יום השואה שמקדים את יום הזיכרון מחייב אותנו להתייחד עם ששת המיליונים ולכבודם יצאנו לתור את היערות שהוקדשו לזכרם. ביער בן שמן הקימו את יד הזיכרון לקהילת זגלמביה מפולין; ביער המגינים (סמוך לכרמי יוסף) את "משבר לתקומה" - גלעד הבנוי משלושה סלעים שעוטפים עץ זית חסון; יער נווה אילן בהר הרוח (סמוך לנטף) הוצב גל אבנים להנצחת קהילות פולין ולצידו אנדרטה לזכר יאנוש קורצ'ק; ביער הקדושים הקימו אנדרטת "גווילי האש" הנישאת לגובה 8.5 מטר סביבה נטעו שישה מיליון עצים. האנדרטה עוצבה כגלילי ספר תורה שבמבט אווירי נראית כספרה 8, סימן המציין אין סוף. על הגלילים נחרטו סיטואציות משואה לתקומה, מימי מרד המכבים ועד צנחן בוכה ליד הכותל עם שחרור ירושלים.

יער הקדושים, מעט לפני צומת אשתאול בכביש 38 (באזור בית שמש). קק"ל 1-800-350-550

אוגדת הפלדה – אנדרטה מאוד עוצמתית שעוצבה על ידי האדריכל ישראל גודוביץ'. האנדרטה הוקמה לראשונה בכיכר המרכזית של ימית להנצחת לוחמי האוגדה שכבשה את פתחת רפיח במלחמת ששת הימים. בעקבות פינוי ימית היא הועתקה למיקומה הנוכחי בחבל שלום. במרכז האתר מגדל תצפית הנישא לגובה של 25 מטר ובראשו מרפסת תצפית על משולש הגבולות ישראל, מצרים והרשות הפלסטינית. מסביב למגדל ניצבים 400 עמודי בטון המסמלים את עמוד האש ההולך לפני המחנה ובראש כל עמוד חלק של רכב שריון. בכניסה למגדל חדר זיכרון ובו לוחות ארד עליהם נחרטו שמות הנופלים ויחידותיהם. מסביב לאנדרטה חורשת עצים שניטעו על ידי החיילים המשרתים באזור בשיתוף ילדי הישובים בחבל.

איך מגיעים: מכביש 232, ליד מושב יתד, מדרום לכרם שלום

גבעת תום ותומר - פינת חמד מרגשת ומיוחדת במינה, מוקפת בגן בוטני־אקולוגי מרהיב ביופיו. הגן הוקם על ידי יואב קידר מקיבוץ נגבה שהפך את המוצב ממלחמת השחרור לאתר להנצחת בנו תומר וחברו תום כיתאין וכן לזכר כל הרוגי אסון המסוקים. בכניסה מיתמר עמוד חשמל בגובה 40 מטר ועליו מצוירות 73 יונים צחורות שיצר האמן רפי פלד. השביל מתפתל בגן, מלווה בפריחות עונתיות ושירי הרעות המתנגנים ברקע מעצימים את מראה הסלעים שעליהם מסותתים שמות הנופלים ויחידותיהם. בקצה השביל פינת הנצחה בצל עצי האלה שעוצבה על ידי האמן דני קרוון. מראש הגבעה פנורמה על המחצבה, הפרדסים, שדות הכותנה, רכסי הרי ירושלים, חברון ויהודה ורצועת הים בין אשקלון לאשדוד.

אחת לחודש מתקיים בגן ערב שירה בציבור וכך גם ביום עצמאות (10.5, 11:00־17:00). ואם הגעתם עד הלום סורו לקיבוץ, לראות את אתר חומה ומגדל הסמוך לאתר הקרבות מימי מלחמת השחרור, מצודת יואב ומוזיאון חטיבת גבעתי, שמהווים פרק חשוב בהיסטוריה ובמורשת הקרבות בנגב.

איך מגיעים: מצומת סילבר (בכביש 4) או מצומת קסטינה פונים לכביש 3 (קריית מלאכי־אשקלון), נוסעים עד לקיבוץ וממשיכים לפי השילוט. 050-5906531, ללא תשלום. לפרטים נוספים לחצו כאן

אנדרטת המסוקים - יש מקומות שנצרבים בזיכרון לעולמי עד ודי בהזכרת שמם כדי שיעלו ויצופו. כך למשל המושב שאר ישוב, שעננת אסון המסוקים עדיין מרחפת מעליו למרות שעברו 14 שנה מאז אותו לילה סוער וגשום שהפך את היישוב הפסטורלי לחלק מסמליה הכואבים של ההיסטוריה שלנו.

מעט לפני הכניסה למושב הוקמה אנדרטה לזכר הלוחמים, מהיפות והמרגשות הארץ. 73 סלעים, כמספר הנופלים, סודרו בצורת מסוק והפכו לאנדרטה הרשמית להנצחת החיילים. במרכז הסלעים בריכת בזלת בתוכה נחקקו שמות הנופלים וממנה יוצאת תעלת מים שחוצה את הגן וזורמת לתוך סבך צמחייה אפלולי שעל פלג הדן. במקום האפלולי והקסום, כמה מצמרר, זורמים מי החיים שמשקים את העץ שעליו התרסק אחד המסוקים. על העץ נתלו 73 חלוקי נחל ועליהם שמות החיילים, וקשה להישאר אדיש נוכח המראות.

איך מגיעים: מצומת חורשת טל (כביש 99) פונים לכביש 918 אחרי כ־50 מטר פונים שמאלה לאנדרטה הסמוכה לבית העלמין של דפנה

בנטל וקוניטרה - טיפסנו 1,165 מטר במעלה ההר עד לפסגתו של הר בנטל, הר געש כבוי. העננים ריחפו במרחק נגיעה, קרני שמש הבליחו ביניהם מלטפות ברכות את אבני הבזלת שנשארו כעדות אילמת לימים שישבו שם הסורים. נופי הגולן והחרמון והמורדות הירוקים של ההרים בנטל ואביטל עוטפים את המוצב עם הבונקר, הביצורים והמחילות התת קרקעיות המשוות למקום מראה פסטורלי משהו. צה"ל כבש ושיקם את המוצב בעיקר בשל חשיבותו הביטחונית האסטרטגית ואפשרויות התצפית על הגבול.

המוצב מהווה היום אתר תיירות פופולרי, כולל בית קפה שמגיש שוקו בין העננים. אפשר להיכנס למוצב, להלך בתוך השוחות ולהשקיף מהמרפסת על סוריה, הגולן והחרמון. במורדות ההר עמק קונטרה עם מבני העיר הנטושים וחורשת עצי אקליפטוס המסתירים את בית הספר לקצינים ובניין המפקדה הסורית שנבנתה מתרומתו של אלי כהן שהתחזה לנדבן דרום אמריקאי. שנים אחרי עדיין מרגש לעלות בגרם המדרגות המתעגל, לשוטט בין החדרים ולשמוע על מורשת כהן והקרבות שהתרחשו במקום. מהגג משקיפים על הגבול, השדות, הכרמים והמטעים העוטפים את מאגרי המים. מעולם סוריה לא נראתה לנו קרובה יותר. למרות שזה אינו אתר הנצחה מובהק, הגענו אליו כי הוא מהווה נתח חשוב מההיסטוריה שלנו, כל שכן עדותו לגבורתו של אלי כהן, המרגל, ומורשת הקרבות השזורה בו.

איך מגיעים: מכביש 98, מעט אחרי הכניסה למרום גולן, פונים שמאלה. אפשר לטייל לבד ואפשר בטיול שטח מודרך בריינג'ר או טרקטורון של תיירות מרום גולן. 04-6960267

מצפה נמרוד – אתר זיכרון שהקים חזי שגב להנצחת בנו נמרוד שנפל במלחמת לבנון השנייה. שגב הקים את האתר בצל עץ התאנה העתיק שתחתיו נהג נמרוד לשחק בילדותו ולהתפעל מהנוף המשגע של ראש פינה, עמק החולה ורכס הרי הגולן. כדי להגיע למרפסת צריך לטפס רגלית כ־7-5 דקות, אך המאמץ שווה הן בשל הפנורמה היפה הנשקפת ממנה, ובעיקר כדי להתייחד עם סיפורו המרגש של נמרוד. שגב האב הוא מדריך טיולים שמפליא לספר סיפורים היסטוריים משעשעים על ראש פינה ולסיים אותם במצפור המרגש.

איך מגיעים: מכביש 90 נכנסים לראש פינה ונוסעים עד לחנייה של המושבה העתיקה. מחנים ועולים רגלית לתצפית. הכניסה ללא תשלום, 50 שקל לסיור שעורך שגב (050-5325732) שמושקעים בטובת תחזוקת המצפור

מצפורים וצופים - המשגרים ששוב רועמים מהרצועה מזכירים לנו את קיומם של השכנים הכל כך קרובים. בשעת רגיעה הלכנו להציץ עליהם ממרומי הגבעה ועברנו בין שלושה מצפורים, כשלכל מצפור סיפור הנצחה מרגש. הפרגים ניקדו את השטח באודם ושיוו למצפורים מראה מעט סוריאליסטי. מצפור אסף סיבוני הוקם לזכרו של בן קיבוץ ניר עם שנפל באסון המסוקים. אנדרטת ההנצחה מוקמה על הגבעה הצופה אל מאגר המים הראשון בנגב ועל רצועת עזה. בראש הגבעה פעמון רוח ייחודי שעליו נתלו ענבלים כמספר שנות חייו שנגדעו.

בגבעת הסמוכה, מצפור ע"ש אל"מ נביה מרעי, מפקד מהולל שנפל בקרב שבו נלחם בקו האש הראשון. במרכז הגבעה עץ זית מרשים שניטע לראשונה בכפר חורפיש שבגליל ביום הולדתו של מרעי. העץ נעקר על שורשיו וניטע שנית משהוקמה האנדרטה להנצחתו. על הגבעה הוקם מגדל תצפית וממנו משקיפים על עזה במלוא הדרה עם רבי הקומות מצד אחד והעליבות של המחנות וההריסות מצד שני. המצפור השלישי, "החץ השחור", הוקם כאתר להנצחת מורשת הקרב של הצנחנים בשנים 1953־1956. המקום המרשים משמש גם כאתר חינוכי המספר על הקשיים של הישוב היהודי ערב הקמת 11 נקודות ההתיישבות בנגב ובו עמדות שמע המספרות את סיפורי הקרבות. בסמוך בית שביתת הנשק ההיסטורי וחניון מוסדר של קק"ל.

איך מגיעים: מכביש 232 פונים לקיבוץ ניר עם ונוסעים לאורך גדר הקיבוץ לפי השילוט העובר בין המצפורים