הנתונים על הסוכרת מדאיגים: כחצי מיליון ישראלים חולים במחלה, ועוד כחצי מיליון נמצאים במצב טרום סוכרתי, כלומר - צועדים בבטחה, בדרך כלל בלי לדעת, בדרך אל המחלה.

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

"במצב טרום סוכרתי", אומרת ד"ר אורית טויטו מהמרכז האנדוקריני במרכז הרפואי "הלל יפה" בחדרה, "הגוף מאותת לנו שהוא זקוק לאיזון. סוכרת סוג 2 היא אחת המגפות של העידן החדש, ומצב טרומי, שמאפשר טיפול, הוא סוג של אזהרה של הגוף שלא כדאי להתעלם ממנה".

 

מה זה בדיוק מצב של טרום סוכרת?

"מצב של הפרעות במשק הגלוקוז בגוף. ההפרעות מעידות על סיכון לפתח סוכרת תוך כמה שנים".

 

מי מועד לסבול ממצב של טרום סוכרת?

"אנשים שסובלים ממשקל עודף, אנשים שיש במשפחתם סוכרת, נשים שעברו סוכרת היריון, ונשים שילדו תינוק שמשקלו עולה על ארבעה ק"ג. לפי ההערכות, בארצות מפותחות כ- 30% מהאוכלוסייה, מעל גיל עשרים, סובלים ממצב טרום סוכרתי. השכיחות עולה עם הגיל, אבל קיימת גם אצל מתבגרים וילדים, בעיקר אלה הסובלים מהשמנת יתר".

 

מה זה מסוכן?

"מעבר לסיכון לפתח סוכרת, אנשים במצב טרום סוכרתי נמצאים בסיכון לפתח את כל סיבוכיה של המחלה, גם אם עדיין לא פיתחו את המחלה עצמה. מדובר בפגיעה בעיניים, בכליות ובקצות העצבים, וגם במחלות לב וכלי דם".

 

למי כדאי לבדוק אם הוא נמצא במצב טרום סוכרתי?

"לפי המלצות הארגון האמריקאי לסוכרת, מומלץ לכל אדם מגיל 45 להיבדק אחת לשלוש שנים. לאנשים שנמצאים בקבוצת הסיכון מומלץ להתחיל לבדוק קודם".

 

איזה סימנים יש למצב?

"מצבי טרום סוכרת מתגלים לרוב באקראי, או בבדיקות דם שגרתיות, כי הסובלים מהמצב לא מרגישים פגיעה במצב הבריאותי. לעתים יש למצב ביטוי חיצוני, כשבקפלי העור מופיע עודף פיגמנט כהה, בגוון חום אפור. יתר הסימנים מתגלים בבדיקות".

 

איזה בדיקות?

"הראשונה, והפשוטה ביותר, היא בדיקת דם לגילוי רמת הגלוקוז בדם לאחר צום. "הערכים התקינים נעים בטווח שבין 70 לבין 100 מ"ג/ד"ל. גלוקוז בצום מעל 126 מ"ג/ד"ל מעיד על סוכרת. הטווח שבין 100 ל־126 מ"ג/ד"ל מצביע על מצב טרום סוכרתי.

 

"במקרים מסוימים הרופא יכול לבצע גם בדיקת העמסת סוכר, או בדיקת המוגלובין מסוכרר. העמסת סוכר היא בדיקה שבמהלכה המטופל מתבקש לשתות 75 גרם של גלוקוז, ורמת הסוכר בדמו נבדקת לאחר כשעתיים. ערכים שבין 140 ל־200 מ"ג/ד"ל נחשבים לאי־סבילות לגלוקוז, כלומר למצב טרום סוכרתי. הבדיקה השנייה, שהוכנסה לאחרונה, היא בדיקת ההמוגלובין המסוכרר, כאשר ערך מעל 5.7% נחשב למצב טרום סוכרתי".

 

מה עושים כדי להיחלץ מהמצב?

"מונעים את התפתחות הסוכרת באמצעות ירידה במשקל, תזונה נכונה, פעילות גופנית, ולעתים גם על ידי תרופות. גם להפסקת עישון יש השפעה על מניעת התפתחות סוכרת. במקביל למאמץ להפחתת ערכי הסוכר, יש כמובן להקפיד על ערכי לחץ דם תקינים וכן ערכים תקינים של שומנים וכולסטרול בדם. אלו חיוניים להפחתת הסיכון לפגיעה בלב ובכלי הדם".

 

האם עקרונות התזונה לאנשים במצב טרום סוכרתי זהים לאלה של החולים בסוכרת?

"העקרונות דומים: הפחתת שומנים מהחי, הפחתת סוכרים ופחמימות פשוטות. מומלץ להיעזר בהדרכה של דיאטנית".

 

עד כמה אורח חיים בריא יכול להוריד את הסיכון לחלות בסוכרת?

"מחקרים הוכיחו שתזונה נכונה, ירידה של 5%-7% ממשקל הגוף ופעילות גופנית סדירה של כ־150 דקות בשבוע, יכולים למנוע את המעבר לסוכרת אמיתית אצל כ- 60% מהמטופלים. זהו שיעור מניעה אדיר שמושג באמצעים די פשוטים".

 

חסרות לכם סיבות להילחם בסוכרת?

 

קבלו בבקשה 10 נתונים מדאיגים מהמועצה הלאומית לסוכרת:

 

1. מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי ארגון הבריאות העולמי בתור המגפה של המאה ה-21, והיא תמשיך ותצמח בקצב של כחמישה אחוזים בשנה.

 

2. בכל שנה מתגלים בישראל 30,000 חולים נוספים.

 

3. אחד מכל שלושה ילדים בישראל צפוי לפתח סוכרת במהלך חייו.

 

4. בכל שנה מתרחשות בארץ כ־1,700 קטיעות איברים, כ-1,400 מהן נובעות באופן ישיר מסוכרת.

 

5. בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בשיעורי התחלואה בסוכרת: 38% יותר בקרב נשים ו- 29% יותר בקרב בגברים.

 

6. תוחלת החיים של חולה סוכרת נמוכה בעשר שנים לעומת זו של אנשים בריאים.

 

7. סוכרת היא גורם מספר אחת לעיוורון בישראל.

 

8. חולי סוכרת מהווים יותר מ- 50% מחולי הדיאליזה ו־ 70% מהמאושפזים ביחידות טיפול נמרץ.

 

9. סוכרת היא אחד הגורמים העיקריים של מוות בטרם עת בישראל ובעולם.

 

10. מדי שנה מתים מסוכרת כ- 2,500 ישראלים.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

עוד בלאשה: