ט"ו בשבט הגיע, חג לא רק לאילנות אלא גם לכל מי שאוהב פירות מיובשים, מנות בריאות שהטבע ארז בשקיקים מתוקים וטעימים. אך למרות כל הדברים הטובים שיש בהם, אסור להתעלם מהתכולה הקלורית הגבוה של הפירות המיובשים. פרי מיובש הוא למעשה פרי טרי שהוצאו ממנו המים. לפיכך, כמות הקלוריות בפרי מיובש זהה לכמותן בפרי טרי, אלא שהפירות המיובשים קטנים יותר ולכן נאכלים בשיטת "חבר מביא חבר", שמשמעותה היא כמות גדולה של קלוריות.
>>אגוזים ושקדים: טובים ללב ואפילו לדיאטה
>> כמה קלוריות יש בפירות מיובשים? בדקו במחשבון התזונה הגדול
איך אוכלים פירות מיובשים בלי לעלות במשקל?
- העדיפו פירות מיובשים בעלי מדד גליקמי נמוך, כמו משמש, אוכמניות, דובדבנים ושזיפים. אלה יעלו פחות את רמת הסוכר בדם ולא יגרמו לכם ל"טעם של עוד".
- העבירו לקערית את הכמות שהחלטתם לאכול, ואת כל השאר אחסנו בארון.
- החליפו את כל מנות בפרי היומיומיות שלכם במנות של פרי מיובש. מנת פרי שקולה בערכה לחמישים קלוריות. בפירות מיובשים זה נמדד כך: 2 משמשים או שזיפים, 2 כפות צימוקים, חמוציות או אוכמניות מיובשות, דבלה גדולה, 2 תמרים או עיגול אננס. תפריט יומי סביר יכול לכלול 4 משמשים מיובשים, 2 שזיפים מיובשים ו-2 כפות צימוקים.
- אם זה לא מספיק לכם, תוכלי להמיר גם חלק מכמות הקלוריות היומית שלכם במיובשים הנפלאים. פרוסת לחם קל מקבילה למנת פרי, ואת החישוב אתם כבר מכירים. אפשרות נוספת היא להתייחס לפרי המיובש כאלה הממתק היומי שלכם. מנת ממתק מכילה בדרך כלל כמאה קלוריות.
- דרך נוספת להתמודד עם הפירות המיובשים, היא להכין מהם תבשילים – מנות עיקריות, סלטים, עוגות, עוגיות או חטיפי בריאות.
כך, הקלוריות מתפזרות בתבשיל, שמקבל עם תוספת בריאות עשירה.
טיפים מתוקים
- הפירות התקשו? רככו אותם על ידי אידוי הכלי מעל סיר עם מים חמים.
- איך מאחסנים פירות מיובשים? במיכלים סגורים היטב במקום קריר וחשוך. פירות יבשים אורגניים מומלץ לשמור במקרר.
קדרת בשר עם פירות מיובשים
לפי הרפואה הסינית, מומלץ לאכול פירות מיובשים דווקא בחורף, כיוון שהאנרגיה שלהם מחממת (בניגוד לפירות טריים, שנחשבים לבעלי אנרגיה מקררת). תבשיל הקדרה שלפניכם, שמתבשל בבישול ארוך, מבטיח חימום אמיתי.
המרכיבים (ל-10 מנות, 300 קלוריות למנה)
- 2 כפות שמן
- 1/2 1 ק"ג נתח צלי כתף, חתוך לקוביות גדולות
- 2 בצלים, קלופים ופרוסים לפרוסות דקות
- 2 גזרים, קלופים ופרוסים לטבעות
- כמה גבעולי סלרי, קצוצים
- 2 כוסות פירות מיובשים (שזיפים, משמשים, צימוקים, חמוציות – בקיצור, מה שיש)
- 1/2 כוס יין מתוק
- 1/2 כפית קינמון טחון
- 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון
- 1/2 כפית אגוז מוסקט, מגורר
- מלח, פלפל שחור טחון טרי
- אפשרות להגשה: אורז לבן או פירה
ההכנה
1. בסיר גדול שאפשר להכניס גם לתנור מחממים את השמן (אם אין סיר כזה, עושים את כל תהליך ההכנה על הכיריים בסיר גדול ואז מעבירים לקדרה שמתאימה לאפייה בתנור). מוסיפים את קוביות הבשר ומטגנים אותן היטב מכל הצדדים. מוציאים את קוביות הבשר ומניחים בצד. שמים בסיר את הבצל ומטגנים עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הגזר והסלרי ומאדים כמה דקות. מוסיפים את הפירות המיובשים, היין והתבלינים ומבשלים עד רתיחה.
2. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות).
3. לאחר הרתיחה מחזירים את הבשר לסיר (או שמעבירים את הנוזל עם הירקות והפירות המיובשים לקדרה ומכניסים לתוכה גם את הבשר). מכסים את הסיר או הקדרה ואופים שעתיים.
4. ההגשה: מצננים את הבשר לטמפרטורה חמימה. מגישים קוביות בשר עם רוטב ופירות, רצוי לצד אורז לבן או פירה.
סלט פירות מיובשים וגבינת רוקפור
המרכיבים (ל-10 מנות, 153 קלוריות למנה)
- 1 כוס עלי תרד
- 1 שקית ו קופסה עלי בייבי
- 10 עלי חסה מסוגים שונים
- 2 כפות חמוציות מיובשות
- 50 גרם תפוחי עץ מיובשים, חתוכים לרבעים
- 50 גרם משמשים מיובשים כהים (רצוי אורגניים), חצויים
- 50 גרם אגוזי מלך, קצוצים
- 100 גרם גבינת רוקפור מגוררת
לרוטב
- 2 כפות דבש
- 3 כפות חומץ בלסמי
- 4 כפות שמן זית
- 1 כף חרדל דיז'ון חלק
- 2 כפות מים
ההכנה
1. שוטפים היטב את התרד, עלי הבייבי והחסה ומייבשים. קורעים ביד את עלי החסה, קוצצים את עלי התרד ומעבירים הכול לקערת הגשה גדולה.
2. שוטפים את החמוציות, תפוחי העץ והמשמשים ומייבשים אותם. מוסיפים אותם לקערה, מוסיפים גם את אגוזי המלך ואת הגבינה.
3. לפני ההגשה שמים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת עם מכסה ומערבבים היטב. יוצקים מעל הסלט, מערבבים בעדינות ומגישים מיד.
- ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת בתזונה סינית וצמחי מרפא