צילום: שי יחזקאל

לקרוא ולשרוף (קלוריות): 4 סיבות אפשריות לכך שהמשקל שלכם תקוע

אוכלים פחות ומתאמנים יותר ובכל זאת לא מרזים? מסתבר שהנוסחה של "מאזן קלורי שלילי" לא תמיד עובדת. הכירו את הגורמים שאחראים על התסכול שלכם מהמשקל

יש עוד שני מרכיבים שכדאי להביא בחשבון: הוצאת הקלוריות צונחת ב־2% מדי עשור, ואצל נשים היא מלכתחילה נמוכה ב־10% מאשר גברים (צילום: Shutterstock)
יש עוד שני מרכיבים שכדאי להביא בחשבון: הוצאת הקלוריות צונחת ב־2% מדי עשור, ואצל נשים היא מלכתחילה נמוכה ב־10% מאשר גברים (צילום: Shutterstock)

סביר להניח שכמעט כל אחד שתשאלו אותו מה צריך לעשות כדי להפחית במשקל, יענה לכם שצריך להתאמן יותר (כלומר לשרוף יותר קלוריות) ולצרוך פחות (כלומר לאכול פחות קלוריות). בז'רגון המקצועי הפעולה החשבונית הזאת נקראת "מאזן קלורי שלילי", ובמשך שנים האקסיומה הזאת הייתה נר לרגלי הדיאטנים. אלא שבשנים האחרות, וכפי שיודעים לא מעט מאלה שמנסים לרזות, הולך ומתחוור שהנוסחה המתמטית הזאת קצת יותר מורכבת ומערבת מנגנונים שונים בגוף, שבניגוד למצופה ממנו לא תמיד מגיב בירידה במשקל. ל"סטייה" הזאת מהנוסחה המוכרת יכולות להיות כמה סיבות:

 

עוד דיאטות במנטה:

 

1. הגוף שלכם מסתגל לשינוי הקלורי

במחקר שנערך לאחרונה התבקשו המשתתפים להוסיף עוד 1,000 קלוריות לתפריט היומי בלי להגביר את הפעילות הגופנית שלהם. על פי החישובים הם היו אמורים להוסיף למשקלם עוד 7.7 ק"ג בממוצע במהלך שמונה שבועות, אלא שבפועל טווחי העלייה במשקל נעו רק בין 0.3 ל־4.2 ק"ג. המסקנה הייתה שישנה שונות גדולה בין אנשים שונים וכי הגברת הצריכה הקלורית היומית דווקא גורמת לעלייה גם בהוצאה הקלורית של הגוף. זה אגב, עובד גם להפך - כשמפחיתים את צריכת הקלוריות, הגוף נכנס למצב של "מגננה" ומאט את קצב השריפה שלו. אל דאגה, כל התופעות האלה הפיכות כשחוזרים לאכול רגיל. 

  

2. חישוב ההוצאה הקלורית שלכם שגוי

רבים מניחים שהקושי להפחית במשקל נובע מכך שגופם שורף כמות נמוכה של קלוריות במנוחה. הדרך הפשוטה ביותר לבדוק זאת היא באמצעות בדיקת נשיפה - חישוב כמות החמצן שאנחנו צורכים יכול לספק הערכה לכמות הקלוריות הנשרפת במנוחה (ליטר חמצן שורף כ־5 קלוריות), אך היא אינה מדויקת לחלוטין. יש גם שיטות שבודקות את כמות הפחמן הדו חמצני הנפלט מגופכם, מה שמאפשר לדעת אם גופכם שורף יותר פחמימות או שומנים, אבל גם כאן התוצאות לא לגמרי מדויקות. טווח הטעות גדול יותר כאשר מאגר הפחמימות מדולל, בין אם כתוצאה מהאימון האחרון ובין אם מתזונה מופחתת פחמימות.

 

ייתכן שהשעון יראה ששרפתם 700 קלוריות, כשלמעשה שרפתם פחות מ-500 (צילום: Shutterstock)
    ייתכן שהשעון יראה ששרפתם 700 קלוריות, כשלמעשה שרפתם פחות מ-500(צילום: Shutterstock)

     

    ומה באשר לשעוני הדופק המתיימרים לדווח לכם במדויק כמה קלוריות אתם שורפים? ובכן, הם בנויים על נוסחאות חישוב עם טווח סטייה שיכול להגיע גם ל־30%, והסטייה אף עשויה לגדול ככל שעולה רמת המאמץ באימון. ובמספרים: ייתכן שהשעון יראה ששרפתם 700 קלוריות, כשלמעשה שרפתם פחות מ־500.

     

    ואם זה לא מספיק, יש עוד שני מרכיבים שכדאי להביא בחשבון: הוצאת הקלוריות צונחת ב־2% מדי עשור, ואצל נשים היא מלכתחילה נמוכה ב־10% מאשר גברים (אפילו אם מסת השריר זהה).

     

    3. אתם לא ישנים מספיק

    רבים מאיתנו סובלים מחוסר שינה בעידן המודרני, בין אם בגלל קצב חיים מהיר והפחתה ניכרת בשעות השינה ובין אם בגלל בעיות שינה שונות. ידוע שחוסר שינה מגביר את הפרשת הורמון הרעב, מה שמן הסתם גורם להשמנה ואף מפחית את קצב שריפת הקלוריות בעד כ־20%.

     

    4. אתם מחשבים קלוריה של שומן כמו קלוריה של חלבון

    לא כל הקלוריות שוות (צילום: Shutterstock)
      לא כל הקלוריות שוות(צילום: Shutterstock)

       

      ההנחה הגורפת היא שקלוריות הן קלוריות הן קלוריות. כלומר אם צרכתם 100 קלוריות של צ'יפס או 100 קלוריות של עוף, תקבלו את אותה התוצאה. אבל זה בהחלט לא המצב: לא כל הקלוריות שוות. בעוד שמאכילת 100 קלוריות של שומן נשרוף 3 קלוריות בתהליך העיכול, באכילת פחמימות נשרוף 10 קלוריות בתהליך. עיכול החלבונים יעלה לנו אפילו 30 קלוריות. כלומר תזונה עשירה יותר בחלבונים מותירה בגוף פחות קלוריות לאחר העיכול.

       

      הכותב הוא פיזיולוג מאמץ ודיאטן ספורט קליני, מנהל מרכז ייעוץ לתזונה ופעילות גופנית בשיטת ד"ר שון פורטל - תזונה | ספורט | מודעות 

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד