מאת נעמה ריבה,

שליחת Xnet לאקספו 2015

מילאנו.אחת המשימות המרכזיות של כל מדינה שמשתתפת בתערוכה העולמית Expo15, היא למשוך לביתן שלה כמה שיותר מבקרים, מתוך מיליוני המבקרים שעתידים לפקוד את היריד בחצי השנה הקרובה. המבקרים נכנסים לדיסנילנד עצום, ומתקשים לבחור את המקומות המוצלחים ביותר שבהם יספיקו לבקר. באופן טבעי, הדבר ממריץ את הקמתם של ביתנים ראוותניים ורהבתניים, שלא בהכרח מייצגים את רוח מדינתם נאמנה, אך מייצרים מעטפת אפקטיבית - גם אם אין בתוכה תוכן של ממש.

היפנים, שידועים בארכיטקטורה מינימליסטית, עתירת סמלים ואיפוק, מבטאים את הקוד הייחודי להם גם הפעם. הביתן היפני משתרע על פני כארבעה דונם, אחד הגדולים בתערוכה, ונדמה שהוא מצליח למזג בין כל העולמות: איקוניות, מסורת, טכנולוגיה ותוכן. "מינימליזם איקוני", אם תרצו. העקרונות הללו מתבטאים בכל פרט ופרט בביתן, מהמעטפת ועד מאחז לצ'ופסטיקס שמחובר לשולחנות אוכל וירטואליים שמוצגים בביתן.

ממבט מהשדרה המרכזית של האקספו הביתן היפני לא נראה יוצא דופן. כשמתקרבים מבינים מה ייחודו (צילום: נעמה ריבה)

ממבט מהשדרה המרכזית של האקספו, הביתן היפני לא נראה יוצא דופן. כשמתקרבים מבינים מה ייחודו. מי שמכיר ואוהב את הפרפקציוניזם היפני, לא שואל פעמיים ופשוט נכנס (צילום: נעמה ריבה)

את הביתן תכנן האדריכל אצ'ושי קיטאג'אורה (atsushi kitagawara) והוא מוקף במעטפת של יחידות קבועות (מודולים) מעץ, שעוצבו ויוצרו במיוחד בעבור התערוכה. המתכננים והאדריכלים בארץ השמש העולה, שסובלת מרעידות אדמה חמורות, מחפשים במרוצת השנים פתרונות יצירתיים לעיצוב קירות שישרדו את אסונות הטבע. התוצאה היא קירות נושאים, שאין בהם עמודים, אלא הקירות מחזיקים את עצמם (גם ברעש האדמה הקטלני בנפאל אפשר היה לראות את עמידותן היחסית של בקתות הקש עם הקירות הגמישים).

> איך אדריכלי-העל היפנים עוזרים לנפגעי הצונאמי

> הביתן היפני בביאנלה בוונציה 2012: רעידות אדמה

כך גם הקירות שעוטפים את הביתן היפני: מודולים שמחוברים זה לזה ללא עמודים, קורות או דבק. לביתן נכנסים מכניסה צדדית, ובחזית יש מעבר לנכים שמוביל גם למסעדה יפנית, שהיא חלק מהמכלול ואינה מודבקת אליו באופן שרירותי כפי שנעשה בביתנים רבים. רמפת הנכים, לצד מוטיבים אחרים, מעוצבת בהשראת רצף של מקלות אכילה (chopsticks).

IMG_2294_500x375

המבנה עטוף במודולים קבועים שעוצבו עבור התערוכה. המבנה לא מכיל עמודים או קורות, אלא הקירות מחזיקים את עצמם.

המבנה עטוף במודולים קבועים שעוצבו עבור התערוכה. המבנה לא מכיל עמודים או קורות, אלא הקירות מחזיקים את עצמם.

תקריב על פרט הקירות שעוטפים את הביתן היפני. בלי דבק, בלי עמודים ובלי קורות. (צילום: ויקיפדיה)

תקריב על פרט הקירות שעוטפים את הביתן היפני. בלי דבק, בלי עמודים ובלי קורות. (צילום: ויקיפדיה)

מתכנני הביתן היפני השקיעו בכל פרט ופרט. גם במחיצה שמקבילה לעומדים בתור שמורכבת ממוטות עץ שמזמינים מגע ומשחק. (צילום: נעמה ריבה)

מתכנני הביתן היפני השקיעו בכל פרט ופרט. גם במחיצה המקבילה לעומדים בתור, שמורכבת ממוטות עץ שמזמינים מגע ומשחק (צילום: נעמה ריבה)

בחזית הביתן היפני

בחזית הביתן היפני מעוצב רמפה שמשמשת נכים ומחברת לאזור המסעדה. ממעוף הציפור מזכירה הרמפה צ'ופסטיקס (צילום: נעמה ריבה)

המבקרים עוברים בתשע תחנות, במהלך מסלול שאורכו כשעה. לכל תחנה יש כותרת: פרולוג, הרמוניה, מסדרון, גיוון, מורשת, חדשנות, גלריית חדשנות ושני אולמות מופעים. לכל סצנה - מעצב משלה. למשל, את סצנת "הרמוניה" עיצבה קבוצת Teamlab. חברי הקבוצה יצרו שדה המורכב ממשטחים עגולים, שהמבקרים נעים בתוכו. על השדה מוקרנים נופים חקלאיים, מיוערים וסצנות מתעשיית הדיג במדינה חובבת הסושי. בסוף המסלול מוזמנים המשתתפים לתיאטרון, שבו שישה משתתפים יושבים סביב שולחנות אוכל וירטואליים, כשבמקביל הצוות מלהיב את הקהל.

בביתן היפני 9 סצנות שונות שפזורות על פני 2 מפלסים. כל סצינה מציגה היבט אחר הקשור לתרבות התזונה היפנית. (באדיבות: Japan Pavilion PR)

9 סצנות שונות פזורות על פני שני מפלסים. כל סצנה מציגה היבט אחר הקשור לתרבות התזונה היפנית (באדיבות: Japan Pavilion PR)

חובבי העיצוב יתלהבו מהסצנה "cool japan design". התפאורה מתעתעת ובמבט ראשון נדמה שהרצפה עקומה. אלא שלא: אלה השולחנות והכסאות, שעיצב סטודיו nendoבראשותו של אוקי סאטו, שמשנים את גובהם לאורך החדר. לאורך השולחן מונחים כלי אוכל יפניים מסורתיים בעיצוב על-זמני (גם הם בעיצוב ננדו), שמותאמים לארבע עונות השנה ויוצרו בטכנולוגיות מלאכה מסורתיות. ובסוף המסלול מחכה למבקרים הסיום הטעים: מסעדה יפנית משובחת.

בסצנה

שולחן בתכנון סטודיו Nendo. הכסאות והשולחן משנים את גובהם, אך זה מתברר רק תוך כדי שיטוט (באדיבות: Japan Pavilion PR)

לרגע ניתן לחשוב שהרצפה עקומה. כל כלי האוכל בשחור ולבן. (צילום: נעמה ריבה)

לרגע ניתן לחשוב שהרצפה עקומה. כל כלי האוכל בשחור ולבן (צילום: נעמה ריבה)

מבט על כל כלי האכילה, כולם בשחור ולבן. האוכל כמובן צבעוני (באדיבות: Japan Pavilion PR)

כלי האכילה, כולם בשחור ולבן. האוכל כמובן צבעוני
(באדיבות: Japan Pavilion PR)

תקריב על אחד מכלי האוכל המסורתיים  היפניים  (באדיבות: Japan Pavilion PR)

תקריב על אחד מכלי האוכל המסורתיים היפניים
(באדיבות: Japan Pavilion PR)

עוד כלים יפנים שמציגים עיצוב לצד מסורת (באדיבות: Japan Pavilion PR)

עוד סכו''ם בעיצוב Nendo. הוצג בשבוע העיצוב במילאנו, שהתקיים לפני חודש (באדיבות: Japan Pavilion PR)

טיפ לסיום: יפן היא אחת המדינות שהפיקו אפליקציה לביתן. כדאי להצטייד בה לפני הביקור

יפן היא אחת המדינות שהפיקו אפליקציה עבור האקספו.