לאחר חול המועד כולנו משתוקקים לחגוג את המימונה, מעין טפיחה קיבוצית על השכם שמשמעותה "שרדנו עוד פסח". בשבילי, מדובר בהזדמנות להתעסק בסוגיית הממתקים והמתוק דרך הבישול הבריא, וגם אם אין ממש דבר כזה "מתוק בריא" - יש מתוקים פחות מזיקים.
כך תאכלו פירות
המתוק הראשון: פירות, או "ממתק טבעי", כפי שהם מכונים על ידי ילדיי. פירות הם פתרון מושלם כשמתחשק משהו מתוק, אם הם נאכלים בעונתם הם טעימים ובשלים, זולים ועתירי סיבים וויטמינים. מיץ זו דרך גרועה לצרוך פירות, מכיוון שחלק מהוויטמינים הרגישים כבר התנדפו או התחמצנו, רבים מהסיבים הטובים סוננו וקיבלנו בסופה של המסחטה כוס עם המון, המון סוכר פירות. משום כך, כדאי תמיד להעדיף את הפרי בצורתו השלמה.
ובכל זאת, אני שומעת את חריקת הכסא בעודכם מתנועעים בחוסר נוחות. כשמתחשק מתוק מרוכז או לאירוח, אני מציעה להוציא את הפירות היבשים מלפיתתו של ט"ו בשבט ולהתייחס אליהם כאל מדור נוסף במרכול הממתק מן הטבע. הקפידו לקנות פירות יבשים אורגנים וכך תחסכו לעצמכם תוספות כגון גופרית, חומרים מונעי חימצון, חומרי הלחה, הזגגה ושאר נפלאות. כמו כן, זכרו שפירות יבשים הם אנרגיה מרוכזת וכדאי לצרוך מהם במתינות.
הממתק מרציפן ביתי עטוף תמר הוא בבחינת מעט המחזיק את המרובה - ממתק קטנטן שמייצג נאמנה הרבה אידיאולוגיה וערכים (של אכילה בריאה כמובן, לא של פוליטיקה).
יוצרים קואליציה בריאה
למה כדאי ללמוד כיצד להכין מרציפן בבית? כי אפילו במרציפן הכי איכותי שניתן לקנות יש יותר סוכר משקדים. במרציפן שתכינו לבד יש 100% שקדים, ואף מוצר קנוי לא יכול להתהדר באחוזים שכאלו. אז אחרי שמימשנו את זכות הבחירה ועברנו את אחוז החסימה, אפשר לדבר על יתרונותיהם של שקדים, אגוזים וגרעינים.
זה לא מקרי שבחרתי ליצור קואליציה שלהם עם פירות טריים ופירות יבשים. כאמור, פירות יבשים הם פצצת סוכרים מרוכזת ועל מנת לא לגרום לעומס גליקמי (המון סוכר בבת אחת בדם) כדאי לאכול פירות יבשים עם גורם המעכב את עיכולם ופירוקם לסוכרים. שקדים, אגוזים, שומשום, גרעיני דלעת וכדומה הם מזונות שומניים וחלבוניים מרוכזים שעושים את העבודה. הקפידו לקנות כמויות קטנות בחנות אמינה, ולשמור את השקדים במקרר למניעת עיפוש. זכרו שכל מזון המכיל שומן עלול להתעפש ואז לא רק שחינו הקולינרי סר, גם ערכו התזונתי נפגם.
אם יש לכם זמן פנוי וכמה ילדים שמוכנים לשתף פעולה, קלפו את השקדים בעצמכם על ידי חליטה קצרה במים חמים או ארוכה במים קרים (בריא יותר). אפשר גם להשתמש בשקדים קלופים. אני לא מתביישת לטעום בחנות לפני הקנייה על מנת לעמוד על איכותם וטעמם.
לצורך טחינת השקדים יש להשתמש במטחנת תבלינים. כדאי לרכוש מטחנת תבלינים המשמשת גם לטחינת שקדים, אגוזים ושאר מצרכים הנדרשים לטחינה דקה. טחנו את השקדים עד לשלב שאחרי אבקה ותחילת התגבשות העיסה. מעבד מזון (הקוצץ את המזון ולא טוחן אותו) לא ייתן את התוצאה הנדרשת.
מכירים את תמרי המג'הול העבים והעסיסיים? הם יהוו מעטפת מתוקה ועסיסית למרציפן שלנו החף מסוכר. אבל מי צריך סוכר כשהתמר כל כך מתוק? כך אנחנו מעניקים מתיקות לשקדים וממתנים את המתיקות המוגזמת של התמר.
מרציפן ביתי בתמר (24 יח')
המצרכים:
20 שקדים קלופים (חופן נדיב)
6 תמרי מג'הול בינוניים
אופן ההכנה:
1. טוחנים את השקדים הקלופים במטחנת תבלינים עד היווצרות עיסה.
2. חורצים את התמר לאורכו ונפטרים מן החרצן. מגלגלים בכפות הידיים גליל קטן של מרציפן וממלאים את התמר.
3. חותכים כל מרציפן לארבעה חלקים שווים ומניחים במנז'ט קטנטן.
גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא