בתור מישהי שאובססיבית לג'ניפר אניסטון, כששמעתי שאני מוזמנת להיפגש עם לא פחות מהאיש שהמציא את שיטת הדיאטה שלה - ברור שלא יכולתי לסרב. אז ארזתי את מיטב בגדיי (בכל זאת, הסטנדרטים שלו זה אניסטון, סנדרה בולוק, סקרלט ג'והנסון ועוד מושלמות כאלה) ועליתי על המטוס הראשון למילאנו, שם קידם ד"ר בארי סירס הספר החדש שלו.

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

אני מודה שבאתי קצת סקפטית. בסדר, חשבתי. ברור שכל מי שמחשיב ירקות ופירות למנות פחמימה, ולארוחת הצהריים אוכל רק עוף מכובס עם עוד קצת ירקות - יהיה רזה וחטוב. אבל הפגישה עם הד"ר (הרזה והאנרגטי) שינתה את כל השקפתי. ולא רק זו הדיאטטית, אלא לגבי הבריאות שלנו בכלל: מתברר שלמזון שאנחנו מכניסות לפה יש השלכות אפילו במניעת סרטן. כן, כן, חכו. ההסבר יבוא.

 

איך הכול התחיל?

 

את דיאטת ה־ZONE האמריקאית שסחפה אחריה מיליונים פיתח ד"ר סירס, אחד מחוקרי השומנים המובילים בעולם. בפגישה איתו הוא סיפר ש"אחרי שהגברים במשפחתי, ובהם אבי, נפטרו בגיל צעיר יחסית מהתקפי לב, החלטתי לנסות למצוא משהו שישנה את ביטוי הגנים שלי ויאפשר לי לנצח את הסטטיסטיקה הנוראית של משפחתי".

 

שנים לפני שהפך לגורו דיאטה, היה ד"ר סירס ביוכימאי ומדען שהתמחה בפיתוח תרופות נגד סרטן. הוא ידע שאם תיתן לחולה סרטן מעט מדי מהתרופה שהוא נזקק לה, הוא ימות מהמחלה, אבל אם תיתן לו יותר מדי, הוא ימות מהתרופה. את התפיסה הזו הוא החליט ליישם גם בתחום המזון.

 

"רציתי לשנות את ביטוי הגנים שלי באמצעות איזון המזון שאני מכניס לפה", הוא אומר. שנים של מחקרים עזרו לו להוכיח שאיזון נכון בין אבות המזון בכל ארוחה מביא לאיזון הורמונלי מושלם, בעיקר של הורמון האינסולין והגלוקגון (הורמון שעוזר לייצב את רמות הסוכר בדם, מה שמסייע לגוף לפרק תאי שומן).

 

"האיזון הזה גורם לגוף להפריש הורמונים חשובים שנלחמים בדלקת השקטה בגוף, שהיא הגורם להרבה מחלות שמהן אנחנו סובלים היום, ובהן סרטן ומחלות לב", אומר סירס, "כך שלמעשה זו לא רק דיאטה, אלא אורח חיים בריא שיעזור לכן להישאר יפות יותר, חטובות יותר ובריאות יותר".

 

באופן זה פיתח ד"ר סירס את שיטת ה־ZONE, לא כשיטת הרזיה אלא כשיטת תזונה שתוכל למנוע מחלות לב וכלי דם (בדרך זו, אגב, הוא עזר למנואל אוריבה, האיש השמן ביותר בעולם, להשיל ממשקלו כמעט 400 ק"ג!).

 

איך זה עובד?

 

על פי ד"ר סירס, אחד היתרונות הבולטים של השיטה הוא היעדר תחושת רעב. ההמלצה היא לאכול לפחות חמש־שש ארוחות ביום - ארוחה מדי שלוש שעות.

 

הרגל זה גורם לכך שלא נחוש רעב וכן מגביר את קצב חילוף החומרים, תורם לירידה במשקל ומסייע בשמירה על איזון הורמונלי מושלם לאורך כל היום. לדבריו, אין כאן ספירה של קלוריות, אלא כוונה לאכול אוכל מזין ובריא ולעשות בחירות נכונות של אבות המזון. חלוקת המזון לפי דיאטת הזוֹן היא כזו:

 

40 אחוז פחמימות - יש לתת עדיפות לפחמימות טובות כמו ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים. אלה פחמימות שערכן הגליקמי נמוך והן גורמות להפרשה נמוכה של אינסולין.

 

30 אחוז חלבון - חשוב לאכול חלבונים רזים כמו עוף, הודו, דגים, גבינות, ביצים וטופו ולהימנע מצריכת בשר בקר שמן, נקניקיות ואיברים פנימיים. גם ביצים יש לצרוך במתינות. החלבון מגרה את שחרור הגלוקגון, ולכן מסייע להרזיה. כמו כן, אכילת חלבון בארוחה עוזרת לחוש שובע.

 

30 אחוז שומנים - זה נשמע הרבה, אך למעשה בגרם אחד של שומן יש תשע קלוריות (להבדיל מארבע קלוריות בגרם אחד של פחמימה או חלבון), כך שמדובר בכמות מתונה ונכונה של שומן בתפריט. לפי השיטה, חשוב לצרוך שומנים טובים כמו שמן זית, אבוקדו, אגוזים ושקדים, ולהקטין את השימוש בשמנים צמחיים כמו שמן תירס, חמניות וסויה (וכמובן לצמצם את צריכת השומן המוקשה בתפריט).

 

האם זה בכלל אפשרי?

 

אני מודה שהתפריט על פי ד"ר סירס לא קל ליישום. תפיסתית, קשה לי להתייחס לירקות כמנת פחמימה, ולגבינות דלות וחביתות העשויות מחלבונים כאוכל טוב. כמובן, גם לוותר על לחם, פסטה ואורז לבן זה בלתי אפשרי מבחינתי - אבל היתרון הבריאותי לכד אותי.

 

הגר שפר, נטורופתית ומומחית לתזונה ודיאטה, שהתמחתה בדיאטת הזוֹן במכון לחקר הדלקתיות של ד"ר סירס, מיישמת את השיטה בארץ, והיא אף מרשה למטופליה להכניס קצת אורז ופסטה לתפריט כדי שהוא יהיה נסבל יותר.

 

"כדי להגיע לאיזון מושלם ניתן לצרוך גם פחמימות פחות רצויות, כמו לחם, פסטה ואורז, אך לשלב אותן עם ירקות וחלבון באופן מושלם, כך שעדיין נקבל יחס של 40:30:30", אומרת שפר. "מהניסיון שלי עדיין רואים ירידה מצוינת במשקל, באחוזי השומן ובהיקפים, וגם בדיקות הדם משתנות לטובה באופן יוצא דופן".

 

החודש יוצא לאור הספר ה־13 של ד"ר סירס, שאותו הוא כתב יחד עם ד"ר ריקרדו פינה, מנהל תכנית הזוֹן באירופה. הספר נקרא "דיאטת הזון - רזה לנצח", ובארץ הוא יצא בהוצאת אגם.

 

את העריכה המקצועית, התפריטים והמתכונים התאימה לקהל הישראלי הגר שפר, וכדי להקל על מי שמעוניינת לרזות לפי השיטה, נמכרים בסופר־פארם מוצרים משלימים לקו הדיאטה מבית EnerZone.

 

לפי הדיאטה, ירקות הם פחמימות (צילום: shutterstock)
לפי הדיאטה, ירקות הם פחמימות (צילום: shutterstock)

  

דוגמה לתפריט יומי בסיסי לאישה / הגר שפר

 

ארוחת בוקר (תוך שעה מהקימה):

 

קפה הפוך עם חלב דל שומן

 

או משקה בוקר 0% בטעם תות / מעדן 0% בטעמים / יוגורט טבעי קטן 1.5%

 

או: שתי פרוסות לחם קל / שתי פריכיות אורז דקות עם שתי כפות קוטג'

 

ארוחת ביניים:

 

שתי פרוסות לחם קל עם כף קוטג' + ביצה ועגבנייה

 

או: גביע גדול (200 מ"ל) יוגורט טבעי 1.5% + חופן "פייבר 1"

 

ארוחת צהריים:

 

שני שיפודים / סטייק פרגית / חזה עוף + סלט קצוץ (ללא שמן) עם שתי כפות טחינה + ארבע כפות תוספת כמו אורז / בורגול / קטניות

 

או: פילה דג + תפוח אדמה אפוי + סלט

 

או: סלט עם טונה וביצה + פרוסת לחם דגנים / פרי גדול לקינוח (כדאי לוותר על הלחם ולאכול את הפרי)

 

או: סלט ירקות גדול עם רצועות עוף + פרוסת לחם דגנים / פרי לקינוח

 

או: סושי - 12 יחידות + סשימי

 

* מתכונים מאוזנים מהספר: ספגטי בולונז / פלפל ממולא / ארוחת שניצל עם פירה, כרובית וסלט / קציצות ברוטב תאילנדי עם אורז / עוף בחלב קוקוס

 

ארוחת ביניים:

 

שתי פרוסות לחם קל עם שלוש כפות קוטג' + שתי כפיות ריבה

 

או: קפה עם חצי כוס חלב + חטיף מאוזן של EnerZone: צ'יפס / חטיף קטן / ארבע עוגיות

 

או: שישה קרקרים מקמח כוסמין + שלוש כפות גבינת קדם 5%

 

ארוחת ערב:

 

סלט גדול + חצי קופסת טונה 5% + רבע גביע גבינה בולגרית 5% (60 גרם) / ביצה קשה + שתי פרוסות לחם קל

 

או: חביתה משתי ביצים + רבע גביע קוטג' + ירקות + שתי פרוסות לחם קל

 

או: פשטידת ירקות וגבינות + סלט

 

או: סלט פסטה עם טונה ולבבות דקל

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

עוד במגזין GOstyle :