אריסה פואטית: מתכונים לממרח
החריף שהופך כל מנה לשירה

רוצים להכניס פלפל לאוכל שלכם? לאסנת לסטר יש בשבילכם מתכונים לוהטים לאריסה חריפה, שמשדרגת כל מנה: עם לימונים כבושים וכוסברה או עם שום וכמון

אסנת לסטרפורסם: 03.03.16 21:28
אריסה עם שום וכמון (צילום: אסנת לסטר)
אריסה עם שום וכמון (צילום: אסנת לסטר)

אל דירת החדר הראשונה של ההורים שלי, רות והוגו ראונר, היו נכנסים דרך מרפסת שכילדה בת 3 (ואולי 4?) נראתה לי גדולה מאוד. במרפסת עמד ארון עץ קטן וירוק עם דלתות עשויות שלבים, אשר דאגו שמה שבפנים יישאר מאוורר. בתוך הארון שמרו ההורים כלי עבודה ועוד קופסאות ושקיות שונות, שהיו מלאות בדברים מסקרנים אבל לא ברורים לילדה קטנה.

 

ביום קיצי אחד בשעות אחר הצהריים, בזמן שההורים היו עסוקים במטבח בסיכומים ותוכניות, הם שמעו אותי פתאום צורחת מהמרפסת. אמא ואבא רצו אלי והתחילו מבררים מה קרה לי. שום בעל חיים מסוכן, כמו נחש או עקרב, לא נראה בסביבה ואני לא נרגעתי ולא נתתי רמז לסיבת הבכי הנורא - רק המשכתי לצרוח כשאני מחזיקה את ידי בפי. סריקה יסודית שערך אבא בין שיני ומתחת ללשון לא העלתה דבר, אבל הצרחות לא פסקו. ההורים החליטו לקחת אותי מיד לרופא המשפחה: דודו של אבא, ד"ר לודביש פוזנר, שהתגורר ועבד בקצה השני של העיר.

 

אבא אחז בחוזקה בידי האחת ואמא בשנייה, וכך הלכנו כ-40 דקות בצעדים מהירים לעבר המרפאה של ד"ר פוזנר. בדרך נחלשו הצרחות והפכו לבכי, שלאט לאט נקטע בהפסקות קצרות. ככל שהתקרבנו ההפסקות התארכו והלכו, וכשהגענו עדיין הייתי אדומה ונפוחה, אבל הבכי פסק. גם בדיקה יסודית של הרופא לא העלתה דבר, וההורים שוב נתנו לי ידיים ולקחו אותי בחזרה הביתה.

 

כשחזרנו אמא שמה לב שהארון במרפסת פתוח והרבה מתכולתו פזורה על הרצפה. היא הבינה שאני הייתי זו שרוקנה את הארון והתחילה אוספת ומסדרת את החפצים. ואז היא הבחינה בשקית חומה פתוחה, וכשהציצה בה פתרה את תעלומת הצרחות שלי: בשקית שמר אבא פלפלים חריפים אדומים יבשים, שאת הזרעים שלהם התכוון לזרוע בגינה. רק שעכשיו הוא הצטער שבכלל לא חשב על כך שמפגש של ילדה סקרנית עם השקית המלאה בפלפלים יפים שנראים כה טעימים יביא לתוצאות כואבות כל כך.

 

שלחו את אסנת לרופא. זרעי פלפלים חריפים (צילום: Shutterstock)
    שלחו את אסנת לרופא. זרעי פלפלים חריפים(צילום: Shutterstock)
     

     

    הכנתם אריסה? קבלו כמה רעיונות מה לעשות אתה:

     

    אריסה עם שום וכמון

    מתכון של ירושלים מחלוף מצפת.

     

    מרכיבים
    • 1 ק"ג פלפלים אדומים מתוקים יבשים
    • 1/4 עד 1/2 ק"ג פלפלים סודנים חריפים יבשים (לפי מידת החריפות הרצויה)
    • 4 ראשי שום קלופים
    • 4 כפות כמון
    • 2 כפות מלח
    • 400-350 מ"ל (1/2 1 עד 2/3 1 כוסות) שמן

     

    אופן ההכנה

    1. מנקים מגרעינים את שני סוגי הפלפלים ומשרים במים במשך שעה. מסננים.
    2. טוחנים יחד במטחנת בשר את הפלפלים והשום.
    3. מוסיפים את התבלינים והשמן ומערבבים.
    4. שומרים במקרר עד שבועיים (אפשר לשמור במקפיא זמן ממושך).

     

    אריסה עם כוסברה ולימון כבוש (צילום: אסנת לסטר)
      אריסה עם כוסברה ולימון כבוש(צילום: אסנת לסטר)

       

      אריסה עם כוסברה ולימון כבוש

      מתכון של עליזה בנג'י מחיפה.

       

      האריסה הזאת מתאימה מאוד לתיבול דגים מטוגנים, חצילים מטוגנים או גזר מבושל. לפני השימוש יש לערבב אותה עם מעט חומץ ומים.

       

      מרכיבים
      • 100 גרם פלפלים אדומים מתוקים יבשים
      • 100 גרם פלפלים אדומים חריפים יבשים
      • שיניים קלופות מראש שום שלם
      • עלים קצוצים מ-2 צרורות כוסברה
      • 3/4 כוס (180 מ"ל) לימון כבוש קצוץ
      • 1 כף כמון
      • 1 כף מלח
      • 1/2 – 3/4 כוס שמן

       

      אופן ההכנה
      1. מנקים מגרעינים את שני סוגי הפלפלים ומשרים במים במשך שעה. מסננים.
      2. טוחנים יחד במטחנת בשר את הפלפלים, השום, הכוסברה והלימון הכבוש.
      3. מוסיפים את התבלינים והשמן ומערבבים.
      4. שומרים במקרר במשך חודש.

       

      סחוג אדום מפלפלים טריים (צילום: אסנת לסטר)
        סחוג אדום מפלפלים טריים(צילום: אסנת לסטר)

         

        סחוג אדום מפלפלים טריים

        מתכון של פאני אלקריב.

         

        מרכיבים
        • 1 ק"ג פלפלים אדומים חריפים טריים
        • 1 פלפל אדום מתוק
        • 12 שיני שום קלופות
        • 1/2 כוס שמן זית
        • 1 כף כמון

         

        אופן ההכנה
        1. שוטפים את שני סוגי הפלפלים ומנקים אותם מהזרעים.
        2. טוחנים את הפלפלים יחד עם השום במטחנת בשר.
        3. מעבירים את התערובת למחבת ומוסיפים את שמן הזית. מבשלים על אש בינונית עד שכל הנוזלים מתאדים.
        4. מצננים, מוסיפים את הכמון ומערבבים. שומרים במקרר.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)