ברגע אחד בגיל שש, כשאבא שלה נרצח מול עיניה, התפרק לרסיסים עולם ילדותה המוגן של רזאן אחמד. "עד אז היה לי הכל, משפחה אוהבת, בית חם ובעיקר היו לי שורשים. פתאום הפכתי לפליטה, עם כל מה שהמילה הזאת אומרת. לא נשאר אפילו רמז לחיים הקודמים שלי", היא אומרת.

 

וגם היום, כמעט 17 שנה אחרי - בהן עשר שנות נדודים בין צ'אד, לוב, מצרים וישראל - הזיכרון של אותו יום, כשאביה שרוע על הרצפה, מדמם למוות מול הכנופייה שרצחה אותו, צרוב בנשמתה והולך איתה לכל מקום.

 

>> בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

 

היא נולדה לפני 23 שנה בדרפור שבמערב סודן. "היינו משפחה אמידה, היה לי הכל ובשפע. אבא סיים לימודי מינהל עסקים בבולגריה ועבד בתפקיד בכיר בחברה גדולה למכוניות. אמא הייתה רואת חשבון ועבדה בבנק. שניהם, אגב, היו גבוהים מהרגיל. אבא 210 ס"מ ואמא 180 ס"מ. מהם ירשתי את הגובה. הייתי ילדה מפונקת, בת יחידה בין שני בנים, והפייבוריטית של אבא, שפינק אותי כל הזמן. מלחמת האזרחים בסודן שמה קץ לחיים שהכרתי".

 

הטרגדיה האישית שלה התחילה כעוד ערב שגרתי. בבית שהו באותו זמן האב אזהרי, האם איכלס, רזאן בת שש ואחיה הקטן דארגם בן השנתיים. האח הבכור, סדאם, אז בן 14, שיחק עם חברים בחוץ.

 

"אכלנו ארוחת ערב, הכל היה נעים, כשפתאום פרצה הביתה קבוצה של ערבים מוסלמים. לאבא לא היה שום סיכוי מולם. הוא ניסה להגן עלינו בגופו לפני שהם ירו בו ועוד הספיק ללחוש 'תברחו, תברחו', ואז הוא מת".

 

וברחתם?

"כן. זה היה הסיכוי היחיד שלנו להישאר בחיים. זה היה לברוח או למות. לא קברנו אפילו את אבא. אפילו תמונה אין לי. אני רק זוכרת כמה צעיר הוא היה. בן ארבעים בסך הכל".

 

החיים בדרכים

 

בשנה הראשונה למנוסת האם ושני ילדיה, התגוררו באינג'מינה, בירת צ'אד. "קיבלנו עזרה מאנשים טובים ומארגונים של פליטים. אמא, שהייתה במעמד בכיר בסודן, עבדה בעבודות מזדמנות. למשל, היא מכרה ירקות כדי שיהיה לנו אוכל.

 

"בשלב מסוים עברנו ללוב במטרה להגיע משם למצרים, כי שמענו שיש במצרים ארגון גדול שעוזר לפליטים וחשבנו שאולי נמצא בעזרתו מקום שיקלוט אותנו. בסוף נשארנו בלוב כמעט ארבע שנים. הלכתי לבית ספר מקומי, ואמא התפרנסה ממכירת בגדים".

 

התחנה הבאה הייתה מצרים. כמעט ארבע שנים הם התגוררו בדירה קטנטנה בשכונת עין שאמס בקהיר, ששום דבר בה לא הזכיר את מה שהשאירו מאחור. האם עבדה במספרה, רזאן הלכה לבית הספר היסודי והמשיכה לתיכון

 

איך נראו החיים שלכם במצרים?

"רוב המצרים התייחסו אלינו בסדר, אבל החיים שם לא היו קלים. שמענו מאנשים שאפשר לעבור את הגבול לישראל ושהחיים פה טובים וגם האנשים. כילדה לא חשבתי שארצה לגור כאן. בבתי הספר הערביים חינכו אותנו לשנאה. אבל אמא שמעה שיש בדואים שעוזרים לעבור את הגבול, היא שילמה מאה דולר על כל אחד מאיתנו, וכך הגענו לגבול.

 

"לרוע המזל התברר שהגענו לנקודה לא נכונה. המצרים תפסו אותנו, ירו באמא ובאחי ברגל ולקחו אותנו לבית סוהר. היינו עצורים 25 יום וזה היה סיוט. ישבנו שלושתנו בחדר קטנטן שאי אפשר לזוז בו, קיבלנו אוכל רק פעם אחת ביום, והשירותים היו דלי בתוך החדר. זה היה מזעזע. שום כבוד לאדם.

 

"אחרי ששוחררנו אמא החליטה לנסות שוב, בשביל העתיד שלנו. כשהרגליים שלה הבריאו עשינו שוב את הדרך לגבול, והפעם הגענו למקום הנכון ועברנו. זה היה ב־28 בנובמבר 2006, יום שלא אשכח כל חיי".

 

ספרי על הימים הראשונים שלכם בישראל.

"החיילים הישראלים שמצאו אותנו נתנו לנו שמיכות ואוכל ושמו את אחי הקטן ברכב כדי שיהיה לו חם ושיוכל לישון. אחרי הרבה זמן גילינו עולם אנושי. אני מוסלמית, אבל אני יכולה להגיד שהישראלים, היהודים, קיבלו אותנו יפה יותר מאשר המוסלמים.

 

"שלחו אותנו לבאר שבע, ומהר מאוד מצאנו את עצמנו משוחררים, ברחוב. אמא פגשה מישהו עם רכב ואמרה לו שאנחנו רוצים להגיע לתל אביב, והאיש לקח אותנו בלי כסף, רק מפני שהוא היה איש טוב. בדרך הוא קנה לנו פלאפל ושתייה, ועד היום אני מתה על פלאפל.

 

"כשהגענו לתחנה המרכזית של תל אביב, פגשנו סודנים שאירחו אותנו. אמא מצאה מיד עבודה בסופרמרקט ומשם היא עברה לעבוד במלון 'דייוויד אינטרקונטיננטל', בהתחלה כחדרנית ובהמשך כסופרווייזר. מהר מאוד התקדמנו בחיים ושכרנו דירה קטנה בשכונת שפירא.

 

"למזלנו, אנחנו נמצאים בקבוצה של 600 הסודנים הראשונים שהגיעו לישראל, אז לא יגרשו אותנו. יש לנו מעמד של תושבים ארעיים ותעודת זהות. אני מאמינה שאבא שלי רואה אותנו מלמעלה ומבסוט מהחיים שיש לנו".

 

אתם יודעים מה קרה לאחיך הגדול?

"באותו ערב שבו רצחו את אבא הוא נעלם. במשך שנים חשבנו שהוא מת בטבח שהערבים עשו בשבטים האפריקאים, על אף שאמא טענה כל הזמן שבתוך תוכה היא מרגישה שהוא חי. כל הדרך לגבול צ'אד היא חיפשה אותו בין עשרות האלפים שנמלטו איתנו, אבל לא מצאה. רק לפני שלוש שנים התברר לנו שכמו שאנחנו חשבנו שהוא מת, כך גם הוא היה בטוח שהרגו אותנו ושהוא נשאר לבד בעולם".

 

איך גיליתם אותו?

"יום אחד אחי הצעיר מצא בפייסבוק בחור בשם סדאם, כשם אחי, בעל שם משפחה כמו שלנו. אחרי כמה בדיקות התברר שמדובר באחינו האבוד. הוא סיפר לנו שברח מסודן, התגלגל בכל מיני מקומות באפריקה, ובסוף הגיע למלטה, למד שם הנדסת מחשבים, והיום הוא עובד בחברה גדולה. הוא רצה לבוא אלינו לישראל, אבל לא הצליח לקבל ויזה ולכן עדיין לא נפגשנו".

 

אהבה מעבר לפינה

 

זאן למדה בתיכון עירוני ז' ביפו, ועד לאחרונה עבדה במוקד הטלפוני של מלון "הילטון", אבל החליטה לעבור למלצרות.

 

"אני צריכה את הכסף. אמא רק בת 48, אבל בגלל כל מה שעברה בחיים היא חלתה בדלקת פרקים וסובלת גם מלחץ דם גבוה, והיום אני המפרנסת היחידה. אחי לומד בפנימיית כדורי, הוא תלמיד מצטיין, אבל עדיין צריך לעזור לו וכל העול נופל עליי".

 

לאחרונה היא פצחה גם בקריירה של דוגמנית תחת ניהולה האישי של גלית טל, יוצאת סוכנות "עלית".

 

"אני גבוהה מאוד, 1.83 מטר. כילדה הגובה הפריע לי, היום כבר לא. לדעתי, הגובה הוא סוג של יופי, כמו רזון, בתנאי שהוא לא מוגזם. מאז שהתחלתי לדגמן עשיתי כל מיני תצוגות גדולות, למשל לדני מזרחי, ירון מינקובסקי, מאיה נגרי וגם לויצ"ו העולמית, ועבדתי הרבה עם סמדר גנזי. כיום סוגרים לי תצוגות בכלל בלי אודישן, כי כבר מכירים אותי".

 

את עובדת גם בחו"ל?

"היו לי הצעות באירופה, אבל זה לא הסתדר עד עכשיו בגלל הוויזה. ובכל מקרה, אם אעבוד בפריז או במילאנו, אחזור מיד אחרי סיום העבודה כי אני מאוהבת".

 

מי המאושר?

"קוראים לו עלי, הוא אמריקאי משיקגו, בן 31, שעובד בשגרירות ארצות הברית בישראל. לפניו היה לי במשך חצי שנה חבר גרמני שעבד בשגרירות הגרמנית. עם ישראלים לא הלך לי.

 

"הכרתי את עלי במסיבה של ידיד אמריקאי לפני שנתיים ומאותו יום אנחנו יחד. הוא איש העולם, הכי ג'נטלמן, עוזר לי וגם למשפחה כי הוא מבוסס. אחיו אפילו הגיע לארץ כדי להכיר אותי. לאחרונה התארסנו במסיבה גדולה. עוד לא קבענו תאריך לחתונה, אבל זה יקרה בישראל, ואני מקווה שהוריו יגיעו הנה".

 

תעזבי בעקבותיו לארצות הברית?

"לא. החלטנו להישאר בישראל והוא יבקש להמשיך לעבוד כאן. אני רוצה לחיות בישראל, זה המקום שלי. אני לא מאמינה בדת אלא בבני אדם. יש לי חברים ישראלים מהלימודים ומהעבודה, ואני מרגישה הזדהות עם היהודים בארץ. כשלמדתי את ההיסטוריה שלכם והבנתי כמה עבדתם קשה כדי להשיג מדינה, הייתי בשוק. בעולם לא יודעים כמה האנשים פה חכמים".

 

יש לך חברים סודנים שגורשו מישראל?

"רוב החברים שלי שבאו מדרום סודן גורשו מישראל וזה עצוב וכואב. אני מרחמת עליהם. דרום סודן היא מדינה חדשה, ועל אף שאין מלחמה עכשיו, החיים שם קשים. אני לא יכולה לחשוב איך היו נראים החיים שלי אילו הייתי היום בסודן".

 

את מבינה את מדיניות הממשלה בישראל, שלא לאפשר לזרים להסתנן לישראל?

"אני מבינה שזו מדינה של יהודים, אבל כואב לי איך מתייחסים כאן לסודנים. הרוב הם אנשים טובים, שקטים, שרק מבקשים לחיות ורוצים לעבוד ולהתפרנס בכבוד. נכון שיש כאלה שעוברים על החוק אבל הם מיעוט. הסטיגמה שהודבקה לסודנים מכאיבה לי. אגב, הרבה פעמים אנשים שפוגשים אותי לראשונה חושבים שאני אפרו־אמריקאית או אתיופית. אבל לא, אני סודנית גאה".

 

__________________________________________________________________________________________________________

 

 

עוד באנשים :