עץ השקמה הנדיר של ת''א ניצל מהנדל''ן (בינתיים) בזכות השכנים שלו

העץ בן מאות השנים, ש-Xnet חשף את פרויקטי הבנייה שמאיימים עליו משני כיוונים, זכה להגנת העירייה. בקשת היזם להתקרב אליו נדחתה. מה קורה בינתיים בצד השני?

גיא נרדי

|

08.09.16 | 13:46

רשות הטבע והגנים הכריזה על העץ, שגילו מוערך בכמה מאות שנים, כערך מוגן. לא בטוח שזה יספיק לו, בעידן של ''התחדשות עירונית'' (צילום: דור נבו)
רשות הטבע והגנים הכריזה על העץ, שגילו מוערך בכמה מאות שנים, כערך מוגן. לא בטוח שזה יספיק לו, בעידן של ''התחדשות עירונית'' (צילום: דור נבו)
חופת העץ מעניקה צל לארבעה מגרשים שכנים. בשניים מהם יוצאים לדרך פרויקטי בנייה גדולים, שמבקשים לחפור חניונים. אחד מהם כבר יצא לדרך, השני נבלם עכשיו (צילום: דור נבו)
חופת העץ מעניקה צל לארבעה מגרשים שכנים. בשניים מהם יוצאים לדרך פרויקטי בנייה גדולים, שמבקשים לחפור חניונים. אחד מהם כבר יצא לדרך, השני נבלם עכשיו (צילום: דור נבו)
היזם ביקש להתקרב לעץ כדי 1.65 מטר, מה שעלול לפגוע קשות בשורשי השקמה. העירייה דחתה זאת (צילום: דנה רובין, אתר מדלן)
היזם ביקש להתקרב לעץ כדי 1.65 מטר, מה שעלול לפגוע קשות בשורשי השקמה. העירייה דחתה זאת (צילום: דנה רובין, אתר מדלן)

עץ שקמה בן מאות שנים, שצומח בין חצרות של בתים ותיקים בלב תל אביב, היה הנושא של שתי כתבות שפורסמו בערוץ האדריכלות של Xnet בשנה החולפת. השקמה הוותיקה, שנטועה במפגש חצרות של בתים ברחוב מזא"ה וברחוב אוליפנט, אף הוכרזה מטעם רשות הטבע והגנים כבעלת ערך מיוחד.

 

אלא ששני פרויקטי נדל"ן ברחוב מזא"ה 47 וברחוב אוליפנט 8 עמדו לסכן את העץ העצום, בגלל הכוונה לחפור חניונים בשני בנייני יוקרה, ולפגוע קשות בשורשיו. חששות השכנים אף גברו בחודש האחרון, כאשר החלו עבודות הבנייה בפרויקט ברחוב מזא"ה (בתכנון בר-אוריין אדריכלים), תוך הריסת הבניין הישן וחשיפתו הפתאומית של העץ שתמיד הוסתר מעיני העוברים והשבים ברחוב. החששות היו שחפירת החניונים לבניין היוקרה החדש, שמוקם על חורבות הבית הישן, תהיה סמוכה מדי לשורשי העץ - ותפגע בו. למרות הבטחת האדריכל לשמור על השקמה, חפירת חניונים כרוכה פעמים רבות בכריתת עצים.

 

דף הפרויקט באתר של החברה היזמית. עצים רבים נכרתים ברחבי הארץ בגלל חפירת חניונים בבתים חדשים (מתוך teld.co.il)
    דף הפרויקט באתר של החברה היזמית. עצים רבים נכרתים ברחבי הארץ בגלל חפירת חניונים בבתים חדשים(מתוך teld.co.il)

     

    חדשות טובות יותר התבררו השבוע מהצד השני. בעקבות חשיפת סיפורו ב-Xnet, והגשה של התנגדויות רבות מצד השכנים אחרי הפרסום, הוחלט לבטל בינתיים את התוכנית שאיימה על השקמה מהרחוב האחורי (אוליפנט 8) – והעץ ניצל מסכנה בשלב זה.

     

    מכפילים את מספר הדירות

     

    הבניין ברחוב אוליפנט הוקם ב-1950 בתכנונו של האדריכל יצחק פונרמן, והוא מבנה תלת-קומתי פשוט עם שתי כניסות. בשנה האחרונה, האדריכל אסף שאול מקדם פרויקט הרחבה ("התחדשות") של הבניין, תוך תוספת של שלוש קומות, הכפלת מספר הדירות והגדלת החזיתות על חשבון הגינה. שאול הוא בעלי חברה המתמחה בהפקת פרויקטים של "התחדשות עירונית", הפופולריים מאוד בלב תל אביב.

     

    מה חשוב ממה: ערך טבע או ערך נדל''ן? עץ השקמה נשאר בינתיים בחיים (צילום: דור נבו)
      מה חשוב ממה: ערך טבע או ערך נדל''ן? עץ השקמה נשאר בינתיים בחיים(צילום: דור נבו)

       

      היזם ביקש מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה הקלה מיוחדת, כך שיוכל להתקרב לגדר האחורית של המגרש עד כדי 1.64 מטר ממנה – במקום 5 מטרים כיום – ובמלים אחרות, כמעט לגעת בעץ השקמה הנדיר. מעיון בהתנגדויות שהוגשו מטעם השכנים עולה, כי הנימוקים שלהם רלבנטיים לפרויקטים רבים אחרים המקודמים בימים אלה במרכזי הערים בישראל: צמצום אור השמש והאוויר שמגיעים לשכנים בגלל בניין צמוד וגבוה, הרחבת קווי הבניין באופן שמצמצם את שטח הגינה ומביא לכריתת עצים, הקמת מרתף חניה עם חניה רובוטית שמקשה על הדייר בקומת הקרקע, ובמקרה הייחודי הזה – סכנה לעץ הנדיר עקב חפירת חניונים סמוכים כל כך לשורשיו.

       

      חצי שנה אחרי הגשת ההתנגדויות בפברואר, החליטה בתחילת אוגוסט ועדת המשנה לתכנון ובנייה של עיריית תל אביב-יפו לקבל את ההתנגדויות ולדחות את בקשת היזם להקלה. על פניו, נראה שהבקשה שלו לא ענתה על תנאים בסיסיים של העירייה: כך, למשל, הוצעה תוספת שטח מעבר לקוי הבניין; נוספה קומה נוספת מעבר למה שמותר; ומרפסות עורפיות נסגרו בסגירה קשיחה, מעבר לקווי הבניין המותרים.

       

      ''העצים הפכו לאויבי הנדל''ן''

       

      דוברות העירייה מסרה ל-Xnet, כי הבקשה לקבלת היתר לפרויקט התמ"א 38 ברחוב אוליפנט 8 נדחתה בוועדת המשנה, "מסיבות שונות ובהן אי הגשת סקר עצים כנדרש - דבר שלא מאפשר את בדיקת תכנון הבנייה, לרבות הבנייה התת-קרקעית שעלולה לפגוע בעצים הקיימים במגרש".

       

      תמר ירון, שכנה שהגישה את אחת ההתנגדויות, אמרה בעקבות ההחלטה: "אני חיה בתל אביב כמעט 30 שנה, אני אוהבת את העיר והשכונה, ועצוב לי לראות איך ההתחדשות העירונית באה על חשבון הנוף, מקום המנוחה הנפשית מהעיר. ברגע שאין איזון בין הטבע והכרך, יש בעיה. אנחנו מוצאים את עצמנו נלחמים על כל פיסת עץ ושיח, כי באופן פרדוקסלי הם הפכו לאויבי הנדל"ן. לשמחתי, בשכונה שלי יש אנשים דומים לי שנרתמים למאבקים על שימור איכות המקום".

       

      טמיר טייכר, האחראי על אזור תל אביב בחברת "תלדן" שיזמה את הפרויקט, מסר בתגובה: "אנו פועלים בהגינות ובאחריות סביבתית וקהילתית מתוך מחויבות להגן על ערכי טבע במרחב העירוני. אין ולא הייתה כל כוונה לפגיעה בעץ השקמה או לסכנו. גם בהמשך, נפעל על פי הנדרש בחוק ובתקנות המחייבות".

      עוד מאבק תושבים מוצלח: כך נבלמה משטרת הג'קוזי. לחצו על ההדמיה

       

      עוד מאבק תושבים מוצלח: כך נעצרה משטרת הג'קוזי. לחצו על ההדמיה
      עוד מאבק תושבים מוצלח: כך נעצרה משטרת הג'קוזי. לחצו על ההדמיה

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד