אז מה אם לא עמדתי ליד אמא כשבישלה או אפתה. יש הרבה דרכים ללמוד לבשל מאחרים.

כל השנים כולם שמעו ממני שבעצם למדתי לבשל מסבתא חנה, אמו של בעלי - ושמאמא שלי, שבישלה רק אוכל בסיסי, לא למדתי כמעט כלום. אבל זה לא מדויק. נכון שרוב הידע שלי בבישול הגיע מסבתא חנה, אבל בשנים האחרונות גיליתי שיש גם המון מתכונים שלמדתי מאמי - וליתר דיוק, מקופסת כרטיסיות המתכונים שלקחתי מהמטבח שלה לאחר מותה.

אני עדיין מנסה כל מתכון ששמור בקופסה הזאת. הכל רשום בכתב ידה של אמי, רות ראונר, וזה כלל לא חשוב שבעצם המתכונים אינם שלה אלא כאלה שהיא אספה מחברות, שכנות וגיסות. עבורי, אלה המתכונים שהיא העבירה אלי.

גיליתי שאמא רשמה בעיקר מתכוני עוגות, סופגניות, פשטידות ומרקים. פה ושם יש איזה סלט. אמנם לא תמיד ההוראות ברורות, אבל בסוף כל המתכונים שהכנתי מהכרטיסיות טעימים ומוצלחים במיוחד.

אני לא זוכרת שאכלתי את מרק הכרוב ותפוחי האדמה שאמא קיבלה מיהודית לב, אבל עכשיו הכנתי אותו והוא פשוט טעים! תמצאו את המתכון שלו בהמשך.

לא תמיד ההוראות ברורות, אבל התוצאה תמיד טעימה. כרטיסיות המתכונים של אמה של אסנת (צילום: אסנת לסטר )
לא תמיד ההוראות ברורות, אבל התוצאה תמיד טעימה. כרטיסיות המתכונים של אמה של אסנת (צילום: אסנת לסטר )

מרק עגבניות ואורז

מתכון של אהובה כהן מיבנאל.

מרכיבים

כ-4 מנות

  • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 4 עגבניות גדולות מרוסקות (עם או בלי קליפה)
  • 150 גרם (כ-2/3 כוס) רסק עגבניות
  • 1 כוס אורז שטוף
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • להגשה: קרוטונים

אופן ההכנה
  1. מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל רק עד שהוא רך ושקוף.
  2. מוסיפים את העגבניות המרוסקות ורסק העגבניות ומערבבים.
  3. מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מוסיפים 6-5 כוסות מים ומערבבים שוב. מבשלים כדקה.
  4. מוסיפים את האורז, מביאים לרתיחה ומכסים את הסיר. מנמיכים את האש ומבשלים כ-20 דקות, עד שהאורז רך.
  5. מגישים עם קרוטונים.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

עוד מתכוני מרקים של אסנת לסטר:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

מרק תפוחי אדמה עם בצל מטוגן ושמנת

מרק תפוחי אדמה עם בצל מטוגן ושמנת (צילום: אסנת לסטר )
מרק תפוחי אדמה עם בצל מטוגן ושמנת (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של דליה רוזנפלד מטבריה.

מרכיבים

6-5 מנות

  • 6-5 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
  • 1 כפית אבקת מרק בטעם עוף
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 1/2 עד 1 מכל (250-125 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • להגשה: שמנת חמוצה, בצל ירוק חתוך

אופן ההכנה
  1. שמים את קוביות תפוחי האדמה בסיר ומוסיפים מים רק עד לכיסוי. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהקוביות רכות.
  2. מכבים את האש, ובאמצעות בלנדר מוט מרסקים את תפוחי האדמה למחית יחד עם מי הבישול.
  3. מוסיפים לסיר את התבלינים, המים, החלב והשמנת המתוקה ומערבבים. מביאים לרתיחה ומכבים את האש.
  4. מחממים את השמן במחבת ומטגנים בו את הבצל עד להזהבה יפה.
  5. מוסיפים את הבצל לסיר המרק יחד עם השמן שבו טוגן, ומערבבים.
  6. מגישים כל מנה עם כפית של שמנת חמוצה ובצל ירוק.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

מרק כתום עם קרם קוקוס

מרק כתום עם קרם קוקוס (צילום: אסנת לסטר )
מרק כתום עם קרם קוקוס (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של יפה כהן מהזורעים.

מרכיבים

4 מנות

  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
  • 1 בצל קצוץ
  • 3 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 1/2 דלורית, קלופה וחתוכה לקוביות (כ-400 גרם לאחר הקילוף)
  • 300 גרם דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות (המשקל - לאחר הקילוף)
  • 2 שיני שום
  • 1 כף מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • 1/2 עד 1 קופסה קרם קוקוס
  • 5 כוסות מים
  • 1 כף ערק

אופן ההכנה
  1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לרך ושקוף.
  2. מוסיפים את הגזר, הדלורית, הדלעת, השום ןמים עד לגובה המרכיבים שבסיר. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות, עד שהירקות מתרככים.
  3. מרסקים את תכולת הסיר באמצעות בלנדר מוט.
  4. מוסיפים את התבלינים, קרם הקוקוס ומים לפי הטעם, ומערבבים. מביאים לרתיחה, מורידים מהכיריים ומוסיפים את הערק. מערבבים.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

מרק כרוב ותפוחי אדמה

מרק כרוב ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר )
מרק כרוב ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר )

מתכון שמצאתי בין כרטיסיות המתכונים של אמא שלי.

מרכיבים

4 מנות

  • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
  • 1 בצל גדול מגורר בפומפייה
  • 2 גזרים מגוררים בפומפייה
  • 1/2 כרוב פרוס דק
  • 100 גרם רסק עגבניות
  • 3 כפות חומץ
  • 3 כפיות סוכר חום
  • 2 כפות אבקת מרק עוף או כ-1 כף מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 6-5 כוסות מים
  • 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

אופן ההכנה
  1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל והגזר עד שהם מתרככים והבצל הופך לשקוף.
  2. מוסיפים לסיר את הכרוב וממשיכים לטגן, תוך ערבוב מדי פעם, עד שגם הכרוב מתרכך מעט.
  3. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות, החומץ, התבלינים והמים ומערבבים.
  4. מוסיפים את תפוחי האדמה, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה 15-12 דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע