השמנת יתר מאובחנת כמחלה כרונית הנקשרת לרוב כגורם סיכון עיקרי לפיתוח מחלות שונות כגון סוכרת ויתר לחץ דם. כמות השומן הגבוהה הנצברת כשומן תת עורי מעלה משמעותית את משקל הגוף ויוצרת עומס רב על מערכת השרירים והשלד ועלולה לגרום לפציעות ולירידה משמעותית ביכולת התפקודית היומיומית. מסיבות אלו ירידה במשקל משפיעה לחיוב לא רק על פרמטרים כמו בריאות העורקים והלב והרכב הדם, אלא גם מפחיתה באופן ממשי את העומס המוטל על מערכות שלד-שריר.
אחת מהתלונות השכיחות בקרב אנשים כבדי משקל היא כאבים במבנים שונים במערכות שלד-שריר לרבות עצמות, שרירים, גידים וכדומה. הסיבה לכך היא היחלשות השרירים עקב חוסר מתמיד בפעילות גופנית לחיזוקם, וכך גם חלה ירידה בחוזק העצמות, המפרקים הגידים והרצועות.
אנשים כבדי משקל מנהלים בדרך כלל אורח חיים סדנטרי (יושבני) המאופיין בתנועתיות יומיומית וספורטיבית דלה ובשל כך מערכות שלד שריר עוברות תהליכים מואצים שליליים כמו אטרופיה בה חלה ירידה עקבית במסת השריר, אך לא רק – גם במסה הגרמית: עצמות, גידים, רצועות, סחוסים ועוד. ירידה עקבית זו, בנוסף לעלייה בגיל, משפיעה רבות על התפקוד, החיוניות ועל משתנים נוספים. הירידה בחוזק מערכת השריר-שלד בקרב כבדי המשקל עלולה לגרום לבעיות אורטופדיות המתבטאות בשחיקת מפרקים (אוסטיאוארטריטיס).
- פי 4 - 5 סיכון לשחיקה בברכיים
- פי 10.5 סיכוי להחלפת מפרק הברך
- פי 2.5 סיכוי להחלפת מפרק הירך
- בעיות יציבה: שינוי במרכז הכובד. עקב הכרס הבולטת לפנים קיימת נטייה להשענות לאחור הגורמת ללחץ רב על חוליות עמוד השדרה התחתונות
- ההשענות לאחור גורמת לעומס רב וללחץ על גיד אכילס
- שינוי סגנון ההליכה: צעד קטן ונעילת ברך
- דורבן: מתח קבוע על רצועות כף הרגל הגורם לדלקת ולכאבים בעקב כף הרגל עד כדי חוסר יכולת ללכת
- בעיות גב: עומס על הדיסקים, לחץ על הברכיים בקימה
אבל אלו לא הבעיות היחידות. גם כאבים הם מנת חלקם של אנשים כבדי משקל, וישנו קשר ישיר בין עודף המשקל לתחושת הכאבים. הבשורה הטובה: מדובר במצב הפיך וכשהאדם כבד המשקל מאמץ אורח חיים בריא יותר המאופיין בין השאר בדיאטה היפוקלורית, חלה ירידה במשקל ויש לכך השפעה חיובית על הכאב המופחת בעוצמתו.
בשנים האחרונות נעשו מחקרים שבדקו את הקשר בין ירידה במשקל להפחתת כאבים במערכות שלד-שריר. אחד מהם נערך באוניברסיטת סינסינטי, אוהיו שבארצות הברית: הנבדקות היו 35 נשים שלאחרונה החלו בתהליך ירידה במשקל.
ההשפעה של ירידה במשקל על מערכת שלד-שריר לטווח הקצר הוערכה על ידי מדידת הירידה במשקל ועוצמת הכאב במערכת במהלך ביקורים במרפאה אחת לשבועיים, במשך 12 שבועות וב- 9 אזורים שונים בגוף הנבדקות. נמצא קשר הדוק בין הירידה במשקל להפחתת הכאב במרפקים, גב עליון, גב תחתון, מפרקי הירך וכאב כללי. יש להניח (לא נחקר במחקר זה, אך מוצע למחקר עתידי), כי המכניזם שמביא לירידת הכאב בעקבות ירידה במשקל הוא הפחתה של הלחץ הביומכני המופעל על המפרקים. שימוש בממצאים אלו לעידוד ירידה במשקל יכול לעזור ללוחמה בהשמנת היתר בקרב האוכלוסייה המערבית.
לסיכום, הפחתה חיובית במשקל הגוף משפיעה לחיוב על תחושת הכאב אצל אנשים כבדי משקל. עם זאת, חשוב לציין שכל תהליך ירידה במשקל מומלץ שילווה על ידי איש מקצוע – דיאטן קליני, על מנת שתהליך זה יהיה מבוקר ולא תיפגע באופן משמעותי גם מסת הגוף הרזה. במקרה זה יש השפעה שלילית גם על התפקוד והיכולת הגופנית בכלל וכן על הירידה בחילוף החומרים מכיוון שמסת השריר קטנה במקרה זה.
צור קסטל, M.S Sport & Exercise Science . מרצה לפיזיולוגיה של המאמץ בקמפוס "שיאים", באוניברסיטת תל אביב