>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

בתעשיית האופנה הצום הוא עניין שבשגרה. מן הידועות היא שאם לא מכניסים לפה שום דבר במשך יומיים, למעט קוביית גבינה או שוקולד מדי כמה שעות כדי לא לצנוח מעילפון, הבטן יורדת ואפשר לעלות על המסלול בבגד ים ולהיראות כמי שהאל חנן אותה בגוף מושלם. אלא שדווקא ביום כיפור, רבים מחובבי האופנה שובתים ממלאכת הצום אשר שולטת בעולמם במרבית ימות השנה ומתפנים לכלות את זמנם בבטלה גמורה, הכוללת גלישה באינטרנט וצפייה בסרטים.

 

רגע לפני שיום כיפור נכנס, סידרנו לכם רשימה של עשרת סרטי האופנה הטובים ביותר שנעשו עד כה. חלקם הגדול תיעודיים, חלקם סרטים עלילתיים הממקמים את תעשיית האופנה במרכזם. את כולם תוכלו למצוא בסניפי ספריית הווידאו האוזן השלישית, אבל מרביתם נמצאים גם בספריות וידאו מחוץ לתל אביב. סוף השבוע השקט הוא הזדמנות מצוינת להכיר מקרוב את הדמויות, הצבעים והקולות המגוונים בשמאטע ביזנס העולמי. גמר חתימה טובה.

  

 

 

 

1. השטן לובשת פראדה

 

הסרט שהביא לידיעת הציבור הרחב את אנה ווינטור, עורכת הווג האמריקאי ומי שמושכת בחוטים של עולם האופנה, אשר עליה מבוססת הדמות הראשית בסרט, מירנדה פריסטלי, העורכת האימתנית של מגזין ראנוויי. "השטן לובשת פראדה" עוקב אחר קליטתה של אנדריאה סאקס (אן האת'וויי) במגזין, בו החלה לעבוד כעוזרת של פריסטלי, תוך שהיא עוברת שינוי הדרגתי בסגנון הלבוש האישי שלה ובחייה הפרטיים. הסרט מבוסס על ספרה של לורן וייסברגר, שעבדה בתחילת שנות האלפיים במשרדה של ווינטור. יש הטוענים כי הדמויות שיצרה וייסברגר מוגזמות ומופרכות, אבל כל זה לא מנע מהסרט להפוך לקאלט מלא בציטוטים בלתי נשכחים. That's All.

 

2. היום שלפני

 

ביום שישי האחרון סיים במאי הקולנוע לואיק פריז'אן לצלם את שני הפרקים האחרונים לסדרת הסרטים התיעודית "היום שלפני", העוקבת אחר 30 השעות שלפני התצוגה בחדרי הסטודיו של בתי האופנה. בשבוע האופנה של פריז, שהסתיים ביום רביעי, הוא עקב אחר המעצבים איזבל מארה ואלבר אלבז מלנוון. 10 הפרקים בסדרה שכבר ראו אור עקבו, בין היתר, אחרי ז'אן פול גוטייה, קרל לגרפלד, סוניה ריקל, אלכסנדר וונג, דיאן פון פירסטנברג, ג'רמי סקוט, דונטלה ורסאצ'ה ועוד, שהכניסו אותו לקודש הקודשים של עבודתם. הצפייה בסדרה ממכרת. אל תחמיצו!

  

 

 

 

 

3. ארוחת בוקר בטיפאני

 

"ארוחת בוקר בטיפאני" לא עוסק אומנם באופנה, אבל העיבוד של בלייק אדוארדס לספרו הידוע של טרומן קפוטה, השפיע רבות על מעצבי אופנה ועל התפיסה של סטייל מודרני בשנות ה-60. הסרט, שיצא לאקרנים השבוע לפני 50 שנה, מגולל את סיפורה של הולי גולייטלי (אודרי הפבורן), בחורה צעירה ומניפולטיבית במנהטן של שנות ה-50, שחיה על חשבונם של גברים עשירים. השמלה השחורה הקטנה, משקפי השמש הגדולים, שרשרת הפנינים, פומית הסיגריה הארוכה - היש בעולם קומדיה קלאסית שהביאה למסך יותר שיק ממנה? זכורה במיוחד סצנת הפתיחה של הסרט, בה עומדת גולייטלי בשמלה שחורה ושרשרת פנינים מול חלון הראווה של טיפאני בשדרה החמישית בניו יורק, אוכלת עוגת שמרים ובוהה בתכשיטים הנוצצים. בפעם ההבאה שאתם מבקרים במנהטן, נסו לשחזר את הסצנה הזו בראשכם.

  

 

 

 

4. ביל קנינגהם ניו יורק

 

הרבה לפני עידן הפפראצי והבלוגרים של אופנת הרחוב, צלם האופנה ביל קנינגהם בן ה-83 תיעד ברחובות ניו יורק סלבריטאים ואנשים הלבושים במגמות העונה. הסרט "ביל קנינגהם ניו יורק" עקב במשך שנה אחר עבודתו של הצלם, המסתובב על אופניים ברחבי מנהטן, מייחל לרגע בו יגלה דמויות מעניינות למדור האופנה הקבוע שלו בניו יורק טיימס. קנינגהם מתגלה בסרט כטיפוס ביישן ונחבא אל הכלים. הוא מקפיד עדיין לצלם בפילם, ובניגוד לבלוגרים צעירים שנוהגים לבקש רשות מהמצולם, הוא פשוט מצלם. או כמו שאומרת אנה ווינטור בסרט: מעליב יותר כשהוא לא מצלם אותך כשאתה עובר על פניו. במאי הסרט פרס ריצ'ארד מספר כי העבודה על הסרט ארכה חמש שנים - שנה אחת לצלם אותו, וארבע שנים נוספות לשכנע את קנינגהם להפוך את החומרים לסרט. 

  

 

 

 

5. וידאל ששון: הסרט

 

"אם את לא נראית טוב - אנחנו לא נראים טוב". הסלוגן של מעצב השיער וידאל ששון הפך במרוצת השנים למזוהה עם אימפריית המספרות ומוצרי השיער שהקים וידאל. הסרט יצא לאקרנים בפברואר האחרון בניו יורק, והוא ניחן בשפה קולנועית עשירה ובנוי כסיפור סינדרלה על איך מקימים אימפריה בשתי ידיים וזוג מספריים. הסרט עוקב אחר תחנות רבות בחייו של ששון, שגדל במשפחה יהודית בלונדון, שירת בפלמ"ח במלחמת השחרור ומאוחר יותר חזר ללונדון והמציא את ה"קאט" של שנות ה-60 העליזות. עורכת האופנה גרייס קודינגטון מסבירה בסרט שששון לא רק שינה את האופן בו נשים מסתפרות מאז ועד היום, אלא שינה את פני האופנה. הסרט גם יוקרן במסגרת שבוע האופנה שיתקיים בסוף אוקטובר במוזיאון העיצוב בחולון.

 

6. איב סאן לורן, כל הסרטים

 

שמלות המשי הפראי. הבית במרקש. קתרין דנב. מועדוני הלילה בפריז. פייר ברז'ה. ההתמכרות לסמים ולאכוהול. הילדות באורן, אלג'יריה. הריבים מקפיאי הדם. הבגידות. הבדידות. המאהבים הצעירים. המוזות בטי קאטרו ולולו דה לא פאליס. הדיכאונות. לטישיה קאס. המשברים הנפשיים. החיים. נראה כי חייו של גדול המעצבים הפריזאים איב סאן לורן תועדו בדריכות ובכשרון רב באינסוף סרטים תיעודיים המרכיבים אימג' בעל פנים רבות. מ"אבניו מרסו 5" של דויד טבול ועד "ל'אמור פו" של פייר ת'ורטון שיצא בשנה שעברה - חייו ומותו של סאן לורן שימשו חומר חזק עבור לא מעט במאי קולנוע תיעודיים.

  

7. ויויאן ווסטווד Do it Yourself

 

זהו הסרט התיעודי השני שעוקב אחר עבודתה של מלכת הפאנק, המעצבת ויויאן ווסטווד, הפועלת משנות ה-70 ועד היום. הבמאית הצרפתייה לטמייה שטאלריד עקבה אחר ווסטווד בהכנות לתצוגות אופנה בפריז ובסטודיו של המעצבת במזרח לונדון. ווסטווד מודל 2010 היא לא רק מעצבת אופנה, אלא אינטלקטואלית פוליטית המעורבת בפעילות למען הקהילה, ובת זוגו של האמן הצעיר ממנה בשלושה עשורים, אנדריאס קרונת'לר, המשמש גם כמנהל האמנותי של בית האופנה שלה. זהו סרט טוב, אם כי פעמים רבות נדמה כי נקודת המבט של שטאלריד היא של גרופית יותר מאשר של במאית דוקומנטרית.

  

 

 

 

8. מארק ג'ייקובס ולואי ויטון

 

הבמאי לואיק פריז'אן היה הראשון בהיסטוריה שהורשה להיכנס חמוש במצלמה אל חדרי העיצוב של מותג היוקרה הצרפתי לואי ויטון. בסרט הזה פריז'אן עוקב אחר המנהל האמנותי של לואי ויטון, מארק ג'ייקובס, במהלך העבודה על הקולקציה לבית האופנה הצרפתי וכן למותג של המעצב הנושא את שמו. מדובר בסרט אנושי ועשוי לעילא, שמצליח לפגוש את ג'ייקובס על קו התפר בין דמותו העסקית והמחושבת לרוח השטות שיוצאת ממנו כשהוא עוטה על עצמו תחפושת של ציפור בנשף התחפושות השנתי שהוא מארגן כמסורת של שנים. בדברי הימים ייזכר הסרט כתיעוד אחרון לדמותו הקודמת של ג'ייקובס, כמגה חנון עם מכנסי טייבס ושיער מדובלל, רגע לפני שהפך לעוד צ'לסי קווין מלוקקת עם גוף מנופח שרירים ומרוצף קעקועים.

  

 

 

 

9. משהו ללבוש

 

יצירתו של רוברט אלטמן משנת 1994 היא סרט האופנה הטוב ביותר שנעשה עד היום. אלטמן מציב את עלילת הסרט הסבוכה במרכזו של שבוע האופנה בפריז, ומציג לנו תעשייה תככנית עם דמויות מרפקניות. הסרט מתהדר בשורה מפוארת של כוכבים: מסופיה לורן ומרצ'לו מסטוריאני האגדיים, דרך שר, קלאודיה שיפר, ג'וליה רוברטס בתחילת דרכה, וקים בסינג'ר ככתבת האופנה המצחיקה והנוירוטית קיטי פורטר, שפורשת בסצנת הסיום של הסרט לאחר שהמעצבת סימון לו מחליטה להעלות אל המסלול דוגמניות עירומות. למי שטרם ראה, מדובר בסרט חובה.

 

  

 

 

10. יוז'י יממוטו - Notebook on Cities and Clothes

 

סרטו של וים ונדרס ("פינה", "פריז טקסס") על מעצב האופנה יוז'י יממוטו הוא סרט תיעודי למתקדמים, המצריך ריכוז רב וסבלנות לאין קץ. זהו לא דיוקן של יממוטו, אלא סרט העוסק באסוציאציות ובתהליך העבודה של המעצב בסטודיו שלו בטוקיו. במקביל, ונדרס מסביר בסרט את החוויה שלו כבמאי קולנוע ביחס לעבודה של יממוטו וביחס לטוקיו עצמה. אם יש לכם שעה וחצי פנויות, הקדישו אותן לסרט שיאיר עבורכם מחדש את עבודותו של המעצב האוונגרדי.