שוק הפשפשים מכיל בתוכו אפשרויות רבות והמון עניין ויופי: כל אחד מאיתנו יכול למצוא בו משהו, אם לאוסף שיש לנו בבית, אם למתנה, ואם חומרים ליצירה. השוק, העמוס בכל מכל - מכפתורים ישנים, דרך בדים, תמונות וכלים, יצירות אמנות וחפצים עתיקים בעלי ערך רב - דורש סבלנות. צריך לפתוח עניים ולחפש, צריך לחטט ולפשפש, לפתוח את המחשבה והדמיון ולראות את הדברים אחרי כביסה, נקיון או שיפוץ קל.

 

עוד רעיונות למתנות מקוריות בעשו בעצמכם:

משדרגים צנצנות ישנות

גינה בסלסילה

לוח מקורי לרשימת מכולת

 

בארץ הקטנטונת שלנו יש שני שווקי פשפשים עיקריים: בתל אביב בחיפה. כ"צפונית", אני מרבה לבקר בשוק בחיפה. זה ממוקם ברחוב קיבוץ גלויות בעיר התחתית, ופתוח כל ימות השבוע. ימי שבת וראשון הם הימים שבהם באים סוחרים נוספים פורסים את מרכולתם על הקרקע. כדאי לבוא מוקדם בימים הללו, ומובטח לכם שתמיד תמצאו משהו.

 

הפעם אסביר איך לחדש את מראם של זוג פמוטים שנקנו בשוק הפשפשים. את כל החומרים הדרושים, למעט צבע, אפשר לקנות בשוק. הפמוט צריך לעלות בין 15-35 שקלים, תלוי בגודל ובאיכות, אך מכיוון שאנו צובעים אותו, כדאי לחפש פמוט ממתכת קלה ופשוטה.

 

את הקריסטלים אפשר למצוא בבודדים או בכמות, לפעמים ממנורות שפורקו.

 

חומרים:

 

  • פמוט עם כמה קנים: הפמוט צריך להיות מספיק גבוה כדי שנוכל לתלות עליו את הקריסטלים מבלי שיגעו במשטח שעליו יושב הפמוט.
  • קריסטלים וטבעות חיבור (בדרך כלל מגיעים ביחד): יש קריסטלים מזכוכית וישנם מפלסטיק. מרגישים את ההבדל בכובד, לפי הצלילות של הקריסטל וגם לפי הצליל כשמקישים אותם אחד בשני. אלו מהזכוכית הם איכותיים יותר (השמש יוצרת דרכם ניצוצות) ויקרים יותר.
  • צבע ספריי: עדיף מצבע שמן, שכן העבודה מהירה יותר ונקייה יותר. אני ממליצה על צבע שמנת, תכלת או טורקיז, ולנועזים ורוד פוקסיה יכול מאוד להתאים. מומלץ לפני כן לחשוב איפה תרצו למקם את הפמוט ולפי זה להתאים את הצבע.
  • כפפות לטקס.

 

 

שלבי העבודה

  

1. ניקיון: מנקים את הפמוט, כולל חלב בתוך הקנים אם יש. בודקים שאין גבשושיות על הפמוט ובמקרה הצורך מורידים אותן. לבסוף, רוחצים עם מים וסבון ומייבשים.

 

 

  (צילום: ליבת רות )

 

  (צילום: ליבת רות )

 

 

  (צילום: ליבת רות )

 

2. צביעה: עדיף לצבוע במקום פתוח בשל אדי הצבע. מרפדים את המשטח בעיתונים ישנים, שמים כפפות לטקס ומרססים את הצבע, במרחק של כ-10 ס"מ מהפמוט (לא קרוב יותר, כדי שלא ייוצרו טיפות צבע שאחר כך יתייבשו, יתקשו ויהרסו את המרקם החלק של הצבע). מחכים בין השכבות (בדרך כלל מספיקות שתי שכבות) כ-15 דקות.

 

 

  (צילום: ליבת רות )

 

3. שלב חיבור הקריסטלים: כדאי לבדוק מראש כמה קרסטלים יש לכם, ולחלק אותם לפי מספר הקנים. לא חייבים שכל הקנים יהיו עם אותו מספר. למשל, אם ישנם ארבעה קנים אפשר שכל זוג יהיה זהה וכך יוצרים עניין עם משחקי גובה.

 

 

  (צילום: ליבת רות )

 

 

  (צילום: ליבת רות )

 

 

  (צילום: ליבת רות )

 

 

  (צילום: ליבת רות )

 

 

  • ליבת רות  עוסקת בסטיילינג, עיצוב חנויות וחלונות ראווה

 

>> עוד המון רעיונות מקוריים במדור מלאכת יד