אם יש נווה מדבר, הרי שהוא נגלה לנו בנאות סמדר, הקיבוץ הכי ירוק, פורח וצבעוני בלב השממה המדברית. אחרי נסיעה ארוכה בין הרים מפוסלים בשלל צורות וקשת עשירה של גוני החום-אדמדם מתגלה פתאום הנווה הירוק, עם כרמים, מטעים, בריכת נופרים ומגדל ורדרד הנישא במרכזו.

עד לפני כשנה הקיבוץ היה סגור ומסוגר בפני זרים מה שגרם ללא מעט סיפורים שהילכו עליהם ולתיאוריות שונות שהתפתחו סביב המבנה והמגדל שנראה למרחוק. הסבר מאוד פשוט: חלק גדול מהקיבוץ היה אתר בנייה והחברים לא רצו לקחת סיכונים מיותרים. הקיבוץ הוקם ב‭1989-‬ על שטחו הנטוש של קיבוץ שיזפון על ידי קבוצה בהנהגתו של יוסף ספרא, כשהרעיון היה לבחון את תורת היחסים ולחיות בשיתוף המלווה בקורטוב של רוחניות. היום, בעידן שרוב הקיבוצים מפריטים עצמם לדעת, השיתוף והאחדות שלהם בולטים מאוד לעין.

כחלק מתפיסת הקיבוץ החברים מחליפים מדי פעם את עבודתם ובכל חמש שנים מחליפים גם את ביתם בתהליך של הגרלה. הרעיון: שלא יפתחו קשר חומרי לרכוש וזו גם הזדמנות להתאוורר, להתחדש ולהכניס קצת צבע ועניין לחיים. הצבע, אגב, הוא חלק בולט בשטח - הבתים צבועים בכחול, מקושטים בתריסי עץ חומים, הגגות מחופים ברעפים צבעוניים וכך גם הגינות הפורחות בשלל גוונים.

אמנות, חקלאות אורגנית ויינות זוכי פרסים

בכניסה לקיבוץ פגשנו את עדר העיזים שעשו דרכן בחזרה לדיר. החברות נראו פזיזות ועליזות וכשעץ נקרה בדרכן מיד טיפסו עליו בחדווה וחיסלו את כל עליו. העדר המטופח יוצא בכל בוקר למרעה וכשאין הרבה ללחך בשטח הן מוזמנות לחגיגת זלילה בשדה האספסת המזין. העיזים מניבות חלב משובח שממנו מגבנים גבינות רכות וקשות נפלאות באיכותן וטעמן, יוגורט וגלידה.

לחברים לא היתה כוונה לפתח פס ייצור תעשייתי אלא לגדל גן ירק, קצת עצי פרי, שדה חיטה קטן, כמה עיזים לחלב וגבינות וקצת יין לשמח את הנפש, שיספקו להם את התצרוכת הקיבוצית. העדר גדל, כך גם כמות החלב, העצים שהניבו שפע של פרי שהחברים לא הספיקו לחסל, וכך נולד המפעל לעיבוד פרי שבו מייבשים פירות ומייצרים לדר, ריבות, סילאן ונקטר. מהענבים הגדלים בכרם הדרומי ביותר בארץ ובחצי כדור הארץ הצפוני, הם מייצרים יינות מצוינים מענבי מרלו, קברנה סובניון, שרדונה ומוסקט שכבר זכו במדליות בינלאומיות. כל התוצרת אורגנית, כמובן, ומיוצרת בעבודת יד.

"סביב המרכז לאמנויותפורחים שיחי שושנים שרק העצימו את ההרגשה שאנחנו בתוך ציור מהאגדות"

בסיור מודרך בשטח (בתיאום מראש בלבד) אפשר לשמוע את סיפור המקום, אורח החיים בקהילה השיתופית, החקלאות האורגנית ובעיקר להתרשם מהמבנים המיוחדים. מתחילים במבנה המדהים ביופיו הארכיטקטוני המתפקד כמרכז אמנויות. המרכז נצבע בוורוד ותכלת פסטורליים, סביבו פורחים שיחי שושנים שרק העצימו את ההרגשה שאנחנו בתוך ציור מהאגדות ועוד רגע יגיחו הפיות. המבנה האקולוגי נבנה במשך 12 שנה ללא תוכנית אדריכלית מגובשת, כך שהוא עוצב תוך כדי תהליך הבנייה העצמית של החברים.

המגדל, בגובה 28 מטר, הוא למעשה תעלת צינון המזרימה אוויר למרתף המתפזר בתעלות וממזג את החדרים בצורה הכי טבעית וזולה. במרומי המגדל מרפסת תצפית המשקיפה על מרחבי המדבר ובקעת קטורה, כשהכרמים והמטעים בולטים בצבעם הירוק. בתחתית המגדל בריכת נוי, שאף היא עוזרת בצינון, סביבה סדנאות של אמני הקיבוץ העוסקים בצורפות, ויטראז‭,'‬ נגרות, קרמיקה ואריגה. בגלריה נמכרת תוצרת האמנים, בהם אהילי קרמיקה, תכשיטים, מגנטים מעץ, שולחנות דקורטיביים, סלים קלועים ועוד.

מהמרכז הולכים דרך השדה והדיר עד למלתח"א, מרכז לעיבוד תוצרת חקלאית אורגנית הכולל את המחלבה, היקב והמפעל לעבוד הפרי. המבנים היפים נבנו סביב כיכר, וגם כאן ניכרים תשומת לב וטיפוח יוצא דופן. המחלבה סטרילית ולכן אי אפשר להיכנס. ביקב הקטן שומעים הסברים על הענבים והיין תוך כדי טעימות ואפשרות לקנות בחנות הצמודה.

קיבוץ נאות סמדר , 08-6358111.

איך מגיעים?

מצומת שיזפון (הכבישים22 ו‭ (40-‬ בין מצפה רמון לאילת.

איפה אוכלים?

על המדפים של פונדק נאות סמדר מיטב התוצרת האורגנית המקומית (ריבות, תמרים, גבינות עיזים, זיתים כבושים, יוגורטים בטעמי פירות) ובצמוד קפה-מסעדה המציע תפריט צמחוני. מבנה האבן, עם החלונות המקושתים, מוקף בבוסתן עצי פרי וגן יפה עם מפלונצ'יק ובריכונת קטנה עם דגי נוי.

הפונדק, הממוקם על אם הדרך המשמימה, הוא נקודה נהדרת לעצור להתרעננות מהנסיעה הארוכה ולהתענג על הגבינות המשובחות וגלידת היוגורט המיוחדת המוגשת עם פירות טריים, גרנולה וסילאן. אפשר לשבת בפנים או להתנחל בחוץ, באחת הפינות האינטימיות הנחבאות בין העצים. בתפריט ארוחות קלילות – פלטת עץ שעליה מוגשים חמישה-שישה סוגי גבינות עיזים לצד סלט ירקות רענן, לבנה במרקם מעודן, פשטידת מנגולד, לזניה, שקשוקה ועוד. מומלץ ללוות את הארוחה באחד מהיינות הטובים של היקב המקומי, אך אם אתם נוהגים, נסו את מיץ השזיפים המצוין ואת הלאסי, משקה חלבי בסגנון הודי.

פונדק נאות סמדר, צומת שיזפון. ‭.08-6358180‬ סגור בשבת.

איפה לנים?

בנאות סמדר אין חדרי אירוח, אלא אם אתם הולכים על שביל ישראל. לרשות ההולכים מקלחת, מיטה ואפשרות לארוחה בחדר האוכל חדרי האירוח בקיבוצי האזור הם בלי הרבה יומרות, אך עדיין מאוד נעימים ובמחירים שפויים שעבורם אין צורך לשבור תוכנית חיסכון:

קיבוץ קטורה: חדרי אירוח חדשים עם מטבחון מאובזר, גינה צמודה ושלווה מדברית מול נוף הרי אדום. בשישי, קבלת שבת וארוחה חגיגית עם מקהלה. בקיבוץ, בריכה ומתקני ספורט, טיפולים הוליסטיים, סדנת אמנות מדברית (קליעת סלים מכפות תמרים, מילויי חולות צבעוניים‭,(‬ סדנאות פיסול וציור, סיור בחוות הצינורות, שבהם מגדלים אצות אדומות, סיורים וטעימות במטעים האקזוטיים, טיולי אופניים וטיולי ערב ולילה חווייתיים לחולות כסוי‭.08-6356658 .

קיבוץ יהל: אירוח כפרי עם חדרים שעוצבו ורוהטו ברוח הפאנגשוואי. לרשות האורחים בריכה, ספא, טיולי ג'יפים ואופניים וקרטוש – בית קפה מקסים עם מיני חפצים נושנים וגלריה בסגנון הודי ומרוקאי. 08-6357967/8.

קיבוץ לוטן: חדרי אירוח בסיסיים בתחולתם וחסרונה של הטלוויזיה בולט במיוחד. הרעיון, לכאן באים להתנתק, לחוות אווירה אחרת ויש הרבה מה לעשות – סדנאות בנייה בבוץ, מחזור ואמנות, הכנת כדורי זרעים, סיור בגן השעשועים אקו כיף ובתחנת הציפורים וטיפולי וואטסו (לכו על הזוגיים) שלאחריהם אפשר להסתלבט על המזרנים והערסלים. בצמוד גלריית אמנות ובית תה עם ארוחות קלילות. 1-800-2000-75.

לפורטל התיירות בנגב, לחצו כאן