אחת ההמלצות התזונתיות משמעותיות שיש לאמץ באורח חיים בריא, היא שלפחות 50% מסך הכל הדגנים בתפריט יהיו מדגנים מלאים, ולשוחרי הבריאות מבינינו רצוי להגיע לאחוזים גבוהים יותר, עד לשאיפה ש-100% מסך הדגנים ביום יהיו מלאים.
במחקרים רבים מוצאים את הקשר שבין אכילת דגנים מלאים להפחתת סיכון מחלות לב וכלי דם, הפחתת לחץ דם והפחתה בסיכון להתקף לב. יתרה מכך, דגנים מלאים וביניהם שעורה עוזרים לשמור על משקל גוף תקין, תחושת שובע ארוכה יותר. דגנים מלאים ובמיוחד גריסים יעניקו לנו בנוסף לוויטמינים ומינרלים גם עזרה בתקינות פלורת המעיים (מערכת חיידקים הנמצאת בפנים מערכת העיכול). זאת, הודות לכמות הגבוהה של סיבים תזונתיים המהווים מצע לגידול חיידקי מעיים ידידותיים ובכך מקלים על פעילות המעיים ועיכול המזון.
עוד במזור מהטבע
>>מגרנולה ועד פילינג: מדריך שימושי לשיבולת שועל
>> ממתקים מהטבע: מדריך פירות לפי צבעים
סוגי שעורה
1. שעורה שלמה/מלאה: כמעט שלא משתמשים בה אלא להכנת דמויי חלב. זהו הסוג המומלץ והאיכותי ביותר. ניתן להשתמש בו לחמין בגלל הבישול הארוך.
2. גריסים: דגן שכמעט לא עוצב, ומכיל את רוב הערכים התזונתיים. בעל אינדקס גליקמי נמוך ותכולה גבוה של סיבים תזונתיים (פי שניים מחיטה!).
3. גריסי פנינה: דגן שכמעט כל הקליפה הוסרה ממנו והוא מכיל פחות ערכים תזונתיים ואינדקס גליקמי מעט יותר גבוה מגריסים. משתמשים בו בעיקר כי הוא נוח ללעיסה ומתבשל מהר יותר. החומר הצמיגי שהן מפרישות יעיל נגד כיבים ודלקות במערת העיכול ואפילו דלקות גרון. מי שנמצא בדיאטה ישמח לדעת שגריסי פנינה יעניקו שובע לאורך זמן וכן יפיחו את התשוקה למתוק. לנגמלים מחלב, גריסי פנינה יכולים להוות גרסה בריאה עם דגני הבוקר.
מתכון בסיסי לגריסים
על מנת שלא להסתבך עם כמויות, השיטה הטובה ביותר לבישול גריסים היא בדיוק כמו שמבשלים פסטה: שופכים את כמות הגריסים לסיר עם הרבה מאוד מים רותחים עד שהגריסים מוכנים 'אל- דנטה' (ניתן גם להגיע לרמת רכות גבוה יותר). שימו לב: הגרגיר תופח פי שלוש אר ארבע ויש לקחת זאת בחשבון.
גריסי פנינה צריכים פחות זמן בישול ואילו גריסים צריכים יותר זמן בישול. לאחר הבישול שופכים את הגריסים למסננת בעלת צפיפות נמוכה ומסננים את המים (לא לשטוף במים, חבל על הוויטמינים). מנענעים את הגריסים או את גריסי הפנינה היטב. אפשר אבל לא חייבים לסנן את החומר הרירי, שכן הוא מצוין לסובלים מבעיות עיכול שונות. מכאן ניתן לשלב לכל רוטב שהכנתם בצד, להוסיף לסלטים או לקערת המרק שלכם.
אידוי: יחס בין גריסים למים הוא כדלקמן: על כוס גריסים, 3 כוסות מים וחצי כפית מלח. מבשלים על אש נמוכה כ-40 דקות עד שהמים נספגים.
שילוב במרקים: ניתן להוסיף גריסי פנינה (או גריסים למי שלא ממהר) ל-20 הדקות האחרונות של המרק, אך זכרו שאם הכנתם כמות מרק גדולה והשארתם בה את הגריסים, המרק יהפוך צמיגי עקב היכולת של הגרגירים לספוח אליהם נוזלים ולהתנפח. לפיכך, הוסיפו ממש מעט גריסים. מומלץ לשלב את הגריסים עם קערת המרק האישית שלכם. פעולה זו תצריך מכם להכין סיר מרק בנפרד וסיר גריסים בנפרד אבל תובטח לכם ארוחה מזינה לכל השבוע.
גריסים לתינוקות וילדים: החלטתם לחשוף את התינוקות לדגנים? התחילו מהדגן הזה בגרסתו הקלה יותר - גריסי פנינה. ניתן להכין דייסה, או להוסיף לירקות הטחונים. הוסיפו כף גריסי פנינה בקירוב כמחית על כוס ירקות טחונים. ככל שהתינוק גדל, ניתן להגדיל את הכמות.
כמויות: הכינו כמות גדולה של גריסים או גריסי פנינה על-פי המתכון הבסיסי הנ"ל בתחילת השבוע, ושימרו בקופסת זכוכית במקרר. במשך השבוע שלבו את הגריסים, במרק, סלט או תבשיל. כך, גם תחסכו זמן וגם תרוויחו בריאות.
תבשיל גריסים ברוטב עגבניות וזיתים
מרכיבים (8-10 מנות)
- 1 בצל חתוך לרצועות
- 2-3 שיני שום פרוסים
- 160 גר' פרחי כרובית קטנים ככל האפשר
- 800 גר' עגבניות מרוסקות או 800-900 גר' עגבניות חתוכות גס
- 400 גר' גריסים/ גריסי פנינה שבושלו
- 450 מ"ל מים
- כפית מלח
- 1 כפית סוכר קנים
- מעט פלפל שחור גרוס לפי הטעם
- חצי כפית מלח סלרי
- 6 ענפי טימין טריים
- 4 כפות שמן זית
- חצי קופסת זיתים מגולענים מסוננים ושטופים
הוראות הכנה
1. בסיר גדול מטגנים את הבצל עם השמן עד שהוא הופך שקוף-צהוב ומוסיפים את השום.
2. מערבבים מעט בעזרת כף עץ ומוסיפים רבע כפית מלח ורבע כפית פלפל שחור גרוס.
3. מוסיפים את העגבניות ומערבבים. מוסיפים את הזיתים, את פלח הכרובית ואת עלי הטמין מופרדים מגבעוליהם, מערבבים שוב ואז מוסיפים את המים ואת כפית סוכר הקנים.
4. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. כאשר הכרובית רכה דיה (לבדוק בעזרת מזלג או פשוט לטעום) מוסיפים את רבע כפית המלח הנותרת, מלח,סלרי ופלפל שחור גרוס לפי הטעם האישי, מוסיפים את הגריסים ומערבבים היטב בעדינות.
5. נותנים לתבשיל לספוג טעמים מספר דקות, מגישים ואוכלים.
סלט גריסים קיצי
מרכיבים
- 3-2 כוסות גריסים מבושלים
- חבילת פטריות שמפיניון טריות ופרוסות
- כוס זיתים מגולענים פרוסים
- 7 עגבניות שרי תמר פרוסות דק
- 3 כפות רוטב סויה תמרי
- כוסברה לקישוט
הוראות הכנה
1. מקפיצים את הפטריות כ-2-3 דקות עם הסויה, שופכים לקערה.
2. מוסיפים את כל שאר החומרים ומערבבים היטב, מקשטים במעט פטרוזיליה קצוצה.
סלט טבולה גריסים
מרכיבים (ל-4 מנות קטנות)
- 350 גר' גריסים מבושלים (כ 2.5 כוסות בקירוב)
- חצי חבילת פטרוזיליה קצוצה דק
- 3 כפות צנוברים (לא חובה)
- מעט עלי נענע קצוצים דק ככל האפשר
- מיץ מחצי לימון
- 3-4 כפות שמן זית
- כפית מלח
- חצי כפית או יותר פלפל שחור גרוס
- לקישוט: גרגירי רימון, מעט חמוציות
הוראות הכנה
1. קולים את הצנוברים על אש נמוכה מספר דקות עד שהם משחימים מעט.
2. מערבבים את כל המרכיבים בקערה ומוסיפים את הצנוברים, מתבלים בשמן זית, לימון מלח ופלפל ומתקנים תיבול אם צריך.
3. מערבבים היטב ומוסיפים קישוט גרגרי רימון או מעט חמוציות.
- שירי מזור היא נטורופתית, בעלת קליניקה לריפוי בעזרת תזונה