הידעתם?
- בית החולים הראשון לילדים נוסד בפריז ב-1802, לפני 210 שנה, ביוזמת נפוליאון.
- בית החולים הראשון לילדים בארץ ישראל נוסד ב-1872, לפני 140 שנה, ברחוב הנביאים 29 בירושלים.
המרכז הרפואי לילדים ע"ש אידה קבקוף, שעומד להיפתח במרכז הרפואי "קפלן" ברחובות, אינו מבנה מרשים במיוחד. הוא מזכיר קניון בינוני או חברת הייטק כלשהי. ואולם, עיצוב הפנים שלו מוכיח כי בישראל כבר מבינים שחשוב להשקיע בחולים – על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים. את הפער העצום בין המבנה החדש והמרווח, לבין המבנים הישנים של בית החולים של רחובות, ניתן לחוש כאשר מגיעים למחלקת הילדים הוותיקה. היא שוכנת כאן מאז 1953, בצריף רעוע (בתכנון האדריכל זאב רכטר) שמשרה תחושת דיכאון וייאוש. הוא דחוס, אטום ומוזנח, ורק מביקור קצר בו אפשר להיות חולים.
הבניין החדש, בן ארבע הקומות ו-18 אלף המטרים הרבועים, נבנה בהשקעה של 100 מיליון שקלים (כרבע בתרומת "קרן לגאסי הריטג'", והשאר במימון קופת חולים כללית והמדינה). את המבנה תיכננו במשותף משרד האדריכלים הירושלמי ספקטור-עמישר והאדריכל אריה שאואר מאור יהודה; עיצוב הפנים הופקד בידי האדריכלית ענת הרמן-וינציגסטר.
>> עוד מבני ציבור חדשניים:
החזית אינה מעוררת התפעלות. מבט בה עשוי להזכיר את אחד מבנייני המשרדים שהוקמו בפאתי ירושלים בשנות התשעים, ואין בו כדי לשמח ילדים שבאו להירפא ממחלה. מאחר שדרישות הבנייה והצרכים הרפואיים אילצו אותו להיות כבד ומגושם, נאלצו האדריכלים להתאמץ ולהוציא קורות ועמודים אל מחוץ לבניין כדי לנסות ולשלב בו קלילות, בהצלחה חלקית בלבד. זה לא הפריע למעצבת הפנים לנסח שפה שונה לחלוטין ולהפוך את המקום - כאשר כבר נכנסים פנימה - למזמין, נעים, מכובד ורגוע, וזאת באמצעות שימוש מושכל בחומרים, בצורות ובצבעים.
כוכבים תלויים מהתקרה
כבר בכניסה נחשפים לאולם גדול הנמתח לכל גובה הבניין (כ-18 מטרים) ומואר באור יום ובמנורות דמויות כוכבים התלויות מהתקרה. לבד מהמדרגות והמעליות השקופות, המייצרות את התנועה המקשרת בין ארבע הקומות, שוכנת בתחתיתו רחבה המציגה את השפה העיצובית ששולטת בבניין: עונות השנה. לכל קומה – העונה שלה. על ארגז תאורה תלויים מסכים דקים, המקרינים ללא הפסקה סרט אנימציה המתאר את חלופת העונות, וניתן לצפות בו כשיושבים על ספסל מואר מבפנים שמדמה שיח מלבלב. זוג עמודים מתנשאים לכל גובה הבניין, מוארים בפסי תאורת לד (LED) באורך 800 מטרים, שעליהם מודפסים דימויים צמחיים מופשטים. בכל קומה הם משתלבים בצבעוניות המאפיינת את העונה "שלה".
הקומה הראשונה, היא קומת החורף, נצבעה בגוונים כחולים. המבואה מובילה לאודיטוריום בן 500 מושבים, למזנון ולפינות משחק לילדים. מכאן ניתנת למבקרים הבחירה לעלות אל קומות האשפוז באחת משלוש המעליות השקופות, או לטפס במדרגות. העיצוב הנאה והמרחב המזמין מושכים דווקא לבחירה במדרגות, שבאמצעותן ניתן לחוות לעומק את המקום.
