החורף מביא איתו טמפרטורות נמוכות וחושף את גופנו למחלות. צורת הלבוש משתנה בהתאם, ולפי הרפואה הסינית, גם צורת האכילה צריכה להתאים לעונת השנה. בחורף חשוב לחמם את הגוף מבפנים בעזרת תזונה וצמחי מרפא בדיוק כמו שלובשים בגדים חמים. חימום הגוף יתרום לחיזוק המערכת החיסונית ובכך להקטנת ההידבקות במחלות שונות. רובנו אכן מעדיפים בחורף שתייה חמה ומוותרים על מזונות שהוצאו זה עתה מהמקרר. אבל כדאי לדעת שיש מזונות שיחממו אותנו יותר מהאחרים ויעזרו לשמור על טמפרטורת הגוף ועל חוסנו.

 

עוד מתכונים שישמרו על הבריאות :

>>מרקים בריאים בלי אבקת מרק

>>עוגות גזר ודלעת שיחממו את הגוף

>>אותה עוגה אבל בגרסה רזה

>> גרסאות בריאות למנות אהובות

 

הדרך המערבית המקובלת לחמם תבשיל היא לבשלו או לאפות אותו, אבל לפי גישת הרפואה הסינית, המזונות הם לא רק אוסף של פחמימות, חלבונים ושומנים. הסינים טוענים כי יש מזונות מחממים התורמים לחימום הגוף ויש מזונות מקררים התורמים לקירורו. שחקנים ראשיים במשחק החום והקור הם התבלינים, שרבים מהם הם צמחי מרפא, וככאלה הם מכילים חומרים פעילים המשפיעים על הבריאות וגם על החום והקור בגוף.

 

לגבי חלקם, קל לחוש זאת: אכילת פלפל חריף, למשל, תגרום תחושת חום ושתיית משקה עם מנטה, לעומת זאת, תתרום לתחושת קרירות. גם אם נקפיא את הפלפל החריף לפני שנאכל אותו, אכילתו עדיין תרגום תחושת חום. ולכן מסבירים הסינים, האנרגיה של המזון חשובה יותר מהטמפרטורה שלו, על אף שגם לאחרונה יש השפעה מסוימת. הפעם אתמקד בארבעה תבלינים שהם גם צמחי מרפא לפי הרפואה המערבית וגם לפי הרפואה הסינית. בשל היותם תבלינים הם נוחים לשילוב בתבשילים שונים ומסייעים בהפיכתם למחממים יותר. בכל הארבעה כדאי לעשות שימוש מוגבר בעונת החורף. הם עוזרים להילחם בקור.

 

קינמון

 

החלק שבו אנחנו משתמשים בקינמון הוא קליפת גזע העץ. אפשר להשתמש בגלילי הקליפה עצמם או לטחון אותם לאבקה ולהשתמש בה. הקינמון מכיל קינמאלדהידים, חומרים שעיקר פעולתם בהמרצת זרימת הדם, שהיא התורמת לחימום הגוף.

 

  • איך הקינמון יכול לעזור בחורף? הקינמון יעיל מאוד נגד תחושה של קור ונימול (תחושה של נמלים המהלכות על הגוף או של הירדמות) בקצות הרגליים והידיים. תופעה זו, הנפוצה מאוד בחורף, נובעת מכך שהדם אינו מגיע לקצות הגוף בכמות הדרושה. הקינמון נהדר גם לטיפול במצבי הצטננות המלווה בצמרמורות ובתחושה של קור ורעד. במצבים אלה כדאי לשתות תה מתובל בקינמון.

 

יכולתו לשפר את זרימת הדם בגוף הופכת את הקינמון ליעיל גם בשיפור התחושה לסובלים ממחלות פרקים, המחמירות בקור ובחורף. לטיפול במחלות אלו מומלץ להכין חליטה ממקלות קינמון, לצנן קצת, לטבול פד או גזה ולהניח על הפרק עד שהבד מתקרר. אפשר לחזור על הפעולה כמה פעמים או להניח לצד הגזה עם החליטה בקבוק חם, שישמור על המקום חם. גם לשיעול ולבעיות בדרכי הנשימה משתמשים בקינמון. המקרים אלה אפשר גם להשתמש בשמן אתרי של קינמון: מטפטפים 3-5 טיפות שמן אתרי של קינמון (להשיג בבתי המרקחת ובחנויות טבע) לקערית מבער אדים מלאה במים, מדליקים את הנר שבמבער ומניחים במקום בטוח בחדר. נשימת מולקולות השמן שמתפזרות האוויר תקל את השיעול ואת קשיי הנשימה.

 

שורש ג'ינג'ר

 

כאן משתמשים בשורש, ורצוי להשתמש בטרי ולא במיובש (אבל אם אין אפשר להשתמש בג'ינג'ר מיובש וטחון הנמכר כתבלין). כאשר יש שורש טרי, מקלפים את הקליפה הקשה ופורסים את השורש דק (אפשר להקפיא ולהשתמש בו כאשר אין ג'ינג'ר טרי). גם ג'ינג'ר מכיל שמן אתרי שמשפר את זרימת הדם, וחריפותו תורמת לאפקט המחמם. אפשר לשתות את הג'ינג'ר כחליטה או להניח על המקום בו מטפלים.

 

  • איך הג'ינג'ר יכול לעזור בחורף? הג'ינג'ר הוא מייזע מצוין, ותורם לחימום הגוף במצבי קור. הוא מומלץ מאוד לשימוש נגד כאבים ראומטיים. במצבים כאלה של קור ושל כאבים מערבבים 2-3 טיפות שמן ג'ינג'ר עם 2 כפות שמן נושא (שמן שקדים למשל) ומעסים את המפרק הכואב.

 

בנוסף, הג'ינג'ר מומלץ לבחילות מסוגים שונים (נסיעה, מחלת ים, היריון). אפשר למצוץ קוביות ג'ינג'ר מסוכר הנמכרות בחנויות טבע. לטיפול במצבי קור אפשר להכין מאותן סוכריות חליטה לשתייה. חליטה כזו, שתעזור לטיפול בתחושת הקור בחורף, מכינים גם מפרוסות הג'ינג'ר הטרי: חולטים קוביות מסוכרות או פרוסות שורש טרי במים רותחים, משהים 10 דקות ושותים.

 

הל

 

תרמיל שאנו מכירים בעיקר כתבלין לקפה, אך השינים השתמשו בו כצמח מרפא לכל דבר. הוא נחשב לפי הרפואה הסינית לצמח מחזק.

 

  • איך ההל יכול לעזור בחורף? כיוון שהוא צמח מחזק, הוא מומלץ לשימוש במצבי מחלה וגם אחריה. כדאי להוסיפו למאכלים או למשקאות בתקופות של מחלות ושל התאוששות מהן ולעזור לגוף להתגבר עליהן. בנוסף, ההל יעיל בטיפול בבעיות של מערכת הנשימה. בעיקר למחלות חורף כמו שיעול והצטננות. תוספת הל תעזור גם בבעיות של מערכת העיכול כמו נפיחות וכאבי בטן.

 

ציפורן

 

מסמרי הציפורן מכילים שמן אתרי הנקרא אוגנול. זהו שמן משכך כאבים ואנטי דלקתי חזק מאוד. הוא ידוע בתכונותיו שנים רבות ומשמש במרפאות שיניים לטיפול בכאב ולסתימות זמניות. ריחו הוא למעשה הריח האופייני המזכיר לנו מרפאת שיניים.

 

  • איך הציפורן יכול לעזור לנו בחורף? תכונותיו האנטי דלקתיות מאפשרות לו להיות נוגד של וירוסים וחיידקים, מה שיעזור לנו בהתמודדות עם מחלות החורף. לכן כדאי לתבל בו עוגות בתקופה זו. בעיקר עוגות יבשות.

 

איך משתמשים בתבלינים?

 

הדרך הקלה ביותר היא תיבול המזון. הקינמון מתאים לעוגות, עוגיות, רסק תפוחים, תבשילי בשר,פשטידות ועוד. הג'ינג'ר מתאים לתיבול מאכלים ממזרח אסיה אבל גם למאכלי ירקות ולאטריות. ציפורן מוסיפים בעיקר לעוגות דבש אבל אפשר להוסיפו גם לעוגות יבשות אחרות. הל מוסיפים בעיקר לקפה או לתה.

 

התימנים מתבלים מזונות רבים בתערובת הנקראת חוויאג', המכילה את ארבעת התבלינים האלה. היא נקראת חוויאג' לקפה, אבל היא מתאימה גם למשקאות חמים אחרים כמו תה או שוקו, וגם לפשטידת של אטריות או לפשטידות ולעוגות יבשות אחרות. ההרכב התימני הוא לפי יחסים מסוימים ובעבר רק בעלי סוד ידעו להכינו. היום הוא נמכר גם במרכולים ומומלץ לשימוש בחורף, בעיקר למי שתחושת קור מלווה אותם.

 

איך מתבלים משקאות

 

מוסיפים להם את כל התבלינים או את חלקם: מכינים, למשל, תה קינמון ומוסיפים לו קוביית ג'ינג'ר מסוכר. התה הוא למעשה חליטה – דרך מסורתית להכנה תרופה מצמח המרפא. לחליטה יעילה משתמשים בכפית תבלין טחון לכוס מים רותחים, משהים בכוס מכוסה 10 דקות ושותים. אם משתמשים בחלקי הצמח הלא טחונים, יש להשתמש ב-2 כפיות לכוס ולסנן לפני השתייה. דרך מעניינת היא להכין פונץ' בשילוב של אלכוהול (יין), פירות ותבלינים (מתכון בהמשך).

 

מתי כדאי להיזהר מתבלינים

 

כל התבלינים המחממים חריפים במידה מסוימת, ולכן למי שסובלים מאולקוס, מקיבה רגישה או מצרבת, חשוב לנסותם בכמויות מזעריות ולעלות בהדרגה. כדאי גם לזכור כי השמנים האתריים חזקים מאוד ולכן יש להשתמש בהם לפי ההנחיות ותמיד למהול אותם בשמן אחר. לסובלים דווקא מחום ומהזעה מוגברת, לא מומלץ לחמם את הגוף בעזרת תבלינים אלה.

 

עוגת גזר מבושמת ומחממת

  

עם המון תבלינים. עוגת גזר (צילום: רן גולני)
עם המון תבלינים. עוגת גזר (צילום: רן גולני)

 

גזר ודלעת, גם בגלל צבעם הכתום, הם מחממים חשובים לפי הרפואה הסינית. התבלינים שבהם עושים שימוש בעוגה זו הופכים אותה למחממת פי כמה, ולמתאימה להתכרבלות ביחד עם חליטת צמחים.

 

המרכיבים (ל-20 פרוסות, 120 קלוריות לפרוסה)

 

  • 3 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
  • 200 גרם דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות גדולות
  • 2 ביצים טרופות
  • 1 כוס (190 גרם) סוכר חום כהה
  • 1/4 כוס (55 מ"ל) שמן
  • 1/4 כוס (כ-80 גרם) טחינה משומשום מלא
  • 1 כוס (120 גרם) קמח מחיטה מלאה (רצוי קמח לאפיית עוגות)
  • 2/3 כוס (95 גרם) קמח לבן
  • 1/3 כוס זרעוני פשתן טחונים
  • 1/3 כוס סובין שיבולת שועל
  • 1 שקיק (15 גרם) אבקת אפייה
  • מעט מלח
  • 1/2 כפית קינמון טחון
  • 1/4 כפית ג'ינג'ר טחון או ג'ינג'ר טרי מגורר
  • מעט הל טחון
  • מעט אגוז מוסקט מגורר
  • 1.4 כפית ציפורן טחון

 

  • כלים: תבנית בקוטר 22 ס"מ

 

 

ההכנה

 

1. שמים בסיר את קוביות הגזר והדלעת, מוסיפים מים עד לכיסוי הירקות, מכסים ומבשלים כ-20 דקות, או עד ריכוך. מסירים מהכיריים, מסננים ומועכים את הירקות היטב. מצננים.

 

2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומשמנים את התבנית במעט שמן.

 

3. שמים את הביצים בקערת המערבל, מוסיפים את הסוכר ומקציפים כמה דקות, מוסיפים בהדרגה ותוך הקצפה את השמן ואת הטחינה וממשיכים להקציף עד שהם נטמעים בעיסה. מפסיקים את פעולת המערבל, מוסיפים את הירקות מעוכים ומערבבים ידנית.

 

4. שמים בקערה נפרדת את שני סוגי הקמח, הפשתן, שיבולת השועל, אבקת האפייה, המלח, הקינמון, הג'ינג'ר, ההל, אגוז המוסקט והציפורן ומערבבים. מוסיפים לעיסה את תערובת הקמח והתבלינים, בהדרגה ותוך כדי ערבוב ידני, עד שמתקבלת עיסה אחידה. יוצקים את העיסה לתבנית ואופים 40 דקות עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. אחרי יום כדאי לשמור את העוגה במקרר.

 

פונץ' חם לאירוח

 

פונץ' חם (צילום: shutterstock)
פונץ' חם (צילום: shutterstock)

 

משקה לנהדר ומתאים לקבלת אורחים ביום גשום וקר. האלכוהול עשיר בקלוריות ולכן בפונץ' זה נשה שימוש בפירות רבים ובתבלינים, כדי להפחית את כמות האלכוהול.

 

המרכיבים (20 מנות/ 115 קלוריות למנה)

 

  • 1 לימון גדול
  • 1 תפוז
  • 3-4 שקיקי תה רצוי בטעם תפוח או לימון
  • 4-3 כוסות מים
  • 1 תפוח ירוק חמוץ, קלוף וחתוך לקוביות
  • 50 גרם צימוקים
  • 2 כפיות קינמון
  • 1 כף גרגירי הל
  • 1 כף מסמרי ציפורן שלמים
  • 4 כפות סוכר חום
  • מיץ מ-1 לימן
  • 1 בקבוק (750 מ"ל) יין אדום יבש
  • 1 בקבוק (750 מ"ל) יין אדום מתוק (אפשר להשתמש ביינות קינוח למיניהם)
  • 1 כוסית (כ-80 מ"ל) וודקה

 

ההכנה

 

1. פורסים את הלימון ואת התפוז, בקליפתם, לפרוסות עגולות ודקות.

 

2. מרתיחים מים בקומקום וממלאים ספל במים הרותחים. חולטים את שקיקי התה 10 דקות בספל המים. מוציאים את השקיקים ושופכים את החליטה לסיר גדול. מוסיפים את המים, פרוסות הלימון והתפוז, קוביות התפוח, הצימוקים, הקינמון, ההל, הציפורן, הסוכר ומיץ הלימון. מבשלים עד רתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים בסיר מכוסה חלקית חצי שעה. מוסיפים את היינות ואת הוודקה ומבשלים עוד 10 דקות על להבה קטנה, בלי להגיע לרתיחה. מתקנים תיבול לפי הטעם ומסירים מהכיריים.

 

3. ההגשה: מעבירים את משקה החם לכלי המיועד לפונץ' או לקנקן זכוכית. מוזגים לכוסות, בעזרת מצקת, את הנוזלים עם הפירות ומגישים.

 

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc ומאמנת לשינוי בתזונה ואורח חיים בריא

 

>> איך מבריאים מנה אהובה?

>> מתכונים בריאים ודיאטטים

>> כמה קלוריות יש באוכל שלכם? בדקו במחשבון התזונה הגדול