרנט שלו תמונה של אנשים מציעים הצעות במכירה פומבית, וכתב, בתרגום חופשי, "אני לא מאמין שמטומטמים כמותכם אשכרה קונים את החרא הזה". יצוין כי בנקסי אינו מוכר בעצמו את יצירותיו לגלריות או לבתי מכירות פומביות, אלא מפרסם את כולן ברחוב, ומשם הן מתגלגלות לאן שמתגלגלות.

 

יצירות בולטות נוספות של בנקסי מהשנים האחרונות כללו עבודה בת ארבעה ציורים מ-2009 לרגל סיום ועידת האו"ם לשינויי אקלים, אשר אחד מהם היה המשפט "אני לא מאמין בהתחממות גלובלית" כשהמילים שקועות במים. ב-2011 הוא לקח פסל המציג פנים של כומר, ושם עליו פיקסלים המטשטשים אותו, כתגובה לשערוריית ההתעללויות בילדים בכנסייה הקתולית. השנה הופיע ציור גרפיטי שלו בלונדון שכונה "עבודת עבדים" ובו נראה ילד תופר דגלי בריטניה.

 

אדם או תאגיד?

  

בשנה החולפת נראה כי בנקסי זוכה, ולא בפעם הראשונה, להתפוצצות נוספת של ההייפ סביבו. זאת לאחר תערוכה בת חודש שהציג ברחבי רחובותיה של העיר ניו-יורק וכונתה "Better Out Than In", במסגרתה צצה בכל יום במיקום אחר בעיר עבודה פרי יצירתו.

 

בין האינסטלציות המעניינות ביותר נראה גרפיטי של אדם שמוחק את הכתובת "מה שאתם עושים בחייכם מהדהד לנצח"; נער אמיתי ומלוכלך שמצחצח את נעליו של פסל של רונאלד מקדונלד זועף מול סניפי רשת מקדונלד'ס בזמן ארוחת הצהריים; ודוכן לצד זבני רחוב שמכר יצירות מקוריות של בנקסי ב-60$ בלבד. זה, כמובן, היה רק קצה הקרחון.

 

והנה כי כן, עם ההייפ מתעוררות לחיים מחדש השמועות כי בנקסי איננו אדם של ממש. הפעלת אופרציה מסובכת של הצגת עבודות במיקומים משתנים מדי יום בעיר כמו ניו-יורק ושמירה על האנונימיות בעידן שבו לכל ילד יש סמארטפון, טוענים הספקולנטים, דורשת המון כסף והשקעה ולא יתכן כי היא עבודה של אדם אחד.

 

הטענה הזו מתחזקת שכן בראשית דרכו עבודותיו הופיעו כחלק מיצירותיהם של קבוצת אומנים מחתרתיים בבריסטול, וגם כי הוא ידוע כחבר ארוך שנים של אומנים רבים, בהם אמן הגרפיטי הידוע שפרד פיירי, האיש שמאחורי הפוסטר המודפס הידוע "תקווה" שתמך בנשיא אובאמה במערכת הבחירות הראשונה בה התמודד.

 

לספקולציה לפיה מאחורי בנקסי מסתתר למעשה קולקטיב של אומנים מצטרפת כעת טענה חדשה, כאמור, בכתבה ב"דה דיילי ביסט", לפיה מי שמממן את כל האופרציות האלו הוא לא אחר מאשר האומן העשיר ביותר בעולם, דמיאן הירסט.

 

למרות שהם באים משתי הקצוות המנוגדים ביותר של עולם האומנות, בנקסי והירסט כבר שיתפו פעולה ב-2006 במסגרת תערוכה של הירסט בגלריית סרפנטין בלונדון "In the Darkest hour There May Be Light". בראיון שנתן הירסט לעיתון הבריטי ה"גארדיאן" הוא שיבח את בנקסי ואמר "כל מי שכמו בנקסי, הופך את הרחובות למבדרים ומתייחס לאנשים כאנשים במקום כצרכנים הוא גאון." מעניין כי שנתיים לאחר התערוכה והמשפט לעיל, היצירה "Keep It Spotless" המשותפת לשניים נמכרה בכמעט 2 מיליון דולר, המחיר הכי גבוה אי פעם ששולם עבור יצירה של בנקסי.

 

אז האם בנקסי ממומן על ידי הירסט ובתמורה הוא מתייחס ליצירותיו בעבודתו ומדגיש את חשיבותן? או שאולי הירסט הוא רק שחקן אחד בקולקטיב האומנים שהוא בנקסי? חידת בנקסי טרם נפתרה, ויתכן כי לא תיפתר לעולם.

 

גרפיטי מודפס של קייט מוס (צילום: gettyimages)
גרפיטי מודפס של קייט מוס (צילום: gettyimages)

 

אוקטובר, 2013. קהל נאסף בניו יורק וצופה ביצירה של בנקסי (צילום: gettyimages)
אוקטובר, 2013. קהל נאסף בניו יורק וצופה ביצירה של בנקסי (צילום: gettyimages)

 

 

טריילר לסרטו של בנקסי "Exit Through the Gift Shop":

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

עוד באנשים :

 

  • מהפח למהפך: מייקאובר מדהים לחייל הומלס