בהמשך ניתן לעלות לשאר הקומות:
• קומה 2 (עונת האביב הצבעונית): מיון לקליטת 23 אלף ילדים בשנה.
• קומה 3 (עונת הקיץ הצהובה-תכולה): טיפול נמרץ (6 מיטות), יחידת הורים (6 מיטות) ומחלקת ילדים (40 מיטות).
• קומה 4 (עונת הסתיו הכתומה): מחלקה כירורגית ואורטופדית לילדים (26 מיטות).
העיצוב טוטאלי ואינטנסיבי: המשותף לכל הקומות הוא שימוש בצורות דומות. הבולטת בהן היא העיגול, המופיע במנורות, בפסיפסים המשולבים ברצפה, בתמונות התלויות על קירות החדרים, ובהדפסים המופיעים על הטפטים והפרגודים. העיגול מדמה את מחזור עונות השנה ומרמז על מחזור החיים, המקבל פרשנות עמוקה יותר במקום שבו הבריאות אינה דבר מובן מאליו.
"העיצוב נועד ליצור חוויה שתתן תחושה של בית מלון, שתשכיח מהילד החולה את הימצאותו בבית חולים, ואם כבר נאלצים לישון כאן, אז שתהיה חוויה חיובית עם סביבה תומכת", מסבירה הרמן-וינציגסטר. מערכת בידור תחליף את הטלוויזיות האישיות שתלויות מעל מיטות החולים: כאן יוענק לכל ילד מסך שבאמצעותו יוכל להתקשר עם האחיות, אם לא ירגיש טוב או יזדקק למשהו.
שירות מיוחד נוסף הוא חדר מרווח שבו יוצבו רק שתי מיטות אשפוז, כשלצידן ספות הנפתחות למיטה, לנוחות ההורה המלווה. ההורים גם יוכלו להתארח בחדרים ייעודיים, הכוללים מיטות וחדרי רחצה. את הקשר לנופים החקלאיים שעדיין מקיפים את בית החולים ולמדשאה המרכזית, מספקים חלונות גדולים שהוצבו ברחבי המבנה ומציפים את המסדרונות והחדרים באור. את הדשא אפשר גם למצוא בפנים הבניין, במרצפות עם הדפסי דשא. בכל קומה גווני הדשא מותאמים לעונה המסוימת (באביב ירוק, למשל, ובסתיו משולב עם פרחים כתומים). בכל חדר מופיע בחלק העליון של הקירות הדפס עדין של דימויים צמחיים (בגווני העונה), המופיעים גם בפרגודים המקיפים את המיטות, בחדר הרחצה ובתמונות התלויות על הקיר. חומרי הגמר קלים לניקוי ומתחשבים בקהל היעד, ולכן מבטיחה המעצבת שאין פה פינות חדות או מתכות.
הרמן-וינציגסטר מתמחית בעיצוב מרכזים רפואיים. היא חידשה את הרצליה מדיקל סנטר (HMC) ומחלקות במרכז הרפואי "מאיר" בכפר סבא. במרכז הרפואי "רבין" בפתח תקוה, שבו היא משמשת זה כעשור אדריכלית הבית, היא עיצבה את בניין המיון החדש, את בית החולים שניידר (נשים ויולדות), מרכז דוידוף לטיפול ולמחקר מחלות הסרטן, ואת מגדל האשפוז. היא גם מתמחה בעיצוב מוזיאונים ומרכזי מבקרים.
המרכז הרפואי לילדים ייפתח בסוף החודש. אף אחד לא רוצה להגיע לבית חולים, אך דווקא על הרקע הבעייתי הזה, הוא ראוי לביקור מקצועי בתור דוגמה מעודדת: עיצוב מושכל שמשרה אופטימיות ונינוחות, מתוך התחשבות בילדים שיתאשפזו כאן.