מנטרלת רעלי עישון. העגבנייה (צילום: thinkstock)
מנטרלת רעלי עישון. העגבנייה (צילום: thinkstock)

 

עדיין לא הפסקתם לעשן? נטרלו את רעלי העישון שנספגו בגוף בעזרת אכילת עגבניות. במחקר שנעשה באוניברסיטת קורנל  שבניו יורק, הצליחו החוקרים לנטרל 90% מרעלי עשן הסיגריה על ידי הכנסת נוגדי חמצון שהעיקרי ביניהם ליקופן, המופק מעגבניה ותמצית זרעי ענבים, לפילטר של הסיגריה.

עד שיצרני הסיגריות יאמצו את המחקר המקורי, אתם יכולים לנטרל את רעלי העישון בתוך הגוף על ידי אכילת שתיים-שלוש עגבניות מדי יום בסלט, במרק, ברוטב ובשתייה.חפשו בשווקים את העגבניות בצבע אדום עז, שכן הן עשירות במיוחד בליקופן.

שמרו את העגבניות שקניתם בסופר להבשלה מחוץ למקרר בטמפרטורת החדר -  כך היא תקבל צבע אדום יותר שמשמעותו יותר ליקופן.

 

 

עגבנייה ליום ולרופא שלום

 

העגבנייה היא מארז עשיר של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, שמחזקים את המערכת החיסונית, את כלי הדם, את העור, את הלב ומעלים את רמת הבריאות של הגוף.

העגבניה תורמת לאיזון לחץ הדם, בריאות הערמונית, בריאות העור והגנה מפני הנזק המסרטן של קרני השמש, לחיזוק המערכת החיסונית ולהקטנת הסיכוי לשפעת בחורף, להפחתת החמצון והנזק של הכולסטרול הרע על כלי הדם והלב, ולאיזון רמת החיידקים הטובים במערכת העיכול.

 

 

מרק עגבניות נלחם במחלות החורף

 

קערית מרק עגבניות תתן לכם זריקת חיסון של נוגדי חמצון חזקים. במחקר שנעשה באוניברסיטת טאפט שבבוסטון  הצליחו נחקרים ששתו שתי כוסות של 250 מ"ל מרק עגבניות ביום להוריד משמעותית גורמי דלקת בדם. במלים אחרות, הם היו מוגנים יותר מפני מחלות חורף.

תוכלו להשיג יותר ליקופן מהעגבנייה על ידי בישול וריסוק. בשיטה זו נפתחים תאי העגבנייה ויותר ליקופן יוצא מתאי העגבניות, נספג במערכת העיכול, ומעלה את רמת הליקופן בדם. כדי להעלות עוד יותר את רמת הליקופן בדם, הוסיפו שמן זית לתבשיל ורמת הליקופן תעלה דם ב כ-60% בממוצע לעומת אכילת עגבניות מבושלות ללא שמן.

 

במחקר שנעשה באוניברסיטת "דקין" שבמלוורן שבאוסטרליה, נבדקו מתנדבים לאחר 5 ימים של דיאטה דלה בליקופן, ו-5 ימים אחרי דיאטה עשירה בליקופן שהכילה 470 ג' עגבניות (כ - 4 עגבניות בינוניות קטנות) עם 25 מ"ל (כשתי כפות) שמן זית או ללא תוספת של שמן זית. התברר שרמת הליקופן בדם עלתה בכ 60% בממוצע בתבשיל העגבניות בתוספת השמן זית.

בדומה לקרוטן של הגזר, גם ליקופן העגבנייה נספג טוב יותר בנוכחות שמן. מתברר שהליקופן והקרוטן הם אחים, נספגים בצורה דומה במערכת העיכול אל הדם, נמסים בשומן ונספגים טוב יותר בנוכחות שמן.

למעשה רוב מאכלי העגבניות מלווים בשמן: בסלט, במרק, ברוטב עגבניות שמלווה את הפסטה. גם אם אתם שותים מיץ עגבניות שאינו מכיל שמן, הוסיפו מספר אגוזים או גרעינים בסמוך לשתייה.

  

ערכים תזונתיים

 

 עגבניה בינונית של 123 ג' מספקת:

 · 22 קלוריות (שליש קלוריות מפרי).

 · 3 גרם פחמימות (כחצי כפית סוכר).

 · 1.5 גרם סיבים תזונתיים.

 · כמות נדיבה של אשלגן - 292 מ"ג.

 · 17 מ"ג ויטמין C, המהווים כ-20% מכמות הויטמין C המומלצת ליום.

 · 676 מק"ג קרוטן (10% מהכמות שבגזר).

 · 3 מ"ג ליקופן.